IVANJSKO JAHANJE PO OSMI PUTA

tekst i foto: Slavko Žebić
DSC03523-Sretan Ti imendan Ivane!, zaorilo se iz stotinjak grla u subotu, 27. prosinca diljem Dopsina, a viku čestitara nadjačao je topot kopita 70-tak konja. Tako već po osmi put članovi konjogojskih udruga iz čitave Slavonije, Baranje i Srijema u ovom malom slavonskom selu nedaleko od Osijeka, u općini Vladislavci čestitaju svim Ivanima i Ivanama.

Toga, još lijepoga prosinačkog dana, okupilo se 70-tak konja i jahača iz Dopsina, Vladislavaca, Ivanovca, Ernestinova, Čepina, Širokog Polja, Beketinaca, Vinkovaca, Cerne, Bilja i Branjinog Vrha, ali vjerujte, nisam pobrojio sva mjesta i neka mi oproste. Okupili su se na božićnom, Ivanjskom jahanju, manifestaciji začetoj prije 8 godina na inicijativu protjeranih Morovićana, Soćana, Vašćana, Kukujevčana, a već godinu dvije poslije, prihvatili su je i prognanici iz bosanske Posavine, jer trebate znati, Dopsin danas naseljavaju 1/3 starosjedilaca, 1/3 prognanih iz Srijema i 1/3 prognanih iz Posavine.

Da, dobro ste to primijetili, rekao nam je načelnik općine Vladislavci, Marijan Tomas, koji posljednjih godina otvara ovu lijepu manifestaciju a pohvalio se da ju je ove godine doveo i općinsko sjedište, Vladislavci, a dogodine i u Hrastin. –Divim se tim ljudima koji su svoja imanja u Srijemu zamijenili za ova u našem kraju, pa su osim svojih potrebština sobom ponijeli i svoju kulturu, običaje i baštinu. Dečki iz Morovića i općenito iz Srijema, zamolili su me za potporu a ja sam oduševljeno riješio poduprijeti tu lijepu tradiciju. Pogledajte, ovo je predivna slika u centru Vladislavaca, konji, jahači, mlado i staro, naše prelijepo narodno ruho i pjesma starovinska. Na kraju nije propustio i da čitateljima čestita Božić i poželi sve najbolje u Novoj 2015.

Željko Zavorski iz Dopsina, svojevremeno branič NK „Jedimstva“ iz Morovića, ne krije da je jedan od organizatora. Moj otac je Ivan, i sinu sam nadjenuo ime po ocu, a još je djed imao i volio konje, pa i ja danas imam lipicansku kobilu Rajnu i od nje pastuha Pluta, no nažalost, samo nas je nekoliko u Dopsinu i trojica, četvorica u Vladislavcima. Skup je to sport. Počeli smo prije 8 godina sa desetak naših prijatelja iz okolice a danas nam dolazi 50 – 70 konjanika od Belog Manstira do Slavonskog Broda i od Iloka do Miholjca. Danas nam nažalost nema Iločana, ali su nas pozvali na jahanje za njihov praznik svetoga Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara, 22. siječnja, a naši prijatelji iz Širokog pozvali su nas na jahanje za blagdan Sveta tri kralja.

I dok idemo od kuće do kuće širokim slavonskim šorovima odzvanja topot kopita i pjesma šokačka.- Domaćine otvaraj kapiju, ide moba da rakiju proba. rakiju i vino, pivo i sokove, tanku i debelu kobasicu, čvarke, krvavicu, švargl i šunku, mladi i podlijevani sir, slatke i slane kolače, kiflice sa sirom i pekmezom, pogačice s čvarcima i gužvaru s orasima i makom. Ala sam se najahao konja, i kobila, majko moja mila…pjevaju dečki iz Selaca đakovačkih i jašu lipicanske pastuhe. Dida Pero Lebinec iz Ivanovca je tu sa obitelji, sin Zdenko i unuka Ivona jašu pastuhe a on je na kobili Zenti. Mato iz Koritne je tu s prijateljima i ovo im je prvo jahanje, a jedva čekaju Poklade.

Marija Kruljac iz Vladislavaca jaše kobilu Lisku i treći je puta na ovom jahanju a zadovoljna je što su danas i u njenim Vladislavcima. U staji ima još i ždrijebe od ove kobile a u selu je još troje, četvoro uzgajivača konja. no vjeruje, kad se ova manifestacija udomaći, bit će ih više. Ivan Gajšek iz Branjinog Vrha predsjednik je konjogojske Udruge „Baranja“ i imaju 50-tak grla a danas ih je ovdje 9 i to već po peti puta. On jaše lipicansku kobilu Koverzano-Lelu a djevojka Maja do njega jaše pastuha Batostu. Darko Čelik – Čaruga iz Ernestinova je na jahanju u Dopsinu od prvoga dana i uvijek je s njim i kći iz Dubrovnika, koja je zaplakala kad mu je javila da ne može doći, ali njegovu kobilu danas jaše „zamjenska“ kćerka Đurđica iz Širokog Polja.

I ne smijem izostaviti zapregu Petra Zdravčevića iz Beketinaca sa najljepšom posadom na svijetu. No vlasnik samo hrani kobilu Olgu i pastuha Munju a zapregu danas vozi načelnik općine Marijan Tomas.

Djevojka u lijepom gibaračkom ruhu rekla je da se zove Marijana Šajvan, u Dopsin su doselili iz Sota i njeni su se od prvoga dana uključili u ovu prelijepu manifestaciju. Ona je članica KUD-a „Gibarac“ iz Poganovaca, gdje njeguju lijepe običaje iz Srijema i njihova manifestacija nosi naziv „Srijemica sam, govor me odaje“, a druži se i sa članovima Zavičajne udruge Gibarčana iz Osijeka i koristi prigodu da sve koji ovo pročitaju, pozove na tradicijsku zabavu Gibarčana za blagdan sv. Vinka, koja će se održati u Tenju, kod Osijeka, 24. siječnja 2015. u Hrvatskom domu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments