LJEPOTA JE U NUTRINI BIĆA

piše: Slavica Jurčić
Nakon drugog svjetskog rata u Lici i Kordunu ostade puno mladih djevojaka za udaju, ali mladića za njih u njihovom kraju nije bilo.

Iz Slavonije su prosci dolazili i prosili djevojke. Tako je i Milka dočekala prosce.

Stjepan i Mirko su u njihovu kuću došli predvečer. Svijeća je slabo gorjela, a momci su sjeli dalje od ognjišta, tako da ona svoga momka nije pravo ni vidjela.

Mirko je bio Stjepanov bratić i vodio je glavnu riječ. Pričao je koliko zemlje ima Stjepan, koliko volova, krava, svinja… Stjepan je samo šutio i ponekada kimnuo glavom.

Milkin otac pitao je za miraz. Mirko reče da ne treba miraz, samo zdrava i jaka cura za rad u polju. Milka je bila sve ono što su tražili.

Otac  je pristao. Milka rano ujutro s roditeljima ode u crkvu i vjenča se sa Stjepanom. Nije ona ništa neobično primijetila dok su stajali pred oltarom.

Nakon vjenčanja roditelji ju izljube i Milka s Mirkom i Stjepanom krene u Karlovac na vlak.

U vlaku je primijetila da Stjepanu ‘bježi’ jedno oko. Pokušala ga je pitati o njegovoj obitelji, ali Mirko bi svaki put upadao u riječ tako da  Milka do prve bračne noći nije čula ni jednu riječ iz usta svoga mladoga muža.

Po dolasku u kuću svekra i svekrve, osjeti Milka sav jad bračnoga života u koji je tek zakoračila.

Stjepanovi roditelji su ju mrko gledali, a ni njega baš nisu obožavali.

Imao je Stjepan još tri sestre koje su bile mlade i nedorasle za udaju. Svaka od njih koristila je priliku da Milku ponizi i da joj napakosti.

Stjepan, iako je mucao i slabije vidio, nikada nije Milku grdio i već nakon nekog vremena rodi ona njemu sina.

Osjetila je ona da ju Stjepan voli i poštuje, te ga je ona počela nagovarati da se osamostale i izađu iz zajednice.

Tako i bi! Već za Uskrs oni presele u kućicu koju  mu je Mirko našao.  Polako su počeli graditi i novu kuću.  Stjepan je uz rad  u poljoprivredi,  išao kopati bunare i zidati ljudima kuće.

Seoske  žene su je sažalijevale što se udala za Stjepana, no ona se ni jednom nije požalila. On ju je volio, ona njega poštivala i jednostavno su se slagali.

Rodila je ona Stjepanu još dvoje djece. Svi su bili zdravi,  završili su visoke škole i  odselili su u grad.

Kada su se djeca znala vratiti kući i ispitivati majku o udaji za oca i  zašto ga je izabrala, ona bi se sjetno nasmijala.

„Nitko me drugi nije htio, samo moj Stjepan, i hvala mu na tome!

Voljela je ona njega s njegovim tjelesnim manama, a on je nju volio jer ga je prihvatila takvoga kakav jest.

Ljepota i dobrota njegove duše učinila je njihov zajednički  život bogatim i ispunjenim, a najveći dar koji joj je pružio njihove je troje prekrasne djece.

Ljepota  se krije u nutrini ljudskog bića, a ne u njegovoj vanjštini.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivica Smolec
7 years ago

Vrlo lijepa i poučna priča. Nikakva vanjska ljepota ljudskog bića ne može zamijeniti dobru dušu. A dobra duša pobjeđuje i najveću, okom vidljivu, ljepotu.