Mini suknja ili mini-suknja?

Mali jezični savjeti
od Časopis Jezik

Ostavimo li se modnih savjeta o mini suknjamadrap haljinamapepita tkaninama i tko i kada i u kojoj prigodi navedene odjevne predmete smije i treba nositi, evo kratkoga pravopisnoga savjeta o tom kako ih treba pisati.
S obzirom na to da slične sveze riječi poput spomen-pločelovor-vijenca, izvor-vode, biser-grane, uzor-majke… pišemo tako da između riječi stavljamo spojnicu (-), pitanje je pišu li se i naši modni detalji prema istom načelu, dakle: mini-suknja, drap-haljina, pepita-tkanina ili ih valja pisati bez spojnice: mini suknja, drap haljina, pepita tkanina.
Iako ovdje pravopisna dvojba nije vezana uz činjenicu da je riječ o odjevnim predmetima (za razliku od spomen-ploče, lovor-vijenca, izvor-vode, biser-grane, uzor-majke koji to nisu), ono što ih međusobno razlikuje prva je riječ koja je u naslovom izdvojenim primjerima riječ stranoga podrijetla koja je pridjev …kaže kakvo je što.
Kakva suknja? Mini.
Kakva haljina? Drap.
Kakva tkanina? Pepita.
Pravopis nalaže da takve sveze riječi s pridjevnom tuđicom treba pisati rastavljeno. Po tom bismo načelu pisali rastavljeno i indigo papir,  fer igra, kaki boja, mat namještaj, džez glazba.
Dakle, bez dvojbe rastavljeno, bez spojnice, treba pisati i modne detalje od kojih smo započeli ovaj jezični savjet.

Savjet napisala: Jadranka Mlikota

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments