ŽIVOT U BOCI

piše: Antonio Gavran
dekoracija_za_stol_plaza_u_bociBožić je, još jedan u nizu od 2014. proslava Krista Kralja u jaslama. I svaki Božić ima neku svoju Božićnu priču, većinom lijepu i prigodnu poruci koju svojim dolaskom donosi.

Ovo je priča o čovjekovom životu smještenom u maloj staklenci.

Čovjekova djela su poput kamenja koja smo se odlučili prikupljati i stavljati u jednu staklenku koja simbolizira naš život. I prečesto mi u tom svom traganju za ispravnim pokušavamo što više prikupljati veliko kamenje kako bismo ostavili traga. U redu je biti željan uspjeha, tragati za boljim, ali …ako svoju staklenku punimo samo velikim kamenjem što će se s njom dogoditi?

Da, napunit će se, ništa nije sporno, misiju ćemo ispuniti, staklenka je puna, no da li naša priča tu završava?

Postigli smo veliki uspjeh i to nam nitko ne može oduzeti. Ipak, taj veliki uspjeh je ujedno i veliki neuspjeh jer kada pogledamo svoju staklenku, puna je praznog prostora. Došli smo do vrha, ali boca i dalje nije u potpunosti ispunjena.

Ako pak čovjek čini mala djela, puno će manje praznog prostora ostati u boci s našim dobrim djelima.

Većina će reći …koliko ja moram tih djela učiniti da napunim tu svoju bocu i koju uopće korist imam od toga jer to nitko ne primjećuje?

Kada bih sada rekao kako je to nebitno, moje riječi bile bi čista demagogija. Čovjek teži ka uspjehu i to je u nama urođeno instinktivno, “borba za opstanak”.

Možda je danas i ovih dana idealna prilika da razmišljamo o tome koliko u ovom užurbanom svijetu, svijetu materijalnosti mi zbilja tih malih sitnih kamenčića prikupljamo u boci svojega života kako jednoga dana kada naša boca dođe u ruke Gospodara svega svijeta ne budemo zbog toga osuđeni.

Jer …vrjednije je stotinu malih djela nego jedno veliko …

Zamisli samo, sto puta si se osmjehnuo.

Zar to nije prekrasno …

Idealna je prilika za učiniti nešto!

Sretan vam Božić!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments