ORIS HRVATSKE STVARNOSTI

O ČEMU JE RIJEČ
piše: prof. Žarko Delač
Obljetnica osnivanja nogometnog kluba Hajduk još je jednom pokazala koliko su Hrvati skloni proslavama i majstori spektakala.
Unatoč teškoj gospodarskoj situaciji i ekonomskoj krizi, a osobito u Dalmaciji i velikoj nezaposlenosti, hajdukovci su smogli snage i sredstava za organizaciju nezaboravnog događaja.
Takvim poletom i elanom pristupili smo i organizaciji svjetskog rukometnog prvenstva koje je bilo neusporedivo kvalitetnije nego nedavno održano u Švedskoj. Slično je sa Snježnom kraljicom, svjetskim prvenstvom u vaterpolu, Svjetskim vojnim igrama i da ne nabrajam dalje.
No nije to slučaj samo u sportu. Političke konferencije i okrugli stolovi, turističke manifestacije i vjerski događaji moraju biti ogledalo naše gostoljubivosti i domaćinstva. Bez obzira na cijenu i posljedice organizacije tih događaja.
Kao da imamo neodoljivu potrebu dokazivati svijetu kako smo u svemu najbolji, da kod nas nema krize i uštede na svakom koraku.
Šteta što tu silnu energiju i ulaganje ne usmjerimo i kanaliziramo u neke druge, a ne samo organizacijske projekte. Recimo gospodarske ili ekološke.
Zanima me koliko bi Hajdukovaca ili Dinamovaca sudjelovalo u ekološkoj akciji čišćenja Marijana ili Sljemena?
Ili u volonterskoj akciji izgradnje Veteranskog doma za beskućnike, branitelje iz Domovinskog rata?
Sigurno puno manje nego što je Bad Blue Bojsa bilo u Sesvetama u dogovorenoj tučnjavi!
Ne da više nije dovoljno dijeliti se na Jug i Sjever, a glavni su djelitelji tzv. Dinamovci i Hajdukovci već se unutar sebe dijelimo sve više i više.
Zar je moguće da je u Hrvatskoj nerješivo pitanje kako nas spasiti od nas samih?
Gdje su vremena iz početka 90-tih kada smo svi disali kao jedno i imali samo jedan cilj i viziju, stvoriti Hrvatsku državu! Možda nije kasno da se jedinstvo ponovno potakne i ta silna energija koju smo vidjeli ovih dana diljem Dalmacije korisnije usmjeri!
Tko će to napraviti, kada i kako neka čitatelji prosude!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Poštovani gospodine slažem se sa vama svima da smo prije bili složnija braća. No danas nam nije dovoljno samo sloga već je uz nju potrebna i znanost praksa i iskustva,koja kako vidim imamo i mi u dijaspori sličnoga društvenoga posla. Strašno se bojim da smo glave previše ugurali u državnu politiku što je u neku ruku i razumljivo jer nam upravo ona kao najvažniji činbenik naše Hrvatske države ne funkcionira kako treba a morala bi biti još bolja i djelotvornija. Ujedno nam ispada kao da smo zanemarili vođenje sportske politike kulturnih i sportskih klubova i zajednica,ono što mene zabrinjava da… Read more »

nick sarjanovic
nick sarjanovic
13 years ago

da, gdje su ta vremena iz početka 90-ih? po svemu sudeći, prohujala su s vihorom…ipak, dijelim misljenje autora članka da možda nije kasno…možda smo se samo za trenutak (sve ove godine) zboravili…volio bih da je tako. jer hrvatska ima budućnost, bolju od mnogih drugih država