TKO JE OVDJE LUD

piše: Marija Kukić      …foto album
Čitam ovih dana na požeškim portalima: „Nikad manje beba u požeškoj bolnici: Nestajemo li kao narod?“

S velikom zabrinutošću svjedočimo masovnom odlasku čitavih obitelji  u neke druge zemlje. Ljudi je sve manje. Djece još manje.  U požeškoj bolnici broj novorođenčadi svake godine se smanjuje, broj umrlih se povećava. U školama svake godine sve manje je odjela, a u svakom razredu sve manji broj učenika. Sve manje je djece na igralištima, sve manje slobodnih mjesta u grobljima.

U požeškoj bolnici rođeno je 2015. godine 550 djece, a prošle samo 453. Pitanje svih pitanja: „Što konkretno poduzeti da se ovaj trend zaustavi?“

Nekoliko dana kasnije pročitam tekst pod naslovom: „Kutjevo ‘najvitalniji’ grad u Slavoniji, a Požeško -slavonska županija 12. u Hrvatskoj.“ Prema podatcima  Državnog zavoda za statistiku naša županija ima vitalni indeks 62,5. Prevedeno na laički jezik, to znači da se u našoj županiji na 100 umrlih rode 62,5 djeteta.

Podatci pokazuju da je Kutjevo ‘najvitalniji’ grad u Slavoniji čiji vitalni indeks iznosi 87,5 i za dlaku je bolji od Vinkovaca. Pakrac od svih gradova i općina u županiji ima najlošiji indeks (52,6).

I sada se pitam: „Tko je ovdje lud?“

Prema popisu stanovništva iz 2001. Kutjevo kao grad imao je 2826 stanovnika, a 2011.  godine 2440. Cijelo područje s pripadajućim selima imalo je 7472 u odnosu na zadnji popis kada je broj stanovnika pao na 6247.

Svaka druga kuća u samom Kutjevu je prazna ili u njoj živi samo jedna osoba, uglavnom starac ili starica, mnoge kuće su se počele urušavati. U predvečernjim šetnjicama rijetko se može sresti koji šetač, osim onih koji vode svoje pse. Više je pasa lutalica i mačaka nego ljudi.

Zar tako izgleda jedan ‘vitalan’ grad?

Kako tek izgledaju manja ‘vitalna’ mjesta?

Saznala sam još jedan poražavajući podatak. U Hrvatskoj postoji 119 naselja u kojima ne živi niti jedan stanovnik. Dakle, nula stanovnika! I

kako onda možemo govoriti o vitalnosti, a istovremeno si ne postaviti pitanje s početka ovog teksta:

„Nestajemo li kao narod?“

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
čiča
čiča
6 years ago

Nezaustavljivo !!!!!!!!!!!!