USPOMENE

tekst: Slavica Jurčić
foto: obiteljska arhiva
11026515_339840309555579_942493182_nČetrdesetih godina prošlog stoljeća Marija je bila mlada snaša, lijepa i ponosita. Voljela je svoga mladoga muža a svekar i svekrva su ju lijepo prihvatil. Sve je bilo savršeno.

Ali sve što je lijepo ne traje dugo …

Marijin muž mlad oboli i za moju Mariju nastadoše teški dani. Nije potrajalo dugo razboliše se svekar i svekrva, legoše u krevet i Marija ih s ljubavlju služila, kao svoje roditelje.

Nije se ta mala ženica nikome žalila. Kuća joj je uvijek bila čista. Imala je ona uvijek posla i nikada nije pokazivala gnjev ili mržnju.

Godine su prolazile, pomrše svekrva i svekar a lijepi muž nastavi bolovati. Njih dvoje nisu imali djece.

11042054_339831906223086_727201966_nMarija je u ono vrijeme uvijek bila jako lijepo obučena. Pazila je na svaki detalj svoje šokačke nošnje. Kuća joj je bila uređena u šokačkom ruvu, lijepi veliki šlingani jastuci, staklenac sa raznim suđem …

Naša Marija uvijek u poslu i brizi o mužu, nije klonila duhom.

Jednom prilikom je u svojim poodmaklim godinama ušla u jednu trgovinu i trgovac ju lijepo upita:- „Bako, izvolite!„ Jedva se tu ona snašla jer ju niko nikada nije nazvao “bako”. Kasnije nam je uz šalu uvijek pripovjedala:- „On meni bako, mog´o je reći teta i snašo, ali bako nikada!” Imali smo mi s našom Marijom lijepih zgoda kada je prepričavala događaje iz mladosti.

Godine su učinile svoje, nema više Marijinog muža, a ni naše Marije. Ostaju uspomene na nju i njen ponos. Znamo mi da je njoj bilo teško ali ona nas nikada nije s tim zamarala. Moja Marijica prestavlja sve žene koje se žrtvuju za ljubav, obitelj i ne gledaju na ono loše nego ponosito nose svoje probleme. Možemo se ugledati na nju.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments