DISCIPLINA U ŠKOLI U LABIRINTU

tekst: Marija Ajša Peuc, diplomirana pedagoginja i profesorica kemije i biologije, Zagreb

djeca-u-skoliDanas je jedan od najbolnijih problema hrvatske škole –disciplina, problem o kojem se ne govori dovoljno, jer se i dalje smatra da je disciplina u učionici ( mir i tišina) zasluga dobrog učitelja, a da je loš učitelj ( ma što to značilo) onaj koji ne može uspostaviti disciplinu.

Ovim se radom želi pokazati da je disciplina društveno-politička kategorija, kulturološko-antropološka, vezana za sredinu, društvu, odnose u društvu, ali prvenstveno za promišljeno i odlučno odgojno djelovanje škole u cjelini, na primjeni sredstava sprečavanja i discipliniranja učenika.

Znamo da je negativna konotacija tog pojma proizašla iz  vezivanja discipline uz  primjenu raznih postupaka i mjera  kažnjavanja u ograničavanju učenikovih sloboda, te  prisilnog nametanja zahtjeva škole.  No, pretjeranim suvremenim njegovanjem pristupa  baziranog  SAMO na učeničkoj disciplini, bez uvažavanja  komplementarnog udjela odgojnih faktora povezanih s tim učenikom,  došlo se do stanja u kojem vidimo  školu kao   instituciju skupa pojedinaca, individua, a ne kolektiviteta.

Od tih individualnosti  gotovo svaka ima neku mentalnu, emocionalnu, obiteljsku ili  neku drugu  indikaciju  za poseban tretman u  učenju, pa  prema tome i discipliniranju i  provođenju disciplinskih mjera. To rezultira objektivnom činjenicom da je, suprotno disciplini kolektiva, današnji ideal samodisciplina, čime se obiteljski odgoj uzdiže po značenju na daleko viši nivo od onog kojeg provode obrazovno-odgojne institucije.

To je ključni razlog zbog čega se odgoj u porodici pretpostavlja onome pedagoških radnika u školama, iako s druge strane sve više raste potreba za pojačanim  odgojnim djelovanjem škole. Pretpostavka je  da svatko može postići očekivanu zrelost u samokontroli i samodiscipliniranju neovisno o školi. Međutim.

Problemi s ponašanjem učenika i potreba škole da izvršava zadaću obrazovanja, ne mogu se ipak obaviti  bez vanjske kontrole i primjene sredstava sprečavanja i kazni.  Pitanju kontrole  pojedinih nediscipliniranih učenika u školi, ovdje će se također posvetiti pažnja, pošto se na tom temelji  unutarnji impuls strukturiranja školske discipline, prisutan u svakodnevnom radu u razredu. Zbog opširnosti teme, namjerno ne govorimo o pozitivnoj motivaciji učenika i pristupu „bolje spriječiti nego liječiti“.

„ Mnogi tinejdžeri s kojima sam radio imaju probleme s mentalnim zdravljem i poteškoće u učenju. Depresija je endemska. ..Zapanjujući je broj studenata koji imaju neku vrst disleksije. Nije pretjerano reći da se tinejdžer u Velikoj Britaniji po novome gotovo svrstava među bolesne.“  ( Mark Fisher: Kapitalistički realizam,Ljevak, Zgb. 2011, str.44.)

Jasno da se iz  dojma da je gotovo svaki učenik aberantan i  iz birokratizirane  procedure donošenja pedagoških mjera ,u kojoj se svaka mjera može poništiti, dolazi do stanja kakvo je danas, da su pravilnici i odgajatelji koji ih koriste, nemoćni u postizanju discipline.

Za uvođenje discipline u razrede/škole  koriste se  razni  Pravilnici  na načine koji možemo označiti kao ad hoc, nedosljedan, nesustavan i na koncu  nemoćan da proizvede bilo kakve učinke. Ustvari se koriste pedagoške mjere kao sustav vatrogasnih mjera da bi se „ugasili“ najnemirniji među nemirnima. To je bilo pravilo oduvijek, samo se danas stvari kompliciraju pogoršavanjem stanja u društvu.  Otuda taj osjećaj nemoći  učitelja da bilo kakvim mjerama utječu na ponašanje onih učenika koji  ometaju nastavu i ne sudjeluju u njoj, nego se bave raznim drugim aktivnostima za vrijeme nastave.

Činjenica  da se ukupno na polugodištu i na kraju  školske godine izriče 2-3 ukora, malo više opomena, na školi od  npr. cca 700 učenika, da  velika većina učenika, sigurno više od 90%, budu ocijenjeni ocjenom za vladanje “ uzoran“, daje suprotnu sliku od one  koju često čujemo kako je u učionicama mučno raditi.

Povijesno- geografski  pregled  pedagoških mjera

Istraživači obrazovanja su  zamijetili da se školstvo i društvo  nalaze u „postdisciplinarnoj“ fazi,  (Deleuze, Foucault ) nakon  faze disciplinarnih društava u kojima se  disciplina provodila  u državnom  sustavu (školama, tvornicama,ustanovama) na temeljima slijedećih  vrijednosti : rad, red i disciplina. Ta su  državna uređenja pripadala totalitarnim uređenjima kao što je staljinizam ili nacizam. U tom je periodu bio ideal uvođenje vojničke discipline, puno tjelovježbe i  slijepa poslušnost.  Međutim,to   doba nije  sasvim završilo,  te se pedagoškim  totalitarizmom u školstvu rukovode mnoge današnje države, recimo one Azije, Dalekog istoka, gdje se i dalje „trenira strogoća“ u školama, a učenici su izvrgnuti najstrožim mjerama kažnjavanja. Djeca u Japanu, gledano s našeg stajališta imaju u školi propisano do u  najsitnije detalje kako se ponašati i vrlo stroge mjere discipliniranja. Međutim  je  japanska kultura neusporediva s ideološkim zastranjenjima u navedenim razdobljima totalitarizma.

Nažalost, država koja se ponosi time da je najdemokratskija na svijetu, također  nepedagoški provodi politiku isključivanja učenika iz škole i izbacivanja na ulicu. U prijedlozima jedne filantropske američke udruge   (www.atlanticpfilantropies.org, shool.discipline) izvire  očajnički  vapaj za potrebom reforme zbog obilnog provođenja disciplinskih mjera kao što su: stand-down, time-out, expulsion, exclusion i druge, čiji je cilj izbacivanje i isključivanje  učenika iz škole. Na istom tom portalu nalazimo začudan podatak da je 3,5 milijuna učenika SAD bilo pogođeno tom mjerom, često zbog manjih prijestupa. Uglavnom su to učenici iz socijalno depriviranih sredina, i na putu u kriminal ili ovisnosti. Ova udruga traži, kao i mladi u SAD, da se prekine s praksom „nulte tolerancije“ prema disciplinskim problemima i više pažnje obrati na posredovanje ( medijaciju), na restorativnu praksu (popravljanja štete) i druge preventivne postupke ( ugovore i sl).

Postdisciplinarna društva Zapada  se pozivaju na smanjenje hijerarhijske kontrole, na dovođenje u sumnju apsolutnih istina, na dokidanje stava da je IT revolucijom ukinut  primat škole kao  jedinog  izvora znanja, time da je  učitelj jedini kojem treba vjerovati, pa se on stalno mora iznova dokazivati, pošto se svakodnevno osporava autoritet i profesionalizam učitelja. Bitno je međutim kakav je opći stav u društvu i u školi prema obrazovanju,  disciplini, da li su učitelji jedinstveni odnosno neovisni, ili se  u školi „instalira“ zamjena za autoritet učitelja u liku ravnatelja/ice ili nekog iz stručne službe.

Škola ipak ne može bez discipline i autoriteta, suludo je izjednačavati političku autoritarnost s pedagoškim autoritetima i uzorima u dobrim učiteljima/icama. U našim je školama međutim prijenos autoriteta učitelja na stručne suradnike i ravnatelje te vanjske stručne suradnike, prilično „mutan“ proces u kojem se očito radi o disperziranoj autoritarnosti   i detronizaciji učiteljske.

„ Nastavnici su uhvaćeni između toga da budu facilitatori-zabavljači i disciplinarci-autoritarci. Nastavnici žele pomoći studentima da prođu ispite, studenti žele od nas da budemo figure autoriteta. To što studenti od nastavnika kao figure autoriteta traže objašnjenja pogoršava problem „dosade“, jer nije li sve ono što dolazi od mjesta autoriteta apriori dosadno?“ ( Mark Fisher: Kapitalistički realizam, Ljevak, Zagreb, 2011. Str 51.)

Otprilike tako vrijedi i za naše obrazovanje, osim ukoliko je niži uzrast učenika, s kojima se  lakše   nalazi onu, za učiteljski poziv najvažniju,  iskru zajedničke ljubavi i predanosti učenju i školskim zadacima. Ova mlađa djeca su u  svom razvoju još prijemčiva za sugestije, zainteresirana, motivirana, osobito ako učenje vide kao oblik igre.

Riječ disciplina se koristi za „skup propisa koji određuju način održavanja poretka u  stanovitim ustanovama i organizacijama“ te „naviku na pokoravanje stanovitom poretku“ ( Klaić :Riječnik stranih riječi, MH, 1980. ) Iz ove je definicije jasno da je takvo shvaćanje discipline preusko i nikako ne može iscrpiti sva značenja „discipline“ u radu s djecom, prije svega zato jer  se radi o  odgojnom procesu s  ciljevima pounutrenja određenih pozitivnih humanih vrijednosti. Za postizanje discipline normiranje i  „kontrola“ ponašanja , posebice  u demokratskim društvima, mora nadovezati na motivaciju, suradnju, podršku i sprečavanje.

Često se  razgovori na našim Razrednim/ Učiteljskim  vijećima svode na rasprave i nesuglasice  o ocjenama za ponašanje i  određivanja kaznenih mjera, pa se oko jednog ili dva ukora razvije žučna rasprava koja zna ozbiljno  poremetiti odnose u kolektivu. Pri tom dolazi do izražaja sukob između više  autoriteta u školi, ponajviše zbog nejasne i nedosljedne regulative u pravilnicima. Oni pokazuju s jedne strane moć norme, a s druge omogućuje subjektivne procjene i djelovanja. Svi smo bili svjedoci da se ne kažnjava neki očiti prijestup ( npr. unošenje pića u školu) a kažnjava dječje nestašluke, osobito one na račun osobina učitelja/ie.

Ovim člankom se ne ulazi u rad u razredu, nego u ono što opterećuje našu  svakodnevnu praksu: primjene raznih  razrednih popisa poželjnog ponašanja,  pravilnika, dogovora, pravila, kućnih redova pa  do Statuta škole koji sadrži Pravilnik o pedagoškim mjerama. Najčešće se u njima propisuju standardi ponašanja, obveza i zabrana za učenike, te povezuje s odgovarajućim disciplinskim mjerama. Ta korelacija između prekršaja i poduzete pedagoške mjere je izrazito složena operacija procjenjivanja učeničkog ponašanja u okvirima predviđene mjere, te katkad  ne postoji sigurnost jeli učenik zavređuje ukor ili opomenu,ili ništa.  Zatim, imamo u pravilnicima  često previše formalizma, previše normi, previše riječi. Recimo  u Pravilniku o kućnom redu ne mogu biti upisani  odgojni ciljevi: suradnja, pristojnost, poštenje itd. kao stavka za  kućni red.

Formalizam naših dokumenata za reguliranje ponašanja se može vidjeti iz nekih primjera:

1. Uputa za ocjenu iz vladanja LOŠE sadrži stavku : ne poštuje Kućni red. Dosljedna primjena ovog stavka, ustvari floskule, dovela bi do poplave lošeg vladanja.

2. Učenik se, i nakon što se ispričao profesorici, kažnjava opomenom razrednika. Što smo ga naučili time? Da naša riječ mora biti posljednja ili što? I uostalom, zašto nije osobna isprika uvrštena u disciplinske mjere, još pojačana i sudjelovanjem roditelja.
3. U jednom Pravilniku o pedagoškim mjerama stoji da učenik ne smije iskazivati netoleranciju prema različitostima, premda nije navedeno kojima. Pitanje je zašto pojam „netolerancije“ nije   jasno definiran, jeli se htjelo samo udovoljiti formi  a da se ne navedu precizno različitosti, od  fizičke debljine do druge nacionalnosti. U kućnim redovima i sličnim uputnicima, treba  ciljeve OPERACIONALIZIRATI.

U pravilnicima  i kućnim redovima  nedostaje pravničke preciznosti,  pa je primjena pravilnika komplicirana i voluntaristička. Posebice je to čudno jer se donošenje pedagoških mjera  tretira kao upravno-pravni postupak, kao  odraz birokratizacije društva i nedovoljnog shvaćanja širine odgojnih procesa. Očito,  sada od šume ne vidimo drveće.

Iz  Prijedloga kurikularne reforme dobili smo  nove priloge  promišljanju kako unaprijediti disciplinu. Potrebno  je iz korijena promijeniti našu ljestvicu ocjenjivanja vladanja i naročito  „papirologiju“, a učiteljima i stručnjacima u školi  dati priliku da sudjeluju u kreiranju atmosfere i pedagoške kulture u školama. Nitko osim njih ne pozna detaljnije  niti teoriju niti praksu ponašanja učenika i vođenja prema boljoj osobi.

(Školske novine)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments