BERLINSKA KRONIKA 2010.


tekst i foto: Sonja Breljak

U  godinu 2010. njemačka metropola, njeni stanovnici a među njima …njih više od 3,5 milijuna …i dvadesetak tisuća Hrvata, zakoračiše preko bijelog, snježnog prekrivača. Dugo se zadržao, potrajala zima, snijeg i led i više mjeseci. Preko takvog istog, prirodnog, bijelog tepiha koji polagano nestaje u naglom porastu temperature, evo nas i pred vratima novoga ljeta Gospodnjeg. 2011. je pred nama …

Priuštimo si kratak pogled unazad. Može se i naučiti štogod. Pa pravac jedan od 365 dana  što su pred nama.
U 2010. godini, dosta događaja …Nije se snijeg i led niti otopio a trebalo je krenuti u završni krug izbora za hrvatskog predsjednika. Dosta “povike” i među iseljenicima – a rezultat? Ma na izbore u Berlinu izišlo tek 460 Hrvata a u cijeloj Njemačkoj slovom i brojkom, šestisućatristosamdesetri, 6383!!! Tema …način registriranja i glasovanja iseljenika …za razmišljanje je.
O Hrvatskoj nakon izbora govorili su u Berlinu Josip Kregar i Ivan Grdešić na bini zaklade Heinrich Boell. Nije to bilo jedino predstavljanje Hrvatske u njemačkoj metropoli, bilo ih je više tijekom godine. Spominjemo ono tradicionalno koje je uskoro ponovo pred nama. U 2010. godini na Zelenom tjednu, naši, između ostalog, predstavili i pileći kebap iz Čakovca pa time naljutili mnoge. Da li su ljutnja i protesti donijeli kakve vidljive promjene i organizacijske pomake, vidjet će se uskoro na hrvatskom štandu Zelenog tjedna 2011.
Prvi mjeseci godine nekako su poslovično rezervirani  za politička, državna predstavljanja i susrete. Tako je u prošlog godini Berlin i gđu Merkel posjetila po prvi puta hrvatska premijerka Jadranka Kosor, održala predavanje o hrvatskom “gospodarskom čudu“ u zakladi Konrad Adenauer. Dvije premijerke  su zajedno stupile i pred novinare …bilo je tu i par sporadičnih pitanja  o Sanaderu koja je njemačka premijerka diplomatski ekskivirala …šta bi drugo …nije njena stvar. Tako bilo prošle godine …a za ovu novu …za isti period …sredina sječnja …već se nezvanično čuju najave dolaska hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.
Kažem …početak godine je kao stvoren za predsjednike i premijere …a kraj za proslave i jubileje. U kulturnom smislu, 2010. godina je bila vrlo zanimljiva. Trudili su se Hrvati u Berlinu, biti prepoznatljivi i svoji. Uz tradicionalne zabave koje okupljaju Hrvate, ima tu i iskoraka ka njemačkim prijateljima, suradnje Hrvatske i Njemačke, vrijednih kulturnih projekata, pojedinaca koji iskaču iznad prosjeka. Tko ne bi zapazio naše operne pjevače, kulturne perjanice u sve tri berlinske opere, Evelin Novak u Staatsoper, Marko Špehar u Komische Oper i Ante Jerkunica u Deutsche Oper.
Zlata su nam vrijedni kontakti s njemačkim tamburaškim orkestrom Wellebit. Pozvali naš crkveni zbor na njihovu otvorenu probu, zajedno zapjevali. Sad Wellebit razmjenjuje note, pisma i pozdrave s maestrom Ferićem i profesorom Butkovićem iz Slavonskog Broda, pozivaju jedni druge  u posjet.
Divna, obostrana, živa integracija! Takvom ju je opisao i Klaus Jahn, čelnik Njemačkog nogometnog saveza, predajući odličja i pehar futsal ekipi berlinske SD Croatije nakon jedinstvenog  osvajanja titule prvaka Njemačke. Kao prvaci države, predstavljali su mladi Hrvati Njemačku na cupu UEFA na Cipru. I nisu razočarali. S ponosom mogu reći da su u prednatjecanju, u svojoj skupini osvojili drugo mjesto i prvi u ovom sportu predstavljali  Njemačku u svijetu.
Znalo je u godini iza biti veselo, na skupovima i zabavama kod Brođana, u Zajednici …nogometnim turnirima SD Croatije …skupštinama Tijarice …večerima Mažuranića
Sve događaje nadmašila su dva u organizaciji Saveza hrvataskih društava  Berlina. Jedan …Hrvatski dani …više  je okrenut  društvima i udrugama. Drugi …Blistava noć klasike u dvorcu Charlottenburg …otvoren je svim ljubiteljima  glazbe. Ipak …najviše pozornosti berlinskih Hrvata privukla je, od svih aktivnosti, jedna dobrotvorna. Ona kojom je Savez hrvatskih društava prikupljao rabljenu odjeću, obuću, školski pribor i novac. O spremnosti berlinskih Hrvata da sudjeluju i pomognu potrebnima kako u Vukovaru tako i u Karlovcu, Plehanu, Vrliki …govori preko sedam tona teška  prikupljena pomoć u robi  kao i 7000 eura u novcu. Akcija je to koja je istinski povezala domovinu sa iseljeništvom …
-Dragi naši prijatelji …piše  berlinskim Hrvatima  ravnatelj doma za djecu u Vukovaru …od srca Vam hvala …posjetite nas …nemojte nas zaboraviti. Dirljiva poruka. O tome …ne zaboravite nas …vrlo  je srčano govorio i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo za posjeta Berlinu.
A od kulture u godini iza …recimo likovne …zapaženo je prošla izložba u Prima Centru gdje je izlagalo 11 mladih umjetnica iz Hrvatske.  Među njima su Nina Brkić, Nena Brkić, Tajči Čekada, Marija Lopac, Anja Maleć, Marina Paulenka, Ivana Režek, Gabrijela Rukelj, Vesna Šantak, Diana Šimek i Martina Vrbanić. Svaka od umjetnica  izložila je radove koji su najtipičniji za njen umjetnički stil, povezane zajedničkom inspiracijom – ljudskim likom uz izražen određeni aspekt ženstvenosti. Pa izložba satire Duje Balavca … odlično je to organizirala gradonačelnica općine Charlottenburg- Wilmersdorf,  Monika Thiemen zajedno s prijateljima iz Hrvatsko -njemačkog društva u Splitu. Gradonačelnica ove općine, partnera Splitu,  u kojoj je spomenik našem Maruliću, građansku je medalju, nedavno, među ostalima, predala i splićaninu Nikoli Horvatu.
U kulturnom smislu, godinu je, skoro pri njenu kraju, obilježila i izložba Zvonka Kermca, akademskog slikara koji vodi i Školu crtanja  pri Hrvatskoj katoličkoj misiji.
Bila je to u jednu ruku i godina jubileja -30. jubilej obilježio je Mažuranić a Hrvatska katolička misija proslavila 40. obljetnicu. Plesalo se, pjevalo …izvrsna  priredba, puno truda organizatora, imalo se tu što čuti i vidjeti … šteta pa to sve prikazasmo više sebi a manje onima oko nas …Nijemcima, Poljacima, Portugalcima …šteta, kažem …imalo se čime pohvaliti –hrvatskim kulturnim naslijeđem, našim zajedničkim blagom za čije očuvanje smo svi odgovorni.
Dan državnosti u 2010. godini  slavili smo u predstavništvu njemačke države Baden-Württemberg. A politički, glazbeni i gastronomski gosti, odnosno, svojevrsni domaćini večeri, stigli su  iz Istre …Zgodno to radi veleposlanik RH u Njemačkoj dr Kovač. Svake godine proslava u zastupništvu druge njemačke države, tako je krug prijatelja sve širi i znanje o Hrvatskoj sve veće.
I nagrade nisu izostale u 2010. godini …Predano je hrvatsko odličje Helmutu Kohlu. Njemačko- hrvatsko društvo iz Bonna uručilo je posebnu nagradu Franjo Basić, Hansu Dietrichu Genscheru, zahvalnicu  Josipu Moricu a redovnu, godišnju nagradu, poduzetniku Christianu Walteru Engelu i nogometašu Niki Kovaču, Savez hrvatskih društava je zahvalio aktivistima dobrotvorne akcije na prvoj božićnoj zabavi udruga i društava, članica Saveza …ma puno je toga, nema kraja svim aktivnostima i vezama pojedinaca ili organizacija, Hrvata i Nijemaca. I dobro da je tako.
O svemu smo tijekom cijele godine izvještavali, pisali, fotografirali, prenosili, informirali  preko  strana Hrvatskog Glasa Berlin. Ostaćemo s vama. Ostanite s nama. Bit će zanimljivo i  u nastavku …

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments