SVEČANA SMJENA STRAŽE

Počasna satnija Kravat pukovnije građanima priredila istinski spektakl – Velika smjena straže uvertira u proslavu  Svjetskog dana kravate 18.10.!  

tekst: Kora Dilić
foto: Kristijan Tabet i Davor Curić

Zagreb/ U susret proslavi Svjetskog dana kravate koji se obilježava 18. listopada, Počasna satnija Kravat pukovnije u nedjelju 16. listopada, okupila je brojne povijesne postrojbe u Veliku smjenu staže koja se održala na Trgu sv. Marka u Zagrebu – Prijestolnici kravate.

U Velikoj smjeni straže,  uz konjanike i vojnike Počasne satnije Kravat pukovnije na čelu sa Željkom Matejčićem, sudjelovali su pripadnici Počasno-zaštitne bojne Glavnog stožera Oružanih snaga RH i Zdrug povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske ujedinjeni u veličanstvenu Veliku smjenu straže.

Spektaklu se pridružila i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, kojoj je Željko Matejčić, zapovjednik Počasne satnije Krvat pukovnije na Trgu sv. Marka podnio prijavak.

dan kravate
dan kravate

Veliku smjenu straže organizirala je, uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba, neprofitna ustanova Academia Cravatica koja je 2008. godine pokrenula inicijativu da se 18. listopada svake godine u Hrvatskoj i svijetu svečano obilježava Dan kravate.

Budući potječe od Hrvata, Hrvatski sabor iskazao je kravati posebnu počast, proglasivši jednoglasno 2008. godine 18. listopada Danom kravate.

Od tada se Dan kravate  svake godine svečano obilježava u Hrvatskoj, Europi ali i u svijetu.

unnamed

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments