DOMA JE NAJLJEPŠE

Iz naše arhive/ objavljeno 15.09.2016.

tekst: Sonja Breljak
foto: Branko Breljak
DSC_0430
Velika Gorica/Zagreb/ Zaprešić, Samobor/ Stigoh u Veliku Goricu i Zagreb protekloga tjedna u sred završnice izborne utrke. To je drugi susret s hrvatskom metropolom tijekom mog godišnjeg odmora. Jednom na početku i sad opet pred kraj, netom prije povratka za Berlin.

Sad, uzesmo par dana više, u želji upoznati malo bolje glavni grad Hrvatske i njegovu okolicu.

U Zagrebu je u tijeku i puno kulturnih događaja ali daj, zbog izborne utrke sve drugo je palo u sjenu, duboku sjenu. Posjećujemo Muzej suvremene umjetnosti. U tijeku je izložba “Kako živi narod”. Pogledasmo jer nama je vrlo zanimljiva iz više razloga. Ponajprije, tematski, riječ je i o sudbinama iseljenih, raseljenih. Potom, autorica je Kristina Leko, naša sugrađanka u Berlinu, I konačno, i jedan od (osam) glavnih likova ove izložbe i naša je berlinska obitelj Pervan, Stipan i Iva, porijekom iz Tijarice. S autoricom izložbe načinih razgovor pa ću o tome podrobnije u posebnom tekstu.

DSC_0541Za Zagreb me veže i dosta vrijednih suradnika na našem Glasu ali i jedna moja suradnja koja traje već više od desetljeća. Riječ je naime o suradnji s godišnjakom Danica, kultnim katoličkim kalendarom koji već trinaest godina zaredom objavljuje po jednu moju kratku priču. Izdavač “Danice” koja broji ponosnih 135 godišta, je Hrvatsko književno društvo Svetog Jeronima.

Urednik “Danice” je Stjepan Razum koji mi nedavno predloži i širu suradnju na književnom časopisu “Marulić”.  Pored toga, “Danica” za 2017. godinu donijet će kako moju novu kratku priču tako i jednu priču našeg pokojnog Emila Cipara.

Eto, ta pojačana suradnja izazva i želju upoznati urednika “Danice” Stjepana Razuma. I eto nas, na Kaptolu. Stjepana sretosmo ispred Zagrebačke katedrale. Susret opravdao očekivanja. Stjepan Razum je izvrstan, elokventan, bavi se književnošću, poviješću. Naime, voditelj je Arhiva zagrebačke nadbiskupije na koji, zahvaljujući Stjepanovoj ljubaznosti, bacismo pogled. I suglasismo se o daljoj suradnji. Rado. Nakon ovog srdačnog susreta, još radije.

DSC_0489Jedan od ovih vrućih dana provedosmo i u Zaprešiću. Pokraj Zaprešića prolazimo redovito pri dolasku i povratku. Sad se zaputismo kroz njegov centar i dalje do mjestašca naziva Brdovec. Ovdje nas dočekao naš suradnik Stipo Lučić sa suprugom Slavicom.

Stipo je moj zemljak, nekad i sugrađanin. Upoznasmo se on i ja preko Glasa (iako ga moj suprug poznaje još od prije rata, ili kako ja to znam reći, “iz bivšeg života”) tek prije koju godinu i ta suradnja poprimi lijep i bogat sadržaj. Stipo piše pjesme i priče. Prati ga slična sudbina kao i mene, nas. Rat mu oteo dom, grad, sve. Obitelj boravila u izbjeglištvu na moru, on radio po Njemačkoj, živjeli godinama u Pakracu i konačno se skrasili u Zaprešiću, točnije Brdovecu gdje su svojim rukama napravili predivan dom, uredili okolicu, othranili, školovali i na pravi put izveli četvero djece, tri kćerke i sina.

DSC_0511Sjedimo u sjenici, razgovaramo o bivšim danima, o vremenu iza, o obiteljima, djeci, o mjestu gdje bijasmo i gdje jesmo.

Nisu nas baš mještani ovdje rado primili. Vidim, nisu oduševljeni pa jednoga dana susjeda pitam: zbog čega, što je na stvari, zbog čega ne vole nas iz Bosne i Hercegovine. A on veli po domaće: -A mi smo mislili da nam budete u polju delali a vi kuće gradite. Eto nesporazuma!

Provedosmo ugodan dan u Brdovecu. Drugi puta ćemo pomnije razgledati mjestašce. Ima brojne znamenitosti. A i Stipo će, dogovorismo, pisati o ovom malenom djeliću naše Hrvatske gdje je pronašao novi dom. Predivan dan. Predivan susret. Ima da hrani dušu zadugo.

Drugi susret još je i više dotaknuo srce. Jedno dvadesetak kilometara od Zagreba, na istočnim obroncima Samoborskog gorja (dio Žumberačke gore), na izlazu rijeke Gradne u savsku nizinu, grad je Samobor. Ulazimo u sami njegov centar, staru, očuvanu jezgru. Obilazimo gradić koji ima oko 16 tisuća stanovnika, s okolicom i do 40 tisuća. Šetamo izletničkim stazama s pogledom na, istina zapuštenu, utvrdu, ponad grada. Obilazimo ranobaroknu crkvu svete Anastazije u samom centru mjesta, dovršenu čak davne, davne 1675. godine. Iza nje je Prolaz hrvatskih pjesnika gdje se održavaju redoviti pjesnički susreti i ostavljaju tragovi u vidu ljubavnih stihova uz grob Ljubice, nesuđene ljubavi pjesnika Stanka Vraza…

DSC_0626Sve, sve, ali mi krenusmo put Samobora vođeni željom sresti u stvari nekog posebnog. I to i činimo.

Josip Joža Prudeus, netko je koga upoznah preko našeg Emila. Joža je bio učitelj, i to kakav učitelj, Hrvat i kad drugi to nisu niti izgovarati smjeli ili htjeli, čovjek i to kakav čovjek, od one posebne, postojane vrste. O, kako se obradovah ovom susretu s Jožom! Kao da zagrlih roditelja!

Josip Prudeus je rođen u Samoboru 1944. godine. Kao učitelj hrvatskog jezika službovao je u Slavonskom Brodu, Sibinju, Rabu, Bregani i Samoboru. Joža je bio prvi urednik programa za djecu Hrvatskog katoličkog radija te voditelj u radionicama Škole stvaralaštva s darovitom djecom.  Joža je pisao prozu i poeziju, preko dvije tisuće pjesama za djecu i odrasle, 150 uglazbljenih pjesama, osamnaest puta na Krapinskom festivalu, stotine scenarija za koncerte, priredbe, akademije. Gradu Samoboru je darovao zbirku od oko 380 slika, 200 keramika, 2000 knjiga…

DSC_0613Eto, taj Joža -hrast, sjedi preko puta mene, tu na ulazu u rodni mu Samobor. Mala je učiteljska mirovina, veliko neshvaćanje i zaborav, naša poslovična nepažnja i nemar. Pa i ona darovana zbirka izgubila svoj prostor …kako to sve zna da boli, vrijeđa dostojanstvo.

O, dragi Joža, i drag mi i tužan ovaj susret. Kako ti pomoći? Oni što bijahu poput miševa u nekim vremenima ili ne bijahu ni rođeni u doba kad se o tvoja leđa obijalo Hrvatsko proljeće, kad se svaka tvoja hrvatska riječ (a njih, hvala Bogu, uvijek bijaše) “vagala”, sad bi da šutiš, ne pišeš, ne zboriš. Evo ti naše stranice, dragi čovječe. Mi ćemo s tobom.

Dok ovo pišem, u ruci mi knjiga Jožinih priča i zbirka pjesama naslova “Onak, zi srca za srčeko”. Cijelo srce je svojoj domovini i narodu dao. Eto, od srca, puna srca dođosmo a tužna srca odosmo. Vidjet ćemo se još, Joža!

Boravak u Zagrebu završih susretom s dragom prijateljicom Marijanom. Dugo se poznajemo, još od vremena studija i zajedničkih sarajevskih dana. Prijateljstvo bilo i ostalo. Ni rat, ni daljina, ni vrijeme mu nisu ništa naudili. Ne mogu to.

Dok ove redove čitate, naš automobil grabi ka Berlinu, negdje smo na pola putovanja. Do večeri će me zagrliti drage dječje ruke. Jedva čekam. Svugdje je lijepo (o, kako lijepo s prijateljima u tebi, moja Domovino!) a doma ipak (ma gdje on bio) – najljepše!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
7 years ago

Sonja slažem se

Svi mi imamo u generacijama u domovini i u iseljeništvo, pitanje vremena i životnih okolnosti,različite životne doživljaje,uz one ugodne spomenut ću.
Posebno one,koje nose iza sebe veliko žalost i gorčinu.Za koji bi čovjek najrađe zažmirio, da ih nema,da nisu ni postajali.Nažalost malo kome uspije,da o tome napiše članak,još manje knjigu.

Josip Mayer
7 years ago

Poštovana Sonja,
Ne znam dali se Vaš komentar odnosi na mene.Ali evo,dobro
je da pričamo o tome.Svi mi osjećamo dom i domovinu,svaki na svoj način drugačije.Meni je dom i domovina Hrvatska,a,u Njemačkoj sam kod kuće.Dok je mojoj djeci domovina Njemačka a, u Hrvatskoj su kod kuće svojih roditelja.E pa sad kako tko se osjeća.

Ivica Smolec
7 years ago

Draga Sonja, možda je bilo i napornih dana u tom godišnjem odmoru, ali mislim da je ipak bio tisuću puta ljepši i uzbudljiviji od izležavanja, bilo u hladu ili na plaži.
Još da nisu izbori pali baš u to vrijeme! 🙂

Josip Mayer
7 years ago

Istina je Sonja Doma je najljepše,ali svi nismo imali tu priliku ostati doma,mnogi smo morali otići,po onoj staroj izreki, s trbuhom za kruhom.Jer ga nisu upravo imali priliku zaraditi doma.Mnogi su otišli u iseljeništvo u poratnim vremenima.Da bi spasili živu glavu uz nadu.Kako bi možda ipak priskrbili djeci,neki normalniji,sigurniji život,uz krov nad glavom.Većina ih je ipak ostalo.Složit ću se komentarom naše Marije. Dirnulo me do dubine duše onih nekoliko rečenica koje kazuju gorku istinu u životu jednog Čovjeka, jednog među mnogima, ali opet drugačijeg od svih. Gospodine Prudeusu, divim se Vašoj postojanosti, hrabrosti, snazi… kojom koračate kroz sve nepravde načinjene… Read more »

Nikola
Nikola
7 years ago

Dobro koristite talente koje vam je Bog dao, gospođo Sonja, tj. pišete odlično o svom posjetu Velikoj Gorici, Zagrebu, Zaprešiću, Samoboru i okolici odnosno vama dragim ljudima i istinskim domoljubima. Hrabro nastavite i u buduće, pa i do Visa se uputite, tek ćete vidjeti čudesne ljepote i….!

Marija
Marija
7 years ago

Dirnulo me do dubine duše onih nekoliko rečenica koje kazuju gorku istinu u životu jednog Čovjeka, jednog među mnogima, ali opet drugačijeg od svih.
Gospodine Prudeusu, divim se Vašoj postojanosti, hrabrosti, snazi… kojom koračate kroz sve nepravde načinjene Vama.
Nedostajete nam na našem Hrvatskom glasu Berlin i jedva čekamo da Vas opet čitamo.Dogovoreno?

Stipo Lučić
Stipo Lučić
7 years ago

Hvala dragoj prijateljici, odavnoj poznanici i urednici na posjeti i nezaboravnom druženju, vidimno se iduće godine u obilasku dvoraca i drugih znamenitosti zaprešićkog kraja.