PRILIKA ZA HRVATSKU RIJEČ

MLADI SPLITSKI PISAC, MARIJO GLAVAŠ, GOSTOVAO  KOD „BROĐANA“
tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin
/  Kakva ugodna kulturna večer! I kakva lijepa prigoda za berlinske Hrvate, čuti štogod novoga  sa suvremene literarne scene u Hrvata. I kakva lijepa prigoda za mladog splitskog pisca Marija Glavaša, predstaviti se u Berlinu. Može se slobodno reći …nastalo je jedno novo prijateljstvo, ono između Marija i berlinskih „Brođana“.
Naime, od prije dva mjeseca mladi splitski pisac Marijo Glavaš, suradnik je i Hrvatskog Glasa Berlin. Objavljene su tu njegove kratke priče pod naslovom Božić, Pirova pobjeda te Cipele,s kojom je upravo autor u užem izboru natječaja Večernjeg lista za nagradu Ranko Marinković. Otud i susret s Hrvatima u Berlinu.
Berlinski susret, književno predstavljane, dogodilo se u prostorijama Brođana. Predsjednik Brođana, Ivan Bitunjac je ukratko predstavio ovu humanitarnu udrugu i pojasnio njene ciljeve. Urednica portala Hrvatski Glas Berlin je potom   predstavila mladog splitskog pisca koji je upravo na taj dan napunio 25 godina.
Marijo Glavaš se potom predstavio kratkim pričama Cipele, Na cesti i Pirova pobjeda. Marijo Glavaš piše kratke priče u kojima dolazi do izražaja njegovo  iseljeničko iskustvo. Naime, kao dijete je bio s  roditeljima i sestrom u Njemačkoj. Upravo takvim pričama očarao je prisutne hrvatske iseljenike od kojih su se svi redom vrlo lako pronašli u pričama i autorovu iskustvu. Brođani i njihovi gosti pokazali su interes i za prvi roman Marija Glavaša, „Libreto za mrtve kitove“  koji je 2009. godine dobio nagradu Albatros te pokupovali sve primjerke koje je autor imao na raspolaganju.
Prema autorovoj najavi, uskoro bi, u izdanju Algoritma, trebala  izaći iz tiska i knjiga kratkih priča u kojima će sasvim sigurno naći mjesto i neke čija je tema vezana za iseljeništvo.
Danas jutros svanuo je dan, vaš premili rođendan, radujem se tome danu jer vam želim sreću zdravlje i na nebu rajsko slavlje. Al tu treba  jedna molba sveta,  da vas Bog poživi  mnooogo leta!
Ovu rođendansku zdravicu, splitskom je piscu izgovorila baka Milka Žufika iz Koprivnice koja je zajedno sa kćerkom dr. Maricom Žufika-Müßig kojoj je u Berlinu u posjeti, nazočila ovom književnom druženju. Baka Milka je dan prije, vjerovali ili ne, napunila 92 godine!
Ponesena ugodnim druženjem, ova vitalna starica je prije rastanka  zamolila još: Pa dajte da otpjevamo Lijepu našu! I stvarno, baka je čistim glasom …jer kako poslije reče …već 30 godina pjeva u crkvenom zboru …povela pjesmu o lijepoj našoj domovini. Uzela je one pored sebe za ruke. U tome su je slijedili i svi ostali pa je kulturno, literarno druženje kod Brođana, završilo uistinu u toplom, velikim stilu.
Domaćini su se potrudili za izvrsnu dobrodošlicu uz  kavu i kolače, mladi pisac se pobrinuo za „glavno jelo“, odnosno glavni sadržaj večeri, izvrsnu literaturu, dok se za tople, spontane postupke radi kojih ovakvi susreti mogu ostati u dugom sjećanju, pobrinula , pored Elizabete, Ivana, Marije, Biljane, Marine i  ostalih …i 93-godišnja Milka Žufika.
Prvi puta sam u Berlinu a nakon 20 godina vraćam se u Njemačku. Prvi puta  sam  i u društvu  Brođana i mogu reći to je nešto najtoplije što mi se u životu dogodilo. Stvarno nešto sjajno. Meni je  bilo fenomenalno družiti se s ljudima koji  priče koje ja pišem, razumiju, jer su to i njihove životne  priče. I to je najljepše u ovoj priči koja se nama ovdje dogodila. Iza mene je roman  Libreto za mrtve kitove za koji sam nagrađen i koji se jako dobro čita, a sad će se čitati više i u Njemačkoj, što mi je veliko zadovoljstvo.  I priče koje sam ovdje pročitao, bit će unesene u knjigu kratkih  priča koja će uskoro izići. Eto, sasvim slučajno smo se upoznali, googlova tražilica uputila me na Hrvatski Glas Berlin. I onda je ovdje nastala posebna priča, rekao je Marijo Glavaš, ustvrdivši da će ponovno put  Berlina na proljeće. Vrijedi…  vrijedilo je to  doživjeti. A bit će, čini se još toga, zaključio je Marijo kojemu je ovom  prigodom  gospođa  dr. Marica Žufika –Müßik,  učinila prijedlog i ponudu, sljedeći puta nastupiti na odsjeku slavistike, sveučilišta  Humboldt. Eto kako se malene kulturne stvari lijepo razvijaju i rastu, zahvaljujući i Hrvatskom Glasu Berlin. Ali ponajviše zahvaljujući berlinskim Brođanima  i  gostu iz domovine.  Ponovilo se!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments