OSTEOPOROZA

Uz Svjetski dan osteoporoze

piše: Verica Jačmenica-Jazbec

Osteoporoza je kronična bolest cjelokupnog kostura. Ona postaje svjetski problem i značajni uzrok invaliditeta. Radi se o gubitku gustoće i čvrstoće kosti.

Zbog toga nastaju česti prijelomi kostiju, osobito kuka, kralježaka i zapešća. Javlja se češće kod žena. Svaka 3. žena i svaki 10. muškarac imaju rizik da dobiju prijelom kuka radi osteoporoze. Bolest  počinje tiho, u ranoj mladosti. Tada ne daje nikakve znakove. Razbukta se u zreloj životnoj dobi i tada nastaju vrlo jaki bolovi u kostima, osobito u kralježnici i kukovima. U kratkom roku od prividno zdrave osobe može nastati teški invalid.

Zašto nastaje bolest?

Tijekom djetinjstava i mladosti dolazi do naglog razvoja kostiju. Hormoni u mladosti povoljno utječu da se kalcij i ostali minerali iz hrane lako ugrađuju u kost. Zato je kost kod zdrave i mlade osobe gusta, čvrsta i otporna. Kalcija ima u mlijeku, svježem siru, jogurtu, skušama, srdelama, lješnjacima, bademima, kakau, čokoladi, svježem voću i povrću. U mladosti treba osim zdrave prehrane imati dovoljno sna te dosta fizičke aktivnosti na zraku i na suncu. Sve to učvršćuje kosti. Neki lijekovi, osobito oni protiv astme, mogu uzrokovati pojavu osteoporoze.

Što pogoduje nastanku bolesti u djetinjstvu i mladosti?

Brza i loša prehrana: hamburgeri, sendviči, čips, smoki, ishrana bez mlijeka, sira, jogurta, voća i povrća. Kava!!! Uporaba gaziranih pića!!! Nedovoljna tjelesna aktivnost: dugotrajno sjedenje pred televizorom i kompjutorom, život u zatvorenom prostoru bez izlaganja suncu i zraku.

Što pogoduje napredovanju bolesti u odrasloj dobi?

Nezdrava prehrana u djetinjstvu i mladosti neminovno vodi u bolest u odrasloj dobi. Žene  često drže razne dijetne kure kako bi postigle vitku liniju. Dijete sa mnogo proteina, prehrana bez mlijeka, mliječnih prerađevina, voća i povrća uzrok su kasnijoj osteoporozi.

Žene često imaju nezdrav način života: premalo kretanja i boravka na suncu i zraku, uživanje alkohola, gaziranih pića, crne kave, pušenje cigareta. Nakon 35. godine života koštana masa se čak i kod zdrave osobe počinje smanjivati. Nakon 50. godine kostur većine žena je već dosta oštećen. U klimakteriju pak dolazi do poremećaja ženskih hormona što osobito pogoduje nastanku osteoporoze.

Koje su komplikacije bolesti?

– Prijelom kuka

Najveća komplikacija osteoporoze je prijelom kuka. To se događa prilikom pada, obično u vlastitom stanu ili kući. Do 25%  starijih bolesnika sa prijelomom kuka umire. Takvi ljudi zbog prijeloma kuka moraju dugo mirovati, a zbog mirovanja dobiju tzv. zastojnu upalu pluća. Takve su upale pluća često komplicirane i fatalne. Nakon prijeloma kuka svaki drugi stariji bolesnik ostane doživotni teški fizički invalid.

– Prijelom kralješka

Prijelom kralješka nastaje najčešće  kod poskliznuća u kupaonici ili kod lošeg položaja pri podizanju nekoga teškoga tereta s poda. Nakon takve povrede kralješka obično dolazi do trajne nepokretnosti ili jakih bolova.

Kako otkriti bolest?

Otkrivanje bolesti je brzo, bezbolno i jednostavno. Treba izvaditi krv u laboratoriju i učiniti kratkotrajno snimanje (denzitometriju). Na snimci se odmah pokaže i stupanj uznapredovalosti osteoporoze.

Kako se liječiti?

Postoje lijekovi Fosamax, kalcij, D- vitamin. Potrebno je prilagoditi prehranu i prilagoditi način života. Po potrebi se dodaju i specifični lijekovi protiv osteoporoze.

Prevencija u kući

Bolesnika treba naučiti kako da se čuva od padova u kući ili na poslu i kako da izbjegava loše i štetne pokrete koji bi mogli naštetiti kralježnici.

Kupaonicu treba opremiti povišenom WC školjkom, u kadu ili tuš kabinu dodati ručke za pridržavanje, u cijelom stanju staviti neklizajuće podloge ispod tepiha, postaviti rukohvate. Dobro osvijetliti stepeništa. Ako osoba koristi štap za hodanje, nabavite joj samostojeći štap sa nožicama.

Danas se, na žalost, ispravno liječi samo 20 % bolesnika. Ostalih 80% ili nisu bili kod liječnika ili zanemaruju propisane lijekove i upute.

Zaključak

Osteoporoza nije „mačji kašalj“. Ona veoma boli i smanjuje kvalitetu života. Lijekovi protiv bolova, ako se uzimaju po vlastitom nahođenju, često loše djeluju na želučanu sluznicu. Tada ne boli samo kostur, nego i želudac.

Bolesnik koji dobro upozna svoju bolest i dobro surađuje sa svojim liječnikom može se s osteoporozom lakše nositi i manje patiti.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments