LETEĆI CVJETOVI

Istine, mitovi i legende o letećim cvjetovima

/Jučer sam ugledala prvog leptira/

tekst: Marija Kukić
Foto: Mirko Cenbauer
1934311_528350944010316_6057346399848097797_nKad je prvi put s majkom došao na livadu,  znatiželjni i životu neupućeni Bambi vidjevši leptira  kako oblijeće oko cvjetova, uskliknuo je:

„Gle, majko“, poviče Bambi, „kako ondje leti cvijet!“

To nije cvijet“, reče majka, „to je  leptir.“

Bambi je udivljeno gledao za leptirom… Sad Bambi vidje da je mnoštvo takvih leptira  prelijetalo zrakom nad livadom… Izgledalo je zaista kao putujuće cvijeće…    (F. Salten: Bambi)

I, zaista, leptir izgleda poput letećeg cvijeta. A da bi tako izgledao, morao je proći svoju metamorfozu od jajašca, čahure, gusjenice sve do leptira.

Na svijetu danas postoji oko 150 000 vrsta leptira. Najbogatija zemlja leptirima je Peru u kojemu je proučeno oko 3 700 vrsta, više nego u bilo kojoj zemlji na svijetu. Pretpostavka je da ih u toj zemlji ima još oko 500 neproučenih vrsta. Žive na svim kontinentima. Jedino nisu otkriveni na Antarktiku.

Leptiri su nakon pčela vodeći oprašivači, a njihovo mnoštvo pokazatelj je zdravog uravnoteženog eko-sustava. Mnoge vrste su, kao uostalom i neke druge biljne i životinjske vrste, danas ugrožene.

Prosječan leptir težak je kao dvije ružine latice. Najbrži leptir može letjeti brzinom od 5.4 m/sek, a leptirica do 11 m/sek. Leptiri ne mogu letjeti ako im je temperatura tijela niža od 30 stupnjeva C. Leptirica može položiti od 100 do 4 000 jajašaca. Neki leptiri su selice (Monarh leptiri) i sele  u tople krajeve. Mogu vidjeti crvenu, žutu i zelenu boju kao i niz ultraljubičastih  boja nevidljivih ljudskom oku. Leptiri ne žive dugo. Najduži životni vijek imaju Gonepterix rhamni  koji mogu živjeti 9 do10 mjeseci. Ostali žive nekoliko tjedana, dana ili pak sati.

Što o leptirima kazuju neke legende i mitovi?

Irska legenda kazuje da je supruga vilinskog kralja Midira pretvorena u baru. Iz lokve je izišao crv koji je kasnije postao najljepši krilati stvor na purpurnoj muhi. Imao je iscjeliteljske moći, ispuštao je umilni glas, bio je izuzetne ljepote i simbolizirao je oslobođenu dušu.

Asteci su smatrali da je leptir duša umrloga, a slika leptira na cvjetnom polju duše su hrabrih ratnika koji su izgubili život u borbi.

U Kini i Japanu leptir predstavlja dvoje zaljubljenih. Filozofija Feng Shuia tumači da leptiri simboliziraju ustreptalu dušu koja ima snagu slobodno letjeti. Amblem leptira šalje savjet svima koji žele nesputanu, sretnu ljubav i život u slobodi.

Evo još jedne legende o leptiru. Da bi se mogla školovati, djevojka se prerušila u muškarca. Zaljubila se u mladića iz škole, ali njenim roditeljima mladić nije bio po volji pa su zabranili njihovu ljubav i nisu dopustili da se uda za njega. Mladić je od tuge i boli preminuo. Svakog dana djevojka je odlazila na grob ljubljenoga, a jednoga dana ugledala je leptira kako izlazi iz groba. I ona je tada poprimila obilježja ovog bića. Zajedno su odletjeli prema dugi koja se ukazala na nebu. Otada svi leptiri lete u paru.

Na kršćanskim slikama Bogorodice s djetetom leptir je simbol Isusovog uskrsnuća.  Ta tri stanja leptirovog života predstavljaju život (gusjenica), smrt (čahura) i uskrsnuće (leptir).

Leptirova preobrazba i promjena od ružnog i ovozemaljskog do prekrasnog i božanskog, govori o onome što se dogodilo i što će se tek dogoditi, o unutrašnjoj snazi  i volji te uskrsnuću i buđenju iz tjelesnosti.

Teško je uhvatiti leptira. A i zašto bismo to i radili?

 Ne trudi se uhvatiti leptira!

Ako želi  da se igra s tobom

Sam će sletjeti na tvoju ruku.

Tako je isto i s ljudima.

Ne trči za njima!

Ako te žele, sami će doći.

Ni cvijet ne zove leptire, a oni opet dođu. Prelijeću zrakom, naoko brzo, pa ipak lagano, gore – dolje, lijevo – desno… u  nečujnom i kolebljivom letu.

O ljepoti, raznolikosti i raskoši leptira, više nego dovoljno govore fotografije.

unnamed

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
čiča
čiča
7 years ago

Divim se tim šarenim letećim stvorenjima i
ostajem zapanjen činjenicom da ih ima čak
150000 vrsta. Vjerujem da svaki redoviti ili
povremeni šetač prirodom, ne može odolje
ti čarima ovih letećih cvijetova.