ODGOVOR NA PUNO PITANJA

piše: Žarko Delač
Nakon višetjedne migrantske krize u našoj blizini ovih se dana i naša država suočila s tim problemom.

Iznenađujuće je pri tome kako nas je situacija zatekla nespremne i neorganizirane te u hodu rješavamo ono što smo mogli pripremiti već tjednima.

Žalosno je kako se tak danas pojavio oglas u kojem se traže poznavatelji arapskih i sličnih jezika, organiziraju se liječnički timovi,  navrat nanos osposobljavaju prihvatni centri, traže volonteri …

O uzrocima takvog stanja vodi se oštra rasprava, obojana često političkim bojama, no svi su ipak suglasni kako se može očekivati eskalacija ovog kaosa.

Isto tako jednodušna je ocjena kako je vrlo teško pružiti pravi odgovor i zadovoljiti sve strane upletene u ovaj egzodus naroda. Sigurno je samo kako je najvažnije spriječiti uzrok ove seobe naroda a on je u rukama velikih sila i geopolitičkih igrača. Ukoliko se stoga u državama zahvaćenim ratom nešto ne napravi, a poruke izbjeglica koje će stići u željenu destinaciju u Europi stignu do još do sada neodlučnih migranata, kriza koja prijeti katastrofom će se nastaviti.

Imajući takav rasplet događaja na umu, mnogi se pitaju ima li uopće izlaza iz takve situacije?

Priča se već kako pojedini bogataši, bogati materijom ali siromašni duhom, prave zalihe pića i hrane te osposobljavaju svoje armirane bunkere kako bi se zaštitili od nadolazeće kataklizme. S druge strane pojavljuju se informacije o većem broju pljačaka i razbojstava, moderno obučenim, bogatim i uhranjenim vojno sposobnim migrantima koji odbijaju pomoć crvenog križa.

U cijelom tom rašomonu informacija i dezinformacija bitno je zadržati hladnu i trezvenu glavu, smanjiti tenzije i zadržati dobrosusjedske odnose osobito s državama koje su nam za vrijeme Domovinskog rata pružile pomoć kada smo se našli u sličnoj situaciji. Ponavljam …sličnoj, jer su naši prognanici u dronjcima i s plastičnim vrećicama tražili spas, a nisu imali za taksije i plaćanje krijumčarima ljudi za prelazak preko granica.

Sve u svemu, cjeokupna je Europa i njezina kršćanska tradicija pred velikim izazovom i opasnostima koje na žalost,  nisu slučajni i spontani.

Stoga je vrijeme za odlučne korake koje hrvatska vlast nije u stanju poduzeti  ali uz božju pomoć i Sv. Josipa, zaštitinika naše države, ne trebamo se čega bojati.

Poruka je to našim sugrađanima koji na svakom koraku raspravljaju o migracijskom valu, boje se terorista, islamizacije, majorizacije i sličnih negativnosti.

Ujedno je to poruka i čitavoj Europi u kom smjeru se treba okrenuti želi li zaštiti svoju opstojnost i kulturu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
8 years ago

Teško će nam u tom smislu i Sv.Josip pomoći

Ako je tome tako ni cijela europa se nije pripremila za masovni izbjeglički val,kuda li Hrvatska.Inače bi se u naprjed dogovorili sa svojim europskim državama patnerima,te stvorili propustljive koridore i usmjeravali izbjeglice u odlučujućim pravcima.

Europa je podjeljena kao nikad prije

Emigrantski potezi nisu baš, bez značaja u Hrvatsku se dolazi nekontrolirano preko kukuružnjak,pod moto kako su umorni te im se neda čekati na državne evidentne popise..Teško će nam u tom smislu i Sv.Josip pomoći