NOVI POLITIČKI TRENDOVI

O ČEMU JE RIJEČ
piše: Žarko Delač 

Povijesne podjele i ukorijenjene državne institucije koje su dale obol nacionalnim idejama i narodnim vladarima nisu prošlost. Osobito na području Europe gdje je vrlo veliki broj malih država sa snažno izraženim nacionalnim granicama, kulturama i jezicima. Pokušaj ujedinjenja europskih nacionalnih država po uzoru na SAD potaknut gospodarskim i ekonomskim razlozima proveden je kroz dobro nam znanu instituciju – Europsku uniju.
S vremenom je od stvaranja europske zajednice za ugljen i čelik, zajednica država polako poprimila atribute državnosti, zajedničku valutu, granice i slično.

No u posljednje vrijeme dolazi do sve većih otpora ovakvom načinu ujedinjenja i zemlje članice se sve više okreću prema sebi. Time nije rečeno kako i do sada osobito velike članice unije nisu prvenstveno vodile računa prvo o svojim interesima, a potom zajedničkim. Primjer beneficija Velike britanije eklatantan je primjer takve neravnopravnosti ili pogodnosti jedne države unutar unije u odnosu na druge.

Ipak posljednje promjene na političkom planu jasan su i nedvosmisleni signal zaokreta u europskoj politici. U Francuskoj je pobijedila opcija koja se protivi štednji unutar unije i javno, bez zadrške  zagovara u prvom redu francuske interese. U Grčkoj je situacija konfuzna i vodi čak prema istupu iz unije i okretanju vlastitim snagama i politici, a ne diktatu briselske birokracije. I ako EU birokrati pomno vuku konce u njihovom interesu uvjeren sam kako pomalo gube bitku. Predsjednički izbori u Srbiji još su jedan dokaz tome iako su se ulizivačkom porukom prije završetka izbora nastojali približiti antieuropskom novom predsjedniku Srbije.

Gdje je u tome  Hrvatska? Odgovor je dao HDZ izborom kompletnog novog rukovodstva stranke i vraćanju osnovnim stranačkim temeljima. Politička garnitura koja je uvela Hrvatsku u uniju nije za to honorirana, a novi je predsjednik rekao kako je dosta eksperementiranja s Hrvatskom. Znači li to prema onoj narodnoj “uzdaj se use i u svoje kljuse” i tek onda pregovaraj o suradnji, zajedništvu i ostalim elementima zajedništva koje Hvatskoj kroz povijest nije puno toga dobrog donijelo?!

Vrlo brzo ćemo vidjeti u kojem će smjeru ići najveća oporbena stranka. Sigurno je jedino da se priključuje novim političkim promjenama i europskim trendovima. Jedinstveno gospodarsko i financijsko tržište pri tome padaju u drugi plan pred izazovima nacionalnih ekonomija i političkih problema u vlastitom dvorištu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Željko

S ovim se razmišljanjem u potponosti slažem s vama..osobno smatram a vjerojatno će nam se javiti i netko drugi..To i je ono što naši političari još nis dobro naučili ..kada se otvoriti prema Europi Uniji a kada se zatvoriti po potrebi.
Što se valute tiče ..da je ipak Hrvatska politika..od svega toga nešto i naučila…pogotovo iz primjera..Grčka..i da će svoju valutu.. KUNA..zadržati kod sebe ..dokle god će to biti čim dulje moguće..tj..dok ne vide da im je to nužna potreba..ili možda neće ni biti nikada.