INTERNATIONALE LITERATURPREIß ZA “LIEBESROMAN”

tekd: Sonja Breljak
foto: Ivo Cenkovčan

image003-1-285x300Berlin/Spisateljica i dramaturginja Ivana Sajko i prevoditeljica Alida Bremer dobitnice su vrlo značajne njemačke nagrade Internationaler Literaturpreis. Nagrada je dodijeljena  za najbolju prevedenu suvremenu književnost. Ova značajna nagrada dodijeljena im je za najbolje prevedenu suvremenu književnosti, točnije, za knjigu Liebesroman  (Ljubavni roman),  objavljenu u Hrvatskoj prije tri godine.

Nagradu dodjeljuje ugledna institucija, žiri se sastoji od vrlo važnih ljudi iz književnog života Njemačke, nagrada je visoko dotirana, a jedina je takva u cijeloj Njemačkoj: Dodjeljuje se samo za stranu književnost i odlučujuća je pri izboru sinergija originala i prijevoda. Ovo je prvi put da neki hrvatski pisac ili spisateljica dobije ne samo ovu nagradu nego uopće ovako visoko dotiranu njemačku nagradu, možda spada i u najveće nagrade uopće koje je nekad dobio pisac ili spisateljica iz Hrvatske. Pri tom je posebnost u tome što je i drugi dio nagrade – onaj za prijevod, jer ova nagrada se dodjeljuje upravo za obje strane medalje, koje čine prevedenu knjigu, dakle i za originalni tekst i za prijevod – dodijeljen osobi hrvatskog porijekla, naime meni, jer ja doduše živim već duže u Njemačkoj nego što sam ikad živjela u Hrvatskoj, ali ipak nisam rođena Njemica i njemački nije moj materinski jezik.

– O, mi surađujemo 17 godina! Sve što je napisala, ja sam prevela… Zato je radost još veća. Ne mogu baš precizirati koliko dugo sam radila na ovoj knjizi, jer ja radim sporo i temeljito, uvijek u razgovoru i dogovoru s autoricom…Predstavljala sam je na puno događanja, tražila joj izdavača… Uvijek s radošću i s uspjehom, jer nju su svi, koji bi pročitali nešto od nje, htjeli objaviti ili igrati njene kazališne komade. Ova nagrada mi puno znači. Evo, ubaci njeno ime zadnja 24 sata na internetu – svi mediji i cijela bransa ponavljaju da je nagradjen roman napisan na hrvatskom jeziku, rekla nam je Alida Bremer.

Dodjela nagrade je 28. lipnja od 18 sati u Haus der Kulturen der Welt, na adresi: John-Foster-Dulles-Allee 10, 10557 Berlin. Ulaz je slobodan.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments