OLIMPIJADA STARIH SPORTOVA

Usred ravne Slavonije, olimpijski stijeg se vije!

tekst i foto: Slavko Žebić
ZEBICBrođanci/ Stihovi su to pjesme „Geslo Olimpijade“ u Brođancima, nevelikom ali lijepom selu pokraj Bizovca, nedaleko Osijeka, koju je 1976. godine skladao prof. Hugo Borenić a prvi puta ju je ispjevao u Brođancima oktet HNK-a iz Osijeka, koncem kolovoza te iste godine.

Dok pišem ovaj tekst, nedjelja je, 30. kolovoza 2015., zvuci ove pjesme čitavoga prijepodneva odzvanjaju pitomim brođanačkim šorovima i sokacima. Upravo je u tijeku 43. Olimpijada starih sportova u Brođancima, manifestacija koja je ovo živopisno selo upisala na zemljopisnu kartu svijeta.

SLAVKOI ove se godine okupilo više od 1.500 sudionika brojnih natjecanja u čudnim disciplinama poput ringlanja, šintera, bange, tokača, kozane, skakanja u vreći i utrke na štulama do potezanja mosora i konopca, čijih 8 natjecatelja teže i više od tone, žive vage.

I danas je tu 398 ekipa iz nekih stotinjak udruga, iz polovice hrvatskih županija ali i iz susjedstva, Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Austrije i Mađarske, gdje god ima pripadnika hrvatske manjinske zajednice.

Gibarčani su i ove godine na Olimpijadi, a u godini kada obilježavaju 20. obljetnicu osnutka Zavičajne udruge, mogu se pohvaliti da su u Brođancima 19. put. Bili su i prve godine, istina kao promatrači, a već sljedeće osvojili su i prva priznanja. U tih 19 godina osvojene su brojne medalje, zlatne, za natjecanje u ringlanju, Snježana Milanović u ženskoj i Ilija Andrić u muškoj konkurenciji, zlatne medalje i ekipama u kozani, zlato za mladoga Ivana Petra u trčanju u vreći i zlato za štule, Andrei Milaščević i Matei Kopić. I to nije sve, bilo je tu srebra i bronce, ali Gibarčani se nerado hvale.

sonta-knjiga 062Gibarčani se mogu pohvaliti i da su članovi njihove folklorne sekcije sudjelovali u zatvaranju 32. Olimpijade u Brođancima 2004. godine, ali ono zbog čega sam se latio pisanja je sjećanje na 30. Olimpijadu iz 2002. godine, kada su Gibarčani sa 49 sudionika bili najbrojnija ekipa u Brođancima, a čast da na čelu mimohoda šorovima brođanačkim, logotip Olimpijade starih športova ponesu gibaračke djevojčice u živopisnom, gibaračkom, šokačkom ruhu. Bile su to Martina Josić, 8 godina i Aneta Josić, 8 godina, a za ruho su se postarale bake. Ta divna dječica danas su 21. godišnje djevojke, Martina je završila ekonomski fakultet u Osijeku i nada se skorome poslu, a Aneta je završila srednju školu i radi u osječkoj Saponiji. Ako se uskoro pojave prinčevi iz bajke, obje će napustiti roditeljski dom.

gibU to vrijeme, predsjednik Zavičajne udruge Gibarčana bio je Živan Vidaković i hvali se da su Gibarčani u Brođancima uvijek bili jedna od najmnogoljudnijih ekipa, a znalo ih je biti i stotinjak. Istina, natjecatelja 20 – 30 a ostali su tu da bodre natjecatelje i uživaju u cjelodnevnom druženju uz kotlovinu  i iločku graševinu, ili pak uz osječko pivo, najstarije na svijetu. Ali, istini za volju, moji Gibarčani oduvijek su preferirali bijelo vino. Dok su bili u Gibarcu, obvezno gibaračko bijelo, a nakon progonstva utjehu su potražili u velikoj paleti bijelih kontinentalnih vina od Erduta i Kneževih vinograda do Đakova, Mandičevca, Feričanaca, Kutjeva i brodske Posavine. Al je lijepo to baranjsko vino, lud bi bio tko ga ne bi pio.

I te, 2002. godine bilo bi nas puno više, kaže Žika, ali večer prije, naša je folklorna skupina nastupila na Smotri folklora u Okučanima i tu je bilo 20 – 30 Gibarčana, a tu nedjelju, počelo je nogometno prvenstvo i naša je ekipa NK „Gibarac  ´95“ odradila prvu utakmicu kao domaćin u Čokadincima, a i tu je 30 – 40 Gibarčana. I sami možete vidjeti koje su to brojke, a nas je u Brođancima bilo pedesetak.

I Mata Kopić, Gibarčan koji se sa obitelji skrasio u Čepinskim Martincima, godinama je već koordinator natjecateljskih ekipa i vrlo je zadovoljan postignutima. „Sudjelujemo svake godine i uvijek nas je sve više. Ove smo godine prošli dobro 4 – 5 medalja, što srebrnih što brončanih i čujem neki govore, mogli smo i bolje. Mogli smo, istina, uvijek se može bolje. Ali naša je ekipa izgubila u finalu od ekipe Čepinskih Martinaca, koji su velemajstori u disciplini ringlanje. I naša ženska ekipa je izgubila u finalu u kozani od ekipe Podravskih Sesveta. A pogledajte statistiku, Podravske Sesvete su apsulutni šampion Olimpijade starih športova u Brođancima sa najviše osvojenih priznanja. Treba biti zadovoljan postignutim, jer i olimpijska maxima glasi: Važno je sudjelovati“, zaključio je Mata.

Vidimo se i dogodine na Olimpijadi u Brođancima!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments