MOJ ŽIVOT TEČE, NE STOJI

piše: Slavica Jurčić
AAABrodski Stupnik/ Ovih dana čitam o stanju na selu. Često se spominju žene na selu i njihov život.

Evo, sada ću ja vama kazati kako ja živim na selu i da moj život teče, ne stoji.

Ja sam se udala prije skoro dvadeset godina. Rodila sam se u gradu i odrasla  u gradu Brodu.

Suprug je već nazidao kuću pa su neki  rekli kako sam došla na gotovo. E, da je bar tako!

Imali smo kupaonicu i dvije sobe do ulice. Kuhinju i potkrovlje smo naknadno završavali. Kantu po kantu  nosila sam na kat. On je sam frajkao i završavao.

Došla su i djeca koja su polako odrastala.  Mi nismo puno izlazili, pazili smo na svaku kunu i podigli gospodarski objekt s vinskim podrumom i ložionicom za centralno grijanje.

Ja sam ostala kod kuće s djecom, a suprug radi u državnoj službi. Prije desetak godina  zasadili smo vinograd, crnu sortu Syrah. Kupili smo  četiri ovce i četiri janjeta.

Vinograd raste,  djeca rastu, naše malo stado se povećava. U proljeće ih bude s janjcima i osamnaest komada. Svaka ovca se kod nas ojanjila i sada čine matično stado.

Naš vinograd daje obilan rod i  za svoje potrebe imamo do 1500 litara crnog vina. Naravno, OPG  je prijavljen. Suprug je u kontaktu sa savjetodavnom službom koja nam daje savjete i podršku.

To se odnosi i na veterinarsku službu. Sve su ovce cijepljene i čipirane.

Prije dvije godine  posadili smo 480 čokota graševine za svoje potrebe, ali ni tu nismo stali. Naši vinogradi su uredni i obrađeni, a vino  čuvamo u hrastovim i inox- bačvama.

Djeca su već navikla da nam treba pomoć i ne bune se. Rado idu s nama u vinograd, a društvo nam pravi naš šašavi pas Zagor.

Svakog proljeća kupim jednodnevne piliće i hranim ih. Tu su i kokoši grahorke i hrvatice, guske, patke… Hrane imamo dovoljno za sve njih.  Moje guske  čuvaju dvorište skupa sa Zagorom.

Naš život na selu je lijep, možda i idiličan. Dosta radimo, ustajemo se rano i moram priznati da nam ništa ne fali.

Ne mogu baš reći da smo se obogatili  vinom jer još nam se nije vratilo uloženo. Poticaj nismo imali, a nismo ga ni tražili.

Moja djeca se moraju rano ustajati i pješačiti do vlaka oko 3 kilometra.  Provedu na putovanju u školu i nazad preko tri sata.

Prednost života na selu su mir i ljepota prirode. Radne obveze  ne dozvoljavaju monotoniju i svaki uspjeh vam hrani dušu.

Grad mi je i dalje u srcu jer mi žive tamo roditelji i moja seka. Ali roštilj u Stupniku je najbolji, kako kažu sekina djeca.

Moj nećak Stjepan  divi se svome tetku i pita: „A kako si  tu kuću napravio od drva i još podigao na kat?“

Seoski život ima svojih ljepota. Naše žene se bore, ne kukaju, ne žale se kada je blato i kiša. Životinje su nahranjene, djeca sita, a suprug ne smije gunđati.

Često čujem iz usta mladih žena: „Ne isplati se”, ali ja kažem da treba probati i isplatit će se.

„Nije u šoldima sve“,  kaže pjesma. Ali većina na selu ipak živi gradskim životom. Nemaju ni mačku ni psa, a kamoli ovce, koze ili kokoši.

Dođite na selo i gacajte malo po blatu!  Nije ono loše! Kažu da je dobro za ten. Osjetite mir i uživajte u ljepotama, bojama i mirisima seoskog krajolika!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments