DOK JE ILOČANA…

tekst: Marija Dobošević
foto: Ivica Miličević
2016_01_18_vinkovo_ilok_490_1U Iloku je počeo program tradicionalnog obilježavanja i proslave blagdana Svetog Vinka, 20. Vinkovo u Iloku.

Sam blagdan Svetog Vinka, tradicionalnog iločkog zaštitnika naših vinograda, je u ponedjeljak, 22. siječnja kada će se na jutarnjoj misi blagosloviti samostanski trsovi grožđa, a onda će naši pateri krenuti u vinograde kao i vinogradari da blagoslovljenom vodom poškrope vinograde kako bi obilno rodili i bili zdravi te donijeli dobar urod bez kojeg ne bi bilo dobrog iločkog vina.

U vinogradima će domaćini po tradiciji peći kobasicu i slaninu i s prijateljima se veseliti uz vatricu i pjesmu do kasno u noć. Iz starog iločkog običaja proizašla je manifestacija obilježavanja i proslave blagdana Svetog Vinka koju posljednjih godina pa i ove organizira Vinski klaster Srijem.

pikladno-jahanje-vinkovo-5U sklopu manifestacije održat će se brojna događanja pa će posjetitelji kojih je svake godine sve više moći uživati u Tamburaškom maratonu i koncertu „Najboljih hrvatskih tamburaša“, tradicionalnom obredu blagoslova i proslavi Vinkova u vinogradu „Vukovo“ Iločkih podruma, „Pokladnom jahanju ulicama Iloka, „Pokladnom sajmu“ s tradicijskim pečenjem rakije, pripravom čvaraka, fiš paprikaša, lovačkih specijaliteta, šarana na rašljama, tradicijskim rukotvorinama te izborom najboljeg traminca te Vinska zabava uz TS Ringišpil.

264Kroz sve dane proslave koja ove godine počinje u petak 19.02.  a završava na sam blagdan Svetog Vinka u ponedjeljak, održavat će se druženja u vinogradima i podrumima vinogradara i vinare te će se moći kupiti vino. U zajedničkom vinskom šatoru Vinskog klastera Srijem u kojem će se održavati tamburaški program biti će ponuda vina vinarija članova Klastera. Smještajni kapaciteti u Iloku unaprijed su popunjeni.

Ovih dana Ilok će oživjeti uz pjesmu i mirise tradicijskih gastronomskih delicija koje uz vrhunska vina čine bogatstvo našeg Iloka. Nadamo se da će i vrijeme poslužiti, u prognozi je i kišica, ali i sunce.

Kako god bude, Vinkovo će proteći u veselju i pjesmi jer još nikada vrijeme nije pokvarilo svečani i radosni ugođaj našeg Vinkova. A kako naša pjesma kaže „Bit će vina, bit će vina, bit će i Iloka“ dok ima Iločana bit će i vinograda i budućih Vinkova pa tako i vrhunskih vina iz Iloka.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments