TUĐ POD NAŠIM NEBOM

KAJ GOD!
piše: Ivek Milčec

U općoj besparici, bezperspektivnosti, neimaštini i beznađu svaki iole normalan čovjek mora suosjećati  s onima koji su se, ne svojom krivicom, našli na samome rubu socijalnoga i društvenoga ponora. Vlasti u našoj zemlji dosta teško priznaju činjenicu da je, za naše prilike, broj nezaposlenih već prešao onu kritičnu točku snošljivosti i da svakim danom raste bijes i nezadovoljstvo onih koji su iscrpili i potrošili posljednji (ako su ga uopće imali) ušteđeni novčić i našli se, takorekuć, na ulici.
Da bi preživjeli, mnogi su se našli u bezizlaznom kamatarsko-mafijaškom ropstvu iz kojega nema laganog povratka. Stoga je, donekle, razumljivo da takvi sa zavišću gledaju na one koji imaju posao ili veće mirovine tj. bolje žive i manje trpe zbog svakodnevnih poskupljenja hrane, goriva, režija i ostalih životnih troškova.
Osobno sam na svojoj koži osjetio zavist mojih susjeda, ali i nekih najbližih rođaka koji nam, s izvjesnom dozom “prijekora”, daju do znanja da bi bilo bolje da smo ostali tamo u “Švabiji” jer ih, s njemačkim mirovinama iritiramo, podcjenjivamo i pravimo se važni. Kaj god!
Kad smo prije trideset, četrdeset ili više godina napuštali rodnu grudu malo tko nas je pitao kako nam je, kako smo se snašli u tuđemu svijetu, da li nam je teško bez naših najmilijih?
Tadašnjim jugovlastima bile su važne naše devizne doznake a kao zahvalu slali nam prijeteće poruke da izbjegavamo susrete s “neprijateljskom emigracijom”.
Da bi obnovili sjećanja na “gastarbeiterske” dane i godine, u prijateljskom razgovoru moj susjed i pajdaš Jura skrene razgovor na  davne dane kad smo “tiho otprli rasklimanu lesu” i s pinklecom na plećima  ili starim, austro-ugarskim koferom uputili se u nepoznato.
I ne znajući kako, našli smo se pod tuđim nebom, koje nije plavo kao naše a duga nakon ljetne kiše nema jedinstven, domovinski spektar boja.
U vječitoj utrci za novcem i nemogućnosti pristojne zarade za život, primamljivo šuštanje plavih i zelenih novčanica privuklo je na stotine tisuća naših sunarodnjaka pod tuđe nebo i tuđe zvijezde.
Moj rođak Štef spremno se pridružil glasnom Jurinom razmišljanju pa je spomenul one koji su ostali doma i njihovu sadašnju zavist prema nama koji, po njihovom mišljenju,dobro živimo naše umirovljeničke dane dok oni kako kažu, muku muče kak preživjeti od prvoga do prvoga.”
Takvi sigurno misle …reče Štef  …da iseljenici imaju čelične trezore pune penez. Kaj god!
Da ne bi pozabili, Jura nas podsjetil na svojedobno “moljakanje” pojedinih hrvatskih političara da se počnemo vraćati i ulagati u privredu svoj teško zarađeni novac, kaj su neki i učinili, pa odnijeli, nakon propasti banaka i raznih štedno-kreditnih zadruga, kak se narodski veli, “gaće na štapu”!
Je, kak zgleda, domovina je teško pitanje …reče novopridošli Mirkec …jer dobro poznam neke koji su se nakon višegodišnjeg boravka u zemljama Južne Amerike vrnuli onak siromašni kak su i otišli.
A vrnul ih je domovinski, primamljiv poziv: -Vraćajte se, vraćajte! Samo …nitko nije znal reći kak -brodom ili zrakoplovom?! Sada su smješteni u nekakvim prihvatilištima, a neki od njih su se vrnuli odakle su i došli.
Razgovoru se pridružila prodavačica Nera, koja je rekla da “pozna više njih koji bi se mogli odmah vratiti doma, ali neće i radije lutaju po stranim kolodvorima i zračnim lukama s mislima na štednu knjižicu te svakodnevno provjeravaju je li svaki cent, kruna ili franak korektno upisan”.
Na to je Jura skočil i rekel da on ništa ne provjerava, da je sve eure uložil u gradnju kuće, a ono malo kaj je još ostalo, čuva za svoj i ženin sprovod, jer tko zna buju li njihova djeca imala penez da ih pokopaju.
I tko zna dokle bi taj naš “gastarbeiterski” razgovor potrajal da nismo s radia čuli vijest da se mnogi …branitelji, sindikati, seljaci, studenti, društva za ljudska prava itd …ne slažu s politikom premijerke Kosor i da Vlada treba pod hitno poraditi na otvaranju novih radnih mjesta kako bi se spriječio izlazak naroda na ulice.
Kad mase nezadovoljnih građana izađu na ulice teško ih je kontrolirati i najmanja greška policije može biti kobna.
Nadamo se da do toga neće doći i da će, unatoč velikome nezadovoljstvu, prevladati razum.
A mi ćemo nastaviti naše povratničke razgovore jer moramo istjerati na čistac veliku dilemu: da li smo mi, povratnici s inozemnim mirovinama, tuđinci pod ovim našim hrvatskim nebom?!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Poštovani gospodine Ivek Milčec, nadam se da se i ovo dobro uklapa i u vašu temu Hrvatska,migracija,dijaspora i iseljeništvo i kao povjesna činjenica i kao daljnja alternativna budućnost kao jedna od glavnih uloga ulaskom Hrvatske među zemlje članice EU-a. Vidite pojedinci bi htjeli sa velikim žarom ignorirati hrvatsku Migraciju uz koju spada Dijaspora i Iseljeništvo još se nađu uvređeni previše ih ima takovih koji neća da priznaju istinu jer ih vjerojatno istina boli, da je upravo za taj fenomenski događaj u rušenju Miloševićevog režima zaslužna uz domaće hrvatska dijaspora koja je dala da ne govorim o matrijalnim dobrima.. jer najprije… Read more »

Josip Mayer
13 years ago

Novinska posla svi su u stvari sve dobro razumjeli i znali ali eto tako da se ima što pisatiu.Što još jednom znači da bi se iseljenički novinari trebali udružiti kako bi bili i postali zajednički jači. Evo par reakcija koje sam u stvari i očekivao cigler: 28. veljača 2011. u 9:54 Poštovani gospodine Mayeru, ukida se inozemno izdanje Večernjeg lista, ali to ne znači da vi nećete u N jemačkoj, na primjer, kupiti naš list. Kupit ćete primjerak kakv izlazi i u Hrvatskoj, a ne specijalno izdanje za Europu. Razlozi jako jednostavni i morali biste ih razumjeti: u Njemačkoj, gdje… Read more »

Josip Mayer
13 years ago

Poštovani Admine
ne znam kome su smetala tih par slova

osobno nisam to sam izmislio netko stvarno ne govori istinu nije na meni da tražim počinitelja.

Najbolje se možete sami uvjeriti ako kupite sami ..Večernji – list..te pogledate sve stranice ako nađete
igdje naslov..Našim iseljenicima iz van domovine..ili
Našim rođacima..braći i sestrama u inozemstvu..ili ..
neki sličan prigodan naslov koji bi hrvate iz van domovine očarao.

izvor mojih reakcija

http://www.swr.de/international/hr/-/id=233326/nid=233326/did=7677988/1g0cvx2/index.html

Josip Mayer
13 years ago

Upravo čitam pod naslovom Ukida se inozemno izdanje hrvatskog dnevnika Večernji List Pa me zato sve to još više čudi hoće li inozemni hrvati ostati još bez jedne stranice mostova i spona ili će se uskoro roditi uz tu informativnu kuću neka nova još bolja ideja koja će Hrvate odnosno čitatelje, još više u mjesto razočarati očarati,nogo što su dosad sve te navike bile da ne postonu još razočaraniji i žalosniji dobro bi bilo o svemu tome malo više razmisliti.I ti ću opet dodati onu zadnju od gospodina Milčeca Nadamo se da do toga neće doći i da će, unatoč… Read more »

Josip Mayer
13 years ago

Poštovani gospodine Milčec I vaša je tema uz mnoge druge blogere i komentatore vrlo izazovna,poticajna ali i zlata vrijedna. Već sam odavno rekao da pustim sve komentiranje i sugeriranje poput k vragu ipak sam optimist, nešto mi ne da opet mira i ipak vidim neku malo svjetlo poput luči na kraju tunela.Sigurno ne za vas ni za mene osobno, već za mlade sadašnje i buduće naraštaje i one koji su pred nama a naša udarnička generacija je odradila svoje pomalo se i ako približava kraju ipak još uvjek uz naš život nešto posebno zajednički za budućnost radimo. Slijep je onaj… Read more »

Josip Mayer
13 years ago

Dragi moj gospodine prijatelju Milčec svi mi imamo svoje posebne priče i doživljaje Ne bih rekao da se iseljenici prave važni sa svojim mirovinama vjerojatno ima pojedinaca, već domaći se tako osjećaju jer ne mogu sa njima u ugostiteljskim objektima uvjek u rundama parirati. Sjećam se i tih vremena kad su nam se pojedini domaći ismijavali onda je još bila bivša JU država,kako oni ne bi ni za živu glavu išli na dobrovoljni rad u tuđu zemlju. Danas su nam ti isti izgleda zavidni pojedinci nam ćak predbacivaju vjerojatno njihovi sinovi kako smo bili previligirani neznajući da je na dobrovoljni… Read more »