PAPAZJANIJA

piše: Ivan Tumbas
Subotica/ Gledim ovu našu čeljad i gustiram, kazo bi klapim. Mogo bi se rascvilit. No, ne klapim neg mi nepasira pisat našim štiocima, kajsti štogođ oprandašagu koji se iznosi prid čeljad da imaju niki novi adet, mož se raspredat, ko upačiti prstom u čeljad koja su se lipo opravila i metnila oko live ruke pantljike crveno bile boje. A cigurno ima razloga.

Nije bila sarana već su u žalosti pridnjaci izmetnili svoju veliku pokoru te na taj adet upačivaju bis revolta na gracki gazdašag.

Pridnjak polgarmešter je velik šmuciger i razmeće se na zamolbu. Ne dopušta, ne da da se održi skup i pridstave nove knjige o nama Rvatima Bunjevcima prid svicki priznatim čaljadima koji su povjesničari od zvanije. Jesapi da će trucirat i gazdovat, misleć da je Varoška kuća njegova prćija pa mož dat odluku o svom kostu!

Šnjotam ja, di bi upro a da niko ne špota našu čeljad? Zabadavad! Mož se i rašvedit al to ne mož nać, kad su se političke koalicije napravile sa prisvučenim kadgodašnjim velikim pridnjakom što je bio u špitalju, a zdravo šprljeka u divanu, al zdravo kuražan čovik kad je svicke prokatore osramoćivo. Šnjime, i takima, se sad uvatili pod ruke naši somsedi Madžari, u koaliciju.
Ta nije ni to čudo. Sad vraćaju kauciju davno oročenu sa žutima, koja je bačena u ajer, di je začeta i zabilužila počelom demokrackog višestranačja u našem frtalju. Ajak! Nezaboravljam njevo pujkanje na nas i njevu izmuštranu dobrotu di su nam nudili spravljeno ilo sa zarđanim vilicama i praznim plitkim pladnjom za srićan put u jednom pravcu. Obaško fala na muštroj vezanoj sad naopako obučenom kožuvu još jasapidu pusiborat koaliciji sa cocijalištima nać zdravo gnjizdo.

No, da se vratim našim razgalama, pridnjacima koji su se ugojili nemareći za posne dane, već zatrbušatili i obrasli,maneći se običaja pa i vire. Tute se glumi velika isvađanost mednjima. Zamrsiti tako da običan svit nemož ispertlat tu smišljenu isvađanost. A scenarijo je davno sročen u sjeni rvackog puka.

Dabome isti mislioci su na primer doskora korizmeni Put križa zajedno skrušeno vodili. Sad najedared se posvađali. Al starija čeljad furtom divanu da će vrime pokazati svoje dilo.
Jopet u našim razbiranju za naše čelnike koji će voditi nikoliko godina naš svit, slušati neraspletena dila koji vode čeljad od zanata di će naša dica učit iz čitanki, ići limuzinama i ajzibanima u škule, a starija čeljad dobivati obavisti sms porukama za važnije događaje, sravnjivati račune na pozitivnu ništicu, štampati pripoznate knjige od pripoznatih pisaca i viščinit se prema čeljadi koje nemož privest ku pule sa šargaripom ko da to nije ništa, čitati nediljnike uz bogate slikovnice iz našeg šora.

Dije tu kraj? Kako se oparat iz okrilja bunjevačkog zapertlanog pitanja? Manit i švićnit to, jel okrenit se zajedništvu, zbližavanju nešeg sveukupnog puka rvackog u čitavoj Srbiji? Moždar i klapit o boljitku našem svitu, brez ila i dobre kapljice, tute smo jedinstveni, plesati i tamburati, dok se metnit u ozbiljan poso raspredavanja o bunjevačkom svitu na crnici je zdravo teško gustirati i dobiti odrišene ruke, a tek misto događaja vidise da je upitno.

Čeljadi, prolazi jedan vik sročen i zabilužen te je sve adute raskrilio moćan svit. Uprte su oči moćnika u jednu regiju u kojoj mi obitavamo i nećemo prodavati svoju prćiju za svicke vridnosne artije. Tute je greda.
Umalo da smanem spameti – ta mi smo zdravo srićna čeljad kad med nama imademo tušta izmetnuti zugana koji dobro gustiraju vrime pa se primećedu di viter puše, jel nose dično svoje brkove i neobaziru se na svoje rodove koji su čupali brkove neposlušnim gazdama, dok sad okupljaju svu zbunjenu čeljad el novcima upregnute poslušnike.

Ta di je tute zlatna kredlika mednjima, glumeći ufircanu frajlu koja je zakolinčena uz pusiborat fiškale i njeve šareno crne uprte amove.

Doduše imademo mi svakojake fele dok čeljad pripoznadu vandrovače u smišljenim pridizbornim utrvenim glumama, dok zaboravljaju svakidašnju ispovid di strgavaju virovatno svoje grije, glumeći obaško dobro čeljade.
Jeto malo papazjanije o našim uprtim pridnjacima.

Ja nako s moje ćoše.

Nepoznate riječi:

Papazjanija- sve zamućeno
Gustiram- gledam
Rascvilit- rasplakat
Klapim- sanjam
Prandašag- prljavština
Raspredat- raspravljat
Upačit –pokazat
Frtalj – kvart, mjesto
Šnjotam- razmišljam
Prokator – odvjetnik
Furtom- stalno
Švićnit – bacit
Prćija – imanje
Zugan – mlađi golub
Ufircana – dotjerana
Štioc- čitaoci

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments