Pretječe ili pretiče?

MALI JEZIČNI SAVJETI
Časopis Jezik

Glagol pretjecati ima dva značenje, jedno je prometno, a drugo je mjerno ili količinsko.
U prometnom značenju, rječnik ovako kaže za pretjecati: vozeći za kim prijeći na lijevu stranu ceste i vratiti se na svoju stranu ispred njega. Pretječemo spora vozila, ne pretječemo u zavojima i nepretječemo ako je puna crta na cesti.
U mjernom ili količinskom značenju,pretjecati znači: biti više od onoga koliko je potrebno, ostajati nakon trošenja, preostajati. Teško da danas nekomupretječe novaca poslije plaćanja računa.
Preticati u hrvatskom jeziku nema ni jedno od ta dva značenja. Taj glagol rječnici ne bilježe, a savjetnici nas upozoravaju da je pravilno pretjecati, a ne preticati.
Glagoli na -tjecati (dotjecati, istjecati, natjecati, optjecati, potjecati, pritjecati, stjecati, utjecati, zatjecati, protjecati i pretjecati) dolaze od osnovnoga teći.
Glagoli na -ticati (doticati – dotaknuti, isticati – istaknuti , naticati –  nataknuti,  poticati –  potaknuti, zaticati – zataknuti) od osnovnoga taknuti.
Prema tome znače li da što teče (i u prenesenom značenju), razlikuju se od sličnih glagola koji znače da se što takne, pa valja razlikovati:
Voda dotječe, čamac se dotiče obale.

Vrijeme istječe, zastava se ističe.
Drava u Dunav utječe, konac se u iglu utiče.
Natječu se plivači, natiču se natikače.
Pretječemo na cesti druge automobile, ne *pretičemo nikoga jer tada griješimo.

Savjet napisala: Sanda Ham

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments