AKCIJSKI PLAN O KOJEM SE (PRE)MALO ZNA

 Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i njemački kolega Heiko Maas potpisali Zajedničku izjava o pojačanoj suradnji između dviju zemalja.

tekst i foto: Aleksandra Brnetić
min 2Berlin/ Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u četvrtak je doputovala u Berlin u prvi službeni posjet svom njemačkom kolegi Heiku Maasu.

Susret u Ministarstvu vanjskih poslova sastojao se od dva dijela. Prvi je bio javni, i prisustvovali su mu novinari, a drugi je održan iza zatvorenih vrata.

U središtu prvoga dijela bilo je potpisivanje dokumenta koji se službeno zove Zajednička izjava o pojačanoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Savezne Republike Njemačke s Akcijskim planom.

 Za njemačkog ministra tim se binacionalnim i bilateralnim planom utanačuje redovita razmjena mišljenja o raznovrsnim temama. I ne samo to. Za Maasa je taj plan prekretnica u našim bilateralnim odnosima, koji se već tako i tako dobro razvijaju, ali koji će na osnovi ovog Akcijskog plana biti još intenzivniji.

I kad god se u Njemačkoj na državnoj i državničkoj razini javno progovori o sadržaju njemačko-hrvatskih odnosa, uvijek se istakne da se njemački i hrvatski građani međusobno rado imaju pa tako uvijek čujemo koliko Hrvata živi u Njemačkoj, a koliko se njemačkih turista uputilo u Hrvatsku na godišnji. Obje brojke su u stalnom porastu. Njemački ministar je spomenuo da danas u Njemačkoj živi 370.000 Hrvata.

Jesu li dvoje ministara iza zatvorenih vrata razgovarali o učincima tih putovanja, jednih na rad, a drugih na odmor, i o posljedicama koje ona imaju za njihove zemlje, to se ne zna. Obraćanje novinarima nije bilo predviđeno poslije sastanka, kao ni izjave.

O sadržaju samog dokumenta ne zna se puno. Ne zna se postoji li hodogram i kako će se on odrađivati.

Maas je u izmin 3javi spomenuo suradnju na području digitalizacije, dvojne stručne izobrazbe, jezičnog usavršavanja, klimatske politike, sigurnosti i pritom, naravno, Europu kao središnje pitanje. Jer 2020. predstoji nam predsjedavanje Vijećem Europske unije, vama u prvom polugodištu, a mi smo nakon vas, u drugom. Stoga i ova lista konstruktivnih europsko-političkih poslova koje treba obaviti, istaknuo je Maas.

Hrvatska ministrica u svojoj izjavi istaknula je da Akcijski plan predviđa jačanje suradnje u desetak područja koji su od zajedničkog interesa u vanjskoj i europskoj politici, preko gospodarstva, kulture, obrazovanje i sport, do parlamentarne suradnje.

Podsjetila je da su se o podršci potpisivanju ovog važnog koraka prošle godine u Berlinu dogovorili premijer Plenković i kancelarka Merkel.

Pejčinović Burić Akcijski plan smatra instrumentom pojačanja naših odnosa… Vjerujemo da ćemo nakon dvije godine koliko je predviđeno, kako je realiziran plan, da ćemo dalje proširivati područja suradnje.

I na ovom je skupu bilo govora o Zapadnom Balkanu, pardon, o jugoistočnoj Europi. Jer kako se mijenjao govornik, odnosno govornica, tako se čuo drugi naziv.

Maas je tako spomenuo da Hrvatska kao regionalna stvaralačka sila donosi posebna iskustva iz te regije. Zapadni Balkan je za Europsku uniju strateški ključna regija. U susjedstvu nam treba stabilnost, demokracija, gospodarski rast i zato Zapadnom Balkanu ne možemo okrenuti leđa. To bi bila velika greška, rekao ja Maas.

Maas nam je otkrio tajnu što će voditi Njemačku u njenom predsjedanju. Nijemci su se odlučili za dva pojma, za dvije ideje. Njihovo će djelovanje biti u znaku jedinstva i zajedničkih snaga.

Kad je riječ o jedinstvenom nastupu Europske unije, Njemačka računa s Hrvatskom kao partnerom. Hrvatska strane se nije izjasnila o svojim porivima. Šteta. Rado bismo bili čuli kako se zovu njeni lajtmotivi. Ili barem jedan.

Pejčinović Burić je međutim istaknula da će u bilateralnim razgovorima nakon konferencije za novinare razgovarati o stabilnosti država u Jugoistočnoj Europi, značenju europske perspektive za te zemlje, ali svakako i o njihovom pridruživanju u EU, ali, naravno, kada se za to stvore uvjeti. Jedan od izazova bit će i višegodišnji financijski okvir.

Na kraju je hrvatska ministrica poručila da je vrlo važno imati ovakvu pojačanu suradnju u godini koja prethodi našim predsjedanjima upravo zato da prijelaz iz jednoga predsjedanja u drugi i prijenos tema koje ne ćemo stići riješiti, bude najbolji mogući i da se nastavi raditi u istome smjeru.

Očekivali smo da će se jedan od njih dvoje, ili hrvatska ministrica ili njemački ministar, izjasniti hoće li proširenje EU-a na zemlje regije biti među glavnim temama njihovog predsjedanja EU-om sljedeće godine.

min 4Zgradu na Werdersche Markt-u napustili smo bez Akcijskog plana. Potpisan jest, ali tekst nije objavljen. Hrvatska strana nam je skrenula pozornost na to da ne namjerava objaviti taj tekst jer da je sve rečeno na konferenciji za novinare. Iz njemačkog ministarstva saznajemo da će Akcijski plan objaviti za nekoliko dana. Čim ga jedno ministarstvo objavi, i mi ćemo ga objaviti.

 Susret ovih dvaju ministara izazvao je veliki interes njemačkih medija. Ali ne zbog Akcijskog plana i predstojećih zasjedanja Vijećem Europske unije.

Njemački su novinari ovu konferenciju za novinare iskoristili da se raspitaju kako će njemačka vlada reagirati na protjerivanje njemačkog veleposlanika iz Venezuele i da saznaju od kada Njemačka podržava vlade koje nisu međunarodno priznate.

Maas je naglasio da protjerivanje nije prihvatljivo, da veleposlanik Daniel Kriener dolazi na konzultacije i da se njemačka vlada ni u kojem slučaju ne će predomisliti što se tiče podrške samoproglašenom privremenom predsjedniku Venezuele Juanu Guaidóu.

Od hrvatskih medija, na konferenciji su bila samo dva novinara, dopisnik Hrvatske izvještajne (nacionalne) novinske agencije (HINA) iz Njemačke i izvjestiteljica Hrvatskog glasa Berlin.

Podsjetit ću da je dan ranije na Međunarodnoj turističkoj burzi hrvatski štand vrvio od izvjestitelja i kamermana svih mogućih tv kuća iz Hrvatske, od komercijalnih do one koja ima status javne ustanove, čiji je osnivač Republika Hrvatska, a osnivačka prava ostvaruje Vlada Republike Hrvatske čija je potpredsjednica i ministrica Pejčinović Burić. O tempora, o mores!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
5 years ago

O tempora, o mores!

Negdje je netko rekao.Hrvati nisu dobri gospodastvenici ali su dobri sluge.Eto ta nezgodna situacija na žalost, prati nas od davnina sve do današnjeg dana.Da su bili uzeli sa sobom par iseljeničkih menađera za gospodarstvo i turizam.Udarili bi više gospodarstvenih muha od jednom.Ovako, o tempora, o mores! prava je izreka za neuspjehe.

Joso Spionjak
Joso Spionjak
5 years ago

“Hrvatska strane se nije izjasnila o svojim porivima. Šteta. Rado bismo bili čuli kako se zovu njeni lajtmotivi. Ili barem jedan.
Hrvatska strana nam je skrenula pozornost na to da ne namjerava objaviti taj tekst…”
Ovakvo partnerstvo zvuči pomalo čudno.