JESMO LI USPJEŠNA NACIJA

piše: Žarko Delač

Završnica ekipnog teniskog natjecanja u Zagrebu danima je punila stupce sportskih novina, televizija i portala diljem svijeta i na taj način još jednom odlično promovirala glavni grad i Hrvatsku u cjelini.

Događaj je potaknuo na komentare i domaće dežurne pesimiste koji su zaključili  kako su nas argentinski navijači nadglasali, da su imali bolja mjesta u dvorani, kako su ih televizijske kamere više pratile te da su naši igrači neobjašnjivo pokleknuli i razočarali nas u porazu.

Stoga je potrebno još jednom naglasiti kako je ulazak u završnicu Davis cupa izniman uspjeh za naše teniske predstavnike osobito kada uspoređujemo u kakvim uvjetima treniraju, koliko ima aktivnih tenisača, teniskih terena i kako pronalaze sponzore za koliko toliko pristojan teniski život.

Nadalje, posve je logično da su argentinski navijači kvalitetnije navijali jer nisu uzalud potegnuli toliko kilometara da bi došli u dvoranu statirati. Za razliku od nas kojima je dvorana bila na dohvat ruke, mogli su birati mečeve koje će gledati, a veliki broj je bio samo u ulozi gledatelja (sponzori, gosti), a ne navijača. U tom kontekstu treba promatrati raspored i prodaju sjedišta jer ipak ovako velika priredba treba biti i financijski održiva pa nije zanemariv prihod i od ulaznica. I na kraju, naravno kako je redatelju prijenosa pa tako i gledateljima pored TV ekrana u pauzama bilo daleko zanimljivije prikazivati show na tribinama koji su priređivali gostujući navijači umjesto domaće kibicere.

Sve u svemu, imali smo priliku izravno sudjelovati u još jednom povijesnom uspjehu hrvatskih sportaša. Teniski je savez zaradio dodatna financijska sredstva koja će sigurno biti uložena u razvoj mladih igrača a zagrebačka arena se još jednom pokazala kao korisna investicija.

I na kraju, možda je u financijskom aspektu bolje da su Argentinci pobijedili jer su sigurno kvalitetno proslavili pobjedu i ugostitelji mogu zadovoljno trljati ruke. S druge strane, uštedjeli smo na organizaciji proslave pobjednika na Trgu bana Josipa  Jelačića …Tako možemo rezimirati kako bi svi trebali biti zadovoljni i sretni. Niska uspjeha hrvatskih sportaša se nastavlja, a pokazali smo još jednom i kako smo odlični organizatori i domaćini.

No, osim sportaša mogli smo ovih dana vidjeti kako imamo i uspješnih menadžera i poduzetnika koji su primili nagrade Hrvatske udruge menadžera i poduzetnika (CROMA), kontinuirano nas obraduju uspjesi naših učenika na informatičkim, matematičkim i inim olimpijadama, inovatori, liječnici, znanstvenici…

Nažalost, s druge strane imamo i uspješno beskrupulozne političare, utajivače poreza, kriminalce i falsfikatore potpisa…

Ova vječna borba između dobra i zla nije specifična samo za našu državu, vjeru ili naciju ali sigurno je da daljnji uspjesi uvelike ovisi o tome koliko će svatko od nas u sebi pronaći barem nešto pozitivno i afirmativno.

U tome nam naši sportaši mogu biti najbolji primjer i poticaj kako se svakodnevnim radom, mukotrpnim odricanjem i ljubavi prema svojoj domovini može postati uspješan i koristan za svoju okolinu i društvo.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments