Štovati ili poštovati

Mali jezični savjeti
od Časopis Jezik

Devedesetih godina prošloga stoljeća oživjele su riječi poput štovatištovanještovani zajedno s još nekim riječima koje su do tada bile potisnute.
Uz navedene oblike češće se javljaju i oblici poštovatipoštovanjepoštovani, ali nerijetko se dogodi da se glagol štovati smatra ‘hrvatskijim’ pa se rabi i onda kada ne bi trebalo. Oba su glagola, kao i njihove izvedenice, vrlo stari, jednako su potrebni hrvatskomu jeziku, ali ih valja uporijebiti u skladu s njihovim značenjem.
Pišući komu često zastanemo jer ne znamo trebamo li osobu kojoj pišemo osloviti s poštovani ili sa štovani i kako zavrišti pisano obraćanje, pozdravljanjem s poštovanjem ili sa štovanjem?
Zbunjujuće je i to što često čujemo u televizijskim ili radijskim emisijama obraćanje s poštovaništovani, mnogi rječnici glagole štovatipoštovati navode kao istoznačne. I stari hrvatski pisci često su oba glagola upotrebljavali kao istoznačnice.
Razlika između štovatipoštovati u suvremenom jeziku postoji.
Štovanje pripada Bogu, Majci Božjoj, Sinu, svetcima, a poštovanje najčešće pripada ljudima, ljudskim običajima i zakonima. Štovati je češće u vjerskom jeziku, a poštovati u svakodnevnom. Uz štovati, u vjerskom se jeziku istoznačno može uporijebiti i poštovati, ali u našoj svakodnvenici, kolegijalnoj i prijateljskoj …samo poštujemo. Boga i svetce štujemopoštujemo, a ljude, običaje, zakone, propise …poštujemo.
Pismo započinjemo s Poštovani, a završavamo pozdravljajući koga S poštovanjem; gledateljima i slušateljima obraćamo se s Poštovani!
Stoga Vas s poštovanjem molim, pripazite koga štujete, a koga poštujete. U crkvi poštujteštujte, na radnom mjestu …samo poštujte.

Savjet napisao: Borko Baraban

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kristijan
Kristijan
9 years ago

molim objašnjenje budući da se u Anićevom rječniku sinonim za štovanje navodi poštovanje