Takvoga ili takovoga?

MALI JEZIČNI SAVJETI
Časopis Jezik

Oblici kakov, takov, onakov; kakovoga, takovoga, onakovoga… stari su hrvatski oblici koji su se tijekom naše jezične povijesti upotrebljavali ravnopravno s oblicima – kakav, takav, onakav, ali i kaki, taki, onaki.
Stariji naši gramatičari navode trostrukost:
ovakov, ovakav, ovaki
takov, takova, taki
onakov, onakav, onaki
Između se tih triju vrsta oblika još u 19. st. moglo ravnopravno birati, bilo je dobro upotrijebiti, primjerice, takov sintakav sin, pa i taki sin.
Tijekom se vremena, od 19. st. prema našim danima, upotreba tih trostrukosti izbistrila. Oblici su kaki, taki, ovaki, onaki… prvi nestali iz književnojezične upotrebe. Danas ih smatramo dijalekatnima i ne dopuštamo im upotrebu u književnom jeziku. U tim oblicima danas lako prepoznajemo, osim dijalekatnoga izraza, i naše uobičajene kratke razgovorne oblike. Razgovorni jezik, za razliku od književnoga, uvijek teži što kraćim oblicima, a oblici su kaki, taki, ovaki, onaki kraći od ostalih.
U brzom i živom razgovoru češće se čuju ovakve rečenice:  Kaki otac, taki sin. iliKaka mati, taka kći., ali kada smo na razini književnoga jezika, navedene rečenice glase: Kakav otac, takav sin. Kakva mati, takva kći.
Iz upotrebe tijekom 20. st. polako nestaju i oblici kakov, ovakov, takov, onakov, ali se kao rubni i rjeđe upotrebljavani ipak zadržavaju njihovi određeni padežni oblici –  kakovoga, takovoga…, ali kako od početka 20. st. idemo prema našim danima, upotreba im je sve rjeđa. Suvremena ih norma ne dopušta i smatra ih pogrješkama.
Osim toga, oblici na –av (kakav, kakvoga) u skladu su s hrvatskim jezičnim sustavom, a oblici na –ov (kakov, kakovoga) to nikada nisu ni bili, pa ni tijekom 19. st. kada ih je onodobna norma dopuštala – riječ je o hrvatskim pogrješkama i u 19. st. i danas.
Dakle, između *kakovoga, *ovakovoga,* takovoga, *onakovoga kakvoga, ovakvoga, takvoga, onakvoga u stvari i nema izbora – *kakov , *ovakov *takov*onakov i njihovi oblici nepravilni su i ne valja ih upotrijebiti, pravilno je kakav,ovakavtakav, onakav .

Savjet napisala: Sanda Ham

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments