KAD KAP PO KAP, ČINE SLAP…DOBROTE

Zadarski volonteri neumorni u svom radu

piše: Sandra Marelja Muić
Nevjerovatna priča o ljudskosti i snazi volje koju su potakli zadarski mladi ljudi za vrijeme poplave koja je snašla zadarsku županiju 11.09.2017. godine, dobila je prošlog  utorka svoj sjajan epilog kada je transport s prikupljenom pomoći krenuo za Ogulin.

Naime, nekolicina volontera  koji su pokrenuli cijelu lavinu i pružili ruku spasa kada su se građani na području Zadra našli u potpunom beznađu zajedno sa svojim brojnim dobrovoljcima odlučili su prolongirati akciju pomaganja i preusmjeriti je premaOgulinu koji je u istom rujanskom tjednu teško nastradao od prekomjernog izljeva kiše.

Kako put kojim idu dobre namjere nikad nije jednostavan, tako je orkanska bura poremetila planove za planirani  transport u ponedjeljak, te je neminovno bio odgođen za sljedeći dan. U organizaciji s ogulinskim Crvenim križem angažiran je šleper za transport prikupljenih donacija u obliku namještaja, odjeće, obuće i ostalih kućanskih upotrebnih predmeta, koji je utorak ujutro  konačno krenuo prema unutrašnjosti.

Osnivanjem grupe na facebooku „Pomoć građanima stradalim u poplavama“ uključili su se brojni građani Zadra u ovaj pothvat bez premca, te je početna grupa iz dana u dan rasla, pa su na raspolaganju bili i donatori i volonteri.

Poslovni subjekti također nisu ostali imuni na ovu akciju te je tvrtka za dostavu, „Overseas“ ustupila na korištenje svojih 9 kombija, Luka Gaženica veliki skladišni prostor u koji su svi oni dobre volje mogli donijeti stvari, Taxi ransfer Zemunik i Taxi Denis dali svoje usluge prijevoza osoba, te Fast food Papica koja se skrbila o tome da volonteri ne ostanu gladni.

U cijelom pothvatu u koji su se uključili brojni pojedinci istaknula se facebook grupa „Mame iz Zadra“ koja je u proteklih mjesec i pol dana organizirala, koordinirala i prikupljala za one kojima treba, te navijačka udruga „Tornado“ , čiji članovi su se bezrezervno odazivali na svaki poziv i sudjelovali u teškim fizičkim radovima, kako građevinskog, tako i transportnog tipa.

Sami volonteri, kao i inicijatori cijele akcije, nebrojeno puta su istaknuli da im je cilj samo pomoći pogođenim građanima, te da im nije do medijskog eksponiranja, osim do toga da mediji poprate i potaknu samu akciju, a ne njih osobno. U tome su dobrano i uspjeli, te u vremenima kada nitko nema vremena za nikoga ili se samo sakrivamo iza te poštapalice,  usput pružili i lekciju o nesebičnosti jer su poklonili svoje vrijeme nekome koga ne poznaju i nečemu od čega nisu imali osobne koristi. Svi oni su to vrijeme uzeli od sebe, svojih obitelji, svojih potreba i slagali, trčali, čistili, tovarili i tko zna što sve još, što je vrlo rijetka pojava u društvu opsjednutom apartmanima i selfijima.

Ova lokalna akcija koja prerasla u međužupanijski humanitarni pothvat svakako ide dalje, kako nam kažu volonteri, te građani u potrebi neće ostati sami.

„Ne radimo mi ništa neobično“ – skromno nam kažu – Svi vi imate to u sebi, jer sve što pružite drugima, višestruko će vam se vratiti.“

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments