MAJSTORICA FIGURICA

piše: Marija Ajša Peuc

Ona se zove Katica Trumbetaš, živi u Velikoj Gorici, a rođena je u Plesu 1949.godine. Sada je  umirovljena nastavnica, baka 5 unučadi i umjetnica, doduše amaterski ali, nitko to ne bi pogodio…

Sjećam se naših davnih dana druženja i prvih koraka u OŠ Pokupsko 70 tih godina prošlog stoljeća.

Nakon toga smo krenule različitim putovima u osobnom i profesionalnom životu.

Katica je bila uspješna nastavnica fizike i tehničke kulture te je nagrađena najvišom državnom nagradom Faust Vrančić 2006.g za pedagoge tehničke kulture.

Zanimljivo je da smo se povezale, ponovno nakon dužeg vremena, vođene interesom i smislom za umjetnost, što pokazuje čemu „služi“ umjetnost uz ostalo.

Katica Trumbetaš već se dvadesetak godina bavi likovnim izražavanjem, ja preferiram pisanu riječ.

S jedne njene izložbe sam se vratila oduševljena bojama i realizmom njenih slika na kojima su fazani izgledali kao živi. Od tada je obnovljeno prijateljstvo i razmjena raznih iskustava iz domene obje umjetnosti.

A sada nešto više o Katici Trumbetaš.

30441234_10212079458003702_6610411318056845312_oOna se izražava u svom radu dvodimenzionalno i trodimenzionalno. Koristi razne tehnike i stilove, od apstrakcije do realizma. U posljednje vrijeme je zaokupljena hrvatskim tj. turopoljskim zavičajnim karakteristikama i to njene prekrasne figurice od keramike, i pokazuju.

U njima vidimo folklorne elemente u vidu nošnji, predmeta i aktivnosti kao npr. tkanje, seoski poslovi, seoski likovi –težaci i pralje, zaigrana djeca u krugu porodice itd.

Meni se  najviše sviđaju te „plastike“kako ih zovu stručnjaci jer čuvaju sjećanje na predmete, i konačno, život u cjelini na hrvatskom selu nekad. Figurice, čije slike prilažem, zadivljuju minucioznošću detalja lica, pokreta i oblika toliko da se vide njeno majstorstvo i ljubav prema ljudima sela i bližoj prošlosti.

Katica Trumbetaš je sudjelovala na brojnim zajedničkim izložbama, najčešće u humanitarne svrhe, npr.u domovima za djecu i stare. Članica je UDLUVG te još nekih likovnih udruga. Osim spomenute folklorne tematike odlično se snalazi u sakralnima. Izlagala je kao članica Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica na više mjesta u Zagrebu.

U nekim svojim apstraktnim  slikama snažno izražava duhovnost kroz beskonačnost  svemira i ljudskog duha.

Nadajmo se da će njeni radovi biti prisutniji u javnosti jer to zaslužuju te da će se dopasti i pratiteljima Hrvatskog glasa Berlin  putem Interneta gdje se može naći više podataka o njoj.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments