SMIJEŠ SE ILI …

piše: Katarina Pavlović
Danas se smiješ. Nisi u depresiji?

Da. Danas se smijem i nisam u depresiji.

Ne. To što se jučer nisam smijala cijelo vrijeme i što sam djelovala ozbiljnije nego danas, nikako ne znači da sam danas izvan depresije a jučer unutar nje.

Depresija ne dolazi danas pa sutra ode. Za razliku od depresije,neinformiranost kod ljudi često pokuca na vrata, ali ima prednost. Psihičke poremećaje poput depresije je teško riješiti, neinformiranost nije. Informiraš se.

U depresiji, u onom pravom depresivnom stanju, nisam već više od 8 mjeseci.

Da postoji mogućnost da se vrati to teško, najteže stanje, postoji.

Ovisi o meni …

No, to što nisam svaki dan  nasmijana, ne znači da sam u depresiji.

Jeste vi u depresiji ako niste nasmijani?

Jeste li pogledali sebe? Zapitali se koliko toga i sami imate, a na čemu bi se dalo raditi?

Počnimo od obrambenih mehanizama koje svi imaju. Javljaju se kada vam se psiha od nečega brani. I dobro je dok se brani.

Pazite se trenutaka kada će prestati.

Pazite da vam se ne javi psihička bol. Jer je neopisiva. Toliko neopisiva da bi čovjek radije slomljene kosti, jer kosti zarastaju same. Ovo vam ne zarasta dok se ne potrudite da zaraste, a i kad se potrudite ide mišjim koracima.

Ne bih ponovo o tome koliko je teško skupljati snagu, što je sve potrebno za takvo penjanje prema gore, koja planinarska oprema.

Oni koji su prošli taj put, znaju. Ostalima želim da ga nikad ne prođu, da ne znaju, samo da se trude razumjeti i radije šute, nego slučajno vrijeđaju.

Baš kao što je Dostojevski rekao u jednom od svojih klasika:  Klonite se i gađenja prema sebi i prema drugima: ono što vam se u vama samima čini da je ružno, čisti se već samim time što ste to u sebi uočili.“

Pa onda prvo očistite gađenja prema sebi, a zatim i prema drugima, jer to je samo jedan od o.m. s kojima se vaša psiha brani.

Aha. Niste toga ni svjesni. Informirajte se pa pomozite sebi u branjenju od sebe.

I ne primjenjujte projekcije, da ono što vama smeta kod vas pripisujete i tražite u drugome. Zatim ga i osuđujete zbog nečega što je u vama.

Nemojte zaboraviti, projekcija je samo jedan od njih.

Buuuuu!!!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments