Papa i papa

 

MALI JEZIČNI SAVJETI
Časopis Jezik

Ovih su dana novine pune Pape i njegova posjeta Hrvatskoj. Ne želim ovdje govoriti koliko je koštao Papin posjet (jer to ionako ne znam, a malo tko i zna) i je li predsjednica Vlade doista Papi rekla: e pa onda thank you very much (jer nisam sigurna da sam dobro čula), ovdje ću reći koju o pisanju velikog početnog slova u imenice papa – kada papa, a kada Papa.

Veliko početno slovo piše se iz počasti u nazivima vrhovnih državnih i vjerskih poglavara kada se taj naziv upotrijebi bez imena poglavara i kada je jasno da se odnosi na određenoga poglavara. Papa je jedan i ne može biti zabune, odnosi se na određenoga poglavara, Benedikta XVI. pa tako i u rečenicama: U Zagreb je danas stigao Papa. Sutra će se Papa obratiti vjernicima.

Ako se papa ne odnosi na određenoga poglavara, nego na papu kao pojam vrhovnoga katoličkoga poglavara, naravno da će pisati malim slovima: U Zagrebu su u posljednjih 15 godina bila dva pape. Kada se bira papa, postupak je dug i spor.

Ako se papa piše uz ime određenoga pape i tada dolazi malim slovom: U Zagreb je danas stigao papa Benedikt XVI . Sutra će se papa Benedikt XVI. obratiti vjernicima.

Tako se uglavnom i piše ovih dana po novinama: pozdravitePapu, ali pozdravite papu Benedikta  XVI. Takav je način pisanja u skladu s Hrvatskim školskim pravopisom i u skladu s Hrvatskim pravopisom Babić-Moguševim. Bolje je reći da su ti pravopisi u skladu s hrvatskom pravopisnom tradicijom i upotrebom.

Pravopis Matice hrvatske u suprotnosti je s upotrebom – ondje stoji da se papa piše uvijek malim slovom, i kada jest uz ime određenoga pape i kada je samo, a imenuje određenoga papu.

Svi su pravopisi složni da se Sveti Otac uvijek piše vekim slovima; a tako i obraćanje sa SvetostiVaša Svetosti.

Savjet napisala: Sanda Ham

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments