ODLUKA JE VRLO JEDNOSTAVNA

O ČEMU JE RIJEČ
piše: prof. Žarko Delač
Pišući ovoj tekst u subotnje jutro nekoliko sati prije najavljenog skupa potpore braniteljima na središnjem zagrebačkom trgu možda je pravo vrijeme rezimirati neke stvari i posložiti ih u glavi.
I odlučiti priključiti se prosvjednicima ili ne. Prosvjeda je posljednjih godina bilo raznovrsnih diljem Hrvatske. Posvećenih zaštiti okoliša i životne sredine do zaštite životinja i promjena granica biskupija. Sjećamo se i čuvenog prosvjeda za radio 101 čije je emitiranje unatoč tadašnjoj silnoj energiji i borbi za opstanak na kraju mirnim putem ugašeno ili će biti jer je radio u stečaju.
Stoga se pitam koja je opravdanost i svrha masovnih okupljanja. Nisam primijetio kako je nešto bilo sustavno i dugotrajno time riješeno.
Uz to ne mogu se oteti dojmu  kako se slično kao i na nogometnim stadionima koji predstavljaju sinonim za nerede i na prosvjedima  okupljaju socijalno i društveno problematične osobe. Koje kao da na to jedva čekaju.
Nije važno zašto i zbog čega se prosvjeduje bitno se pojaviti u masi i osjetiti snagu i moć koja se zakonom velikih brojeva gomila. Često su stoga pravi ciljevi i ideje organizatora okupljanja u drugom planu, a prosvjedi se mogu i oteti kontroli.
Nije mi jasan onaj bijes i mržnja pojedinaca viđena na slikama nedavnog prosvjeda na Markovom trgu. Na mjestu gdje je to zakonom zabranjeno!
Koji je to poriv lomiti i čupati prometne znakove i bacati na policiju? Ili bacati kamenje, petarde (tako je da podsjetim ozlijeđen  policajac Troktera na dinamovoj utakmici), prevrtati kontejnere u središtu Zagreba.
Zašto 26-togodišnji organizator ovog skupa mije pozvao prosvjednike na Jarun ili Bundek? Naravno zato jer tamo ne mogu zakrčiti promet, ometati prolaznike i stanovnike grada Zagreba, rušiti skele i oštećivati fasade.
Ili drugo pitanje zbog čega ne organiziraju političku stranku i upravo sada pred skore parlamentarne izbore ne participiraju u vlasti. Tako bi mogli između ostalog utjecati i na promjenu zakona koji zabranjuje okupljanje na Markovom trgu.
No za političko djelovanje, ma što god mi rekli i mislili o tome,  potreban je dugotrajan i strpljiv rad. Zato Stranka branitelja i nekoliko  stranaka mladih nisu do sada polučile ama baš nikakve izborne rezultate.
Branitelji su, osim što nemaju vremena i živaca za politiku, duboko međusobno podijeljeni na različite udruge i političke stranke, a mladi k tome nemaju dovoljno strpljenja.
Nasuprot tome, stranke koje okupljaju umirovljenike rade u tišini, polako i  sustavno i uvjeren sam kako će ako se ujedine na jedinstvenoj  platformi koju ovih dana predlažu ponovno  biti iznenađenje na predstojećim parlamentarnim izborima.
Smatram kako je demokratski opravdano prosvjedovanje u granicama civiliziranog i nenasilnog skupa poželjno i korisno kako bi se korigirali pojedini društveni problemi i ukazalo na rješenja. Ali trajne i korijenite promjene ne mogu se ostvariti preko noći i to mora svim dobronamjernim prosvjednicima biti jasno. No naravno kako ima uvijek  provokatora  i nedobronamjernih o čemu također treba voditi računa.
S  legitimnim porukama rušenja vlade mene zanima koji su prijedlozi i programi onih koji takve poruke odašilju. Na koji način to žele ostvariti i s kojim ljudima. Misle li oni možda preuzeti vođenje ove države kao onaj mladić od 26 godina i k tome, kako mogu pročitati na internetu, već sada vrlo sumnjive prošlosti!
Ne hvala gospodo prosvjednici! Podržavajući vas i vaše pravo na izjašnjavanje ne želim da država za koju sam se ponešto i oružjem borio završi kao ne tako nam daleke zemlje Magreba.
Državne institucije su legalne i samo se na jedan način mogu promijeniti, a to su izbori.
Zato izađite na izbore u masovnom broju i založite se da vaše ideje i programi dobiju što veću potporu glasača.
Do tada se strpite, poštujte zakone i prosvjedujte uz što manje uništavanja naše zajedničke imovine.
I na kraju skoro zaboravih prenijeti vam svoju odluku s početka teksta!  Ustvari, mislim kako to niti nije potrebno.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ante Karacic
13 years ago

Ceh placa Hrvatska a nije kriva
Nisu krive ni stranke,ni vlada, ni predsjednici.
Krivi su Hrvati-sve katolik do katolika,sve domoljub do
domoljuba, sve lopov do lopova.
Hrvatska je do sada imala dobre karte nije ih iskoristila,
sada kad su podjeljene lose karte ko god da dodje lose mu se pise, male su sanse.
Zato na kraju dolazimo do situacije iako su sve poruke
prosvjednika istinite bolje je da se to resi izborima pa
makar morali tri dana duze cekati.

Josip Mayer
13 years ago

Poštovani gospodine Žarko Delač Poitika bi trebala biti primjer građanima a ne obrnuto Ovi prosvjedi sigurno nisu od jučer nastali,hrvatski građani su ogorčeni već odavno posebno branitelji i sami radnici, koji jedva spajaju kraj sa krajem. Ako država želi parirati sa modernim demokradskim već razvijenim evropskim zemljama..a vidi se da želi..onda im se je potrebno i evropski ponašati tako djelovati i raditi na tome da i građani osjete na bolji život uz njihove plaće. Kada mi to tako vidim iz van Hrvatske možete si lagano zamisliti kako je to tek vidljivo u unutrašnjosti zemlje i još k tome šuma birokradske… Read more »

nick sarjanović
nick sarjanović
13 years ago

Upravo tako, g. Delač, slažem se s napisanim. To bi trebao biti pravi način. Kratko: čisti pogodak u “sridu”!

Viktor Arbanas
13 years ago

Gospodine Delač, Vi vjerojatno niste dovoljno dugo promišljali o ovomu o čemu ste pisali, jer da jeste, pošli biste od drugih predpostavkih. Shvatili biste da ovi prosvjedi nisu nastali iz obiesti, nego imaju i te kako dobre razloge. Vi valjda ne shvaćate, iako vidite (predpostavljam da pratite “napredak” svega družtvenoga u Hrvatskoj, tj. ne živite u nekoj kušalici) kako vladarica nastavlja (poput svih svojih predhodnika) neodgovorno vladati nad narodom i doslovno razvaljivati Hrvatsku, ne samo gospodarski, nego i ćudoredno. Drugim riečima, nasilje neodgovornosti državne vlasti izaziva prosvjede i time omogućava nasilničkim skupinama divljati s “dobrim opravdanjem”. Isto tako su jugo-osvajači… Read more »