NAGRADA KAO POTICAJ RADU

tekst i foto: Sonja Breljak …foto album

286Berlin/
Netom prošli subotnji dan proveden u Bad Homburgu, obilježilo je sunce i divno, proljetno vrijeme kao stvoreno za šetnju po staroj jezgri ovog grada koji je nekad a i danas, utočište brojnima koji traže zdravlje u termalnim kupalištima u ovom dijelu njemačke pokrajine Hessen.

U ovom gradu od oko pedeset tisuća stanovnika, nakon jedne, one prve svečanosti održane u Frankfurtu, utočište je pronašla i završna večer  Večernjakove domovnice, odnosno proglašenje najpopularnijih iseljenika prema glasovima čitatelja i odlukama žirija, na području sporta, glazbe, glume i spektakla. Ove godine je evo već dvaneasti puta u Bad Homburgu, točnije, 13. Večernjakova domovnica održana je u netom prošlu subotnju večer, u Kongresnom centru Kurhaus u Bad Homburgu.

Osim sunca i topline, subotnji dan su obilježili i susreti brojnih političkih i inih struktura pristiglih iz Hrvatske, s domaćinima grada i organizatorima Večenjakove domovnice.

Što se sve događalo, koji susreti i koji dogovori su doneseni, mogu tek nagađati jer ne bijah tamo nazočna. Za mene je večer, odnosno svečanost završne večeri Večernjakove domovnice započela simboličnom predajom ključa vatrogasnog vozila iz ruku gradonačelnika Bad Homburga Alexandera Hetjesa i načenika stožere Meinharda Materna u ruke Mate Frankovića, gradonačelnika Dubrovnika, prijateljskog grada Bad Homburga koje veže dugogodišnja suradnja.

113Večernjakovu domovnicu obilježava nazočnost velikog broja političara iz Hrvatske, predstavnika Sabora, izaslanika Vlade, gradonačelnika gradova, župana, predstavnika institucija, veleposlanika i konzula u Njemačkoj, predstavnika Katoličke crkve….

Redom, bilježimo kako su 13. Večernjakovoj domovnici u Bad Homburgu, između ostalih, nazočili: Zvonko Milas, Miljan Brkić, Zdravka Bušić, Miro Kovač, papinski nuncij Nikola Eterović, Ivan Penava… pa iz Njemačke Josip Juratović, Gordan Grlić Radman sa suprugom Marijanom te svi konzuli iz Njemačke, Ivan Đikić…

238Program su na pozornici vodili Frano Riđan i Davorka Tovilo a izvrstan je bio glazbeni blok u kojemu su sudjelovali: TS Alkari iz Švicarske, izvanredna sopranstica Evelin Novak, klapa Iskon, „Bow vs Plectrum“, glazbeni duo kojeg čine Tihomir Hojsak (kontrabas) i Filip Novosel (tambura), duo Paula i Đelo Jusić mlađi, te pjevač Branko Čulić iz Vukovara.

Na kraju su izvučene i lijepe nagrade onima čijem se ispisanom kuponu s favoriziranim “najpopularnijim”, posrećilo.

Ipak, najsretniji i najzadovoljniji u ovoj večeri bili su dobitnici Večernjakove domovnice koje smo već imenovali u članku nakon završetka dodjele.

301I berlinčanima se ove godine posrećilo. Večernjakova domovnica otišla je u ruke predstavnika SD Croatia Berlin te Helene Mamich, sopranistice i liječnica koja je u Berlinu i Njemačkoj nepunu godinu dana.

Večernjakovu domovnicu su u ime SD Croatia Berlin, preuzeli: predsjednik Josip Begić, počasni predsjednik Pero Kolobarić i Igor Čaktaš. Iz razgovora s Josipom Begićem, saznali smo da je ovo sveukupno peta Večernjakova domovnica za nogometaše iz Berlina, s tim da su dvije od navedenog broja, u prošlosti pripale ekipi futsala u SD Croatiji. Imaju na šta biti ponosni u SD Croatia Berlin.

S ništa manje entuzijazma, ponosa  i radosti, Večernjakovu domovnicu 2019.  u ruke je primila sopranistica iz Berlina, Helena Mamich. O tome nam je ukratko rekla sljedeće:

321 Moji dojmovi o cijeloj svečanosti su zaista vanserijski jer prije svega nisam uopće očekivala da ću dobiti nagradu. Ja sam samo dobila poziv da sam u finalu i da  dođem u Bad Homburg. Dakle, ja vam nisam ništa posebno znala o tome kako to izgleda i kakav je protokol i program. Da budem iskrena, bila sam jako iznenađena od samog početka moje nominacije i to je za mene bila jedna velika čast. A dobitak ove nagrade, ne mogu vam sasvim opisati moj dojam.  U biti, na ovaj način je hrvatska zajednica izrazila svoju veliku dobrodošlicu prema meni i dala mi je  poticaj da još više dajem od sebe u svom umjetničkom radu, da se bavim promocijom  hrvatskih kulturnih dobara, naravno s moje strane to će biti glazbena umjetnost i promocija hrvatskih kompozitoa, što je meni jedna velika radost. To će biit moja misija i neka sve ide u tom smijeru, da bude to što bolje i da što više svijeta zainteresiram kako naših ljudi, tako i državljana Njemačke. Priredba mi je bila super, moram naglasiti kvalitet naše klape Iskon, instrumentalih sastava, pa drage sopranistice Evelin Novak koja je doista prekrasno pjevala, bilo je anđeoski. Cijeli je progam bio je predivan, bilo je dosta svijeta kojeg sam prvi puta srela i upoznala i to iz svih oblasti i profesija. Bilo je zanimljivo razmijeniti mišljenja  i kontakte. Možda iz toga jednoga dana nastane neka suradnja, ja sam uvijek otvorena za to, a to je vjerujem i koncept Večernjakove domovnice da  se upoznamo i ujedinimo, rekla nam je dobitnica Večernjakove domovnice, sopranistica Helena Mamich iz Berlina.

Čestitamo organizatoru natjecanja i završne večeri, uredniku inozemnog izdanja Večernjeg lista, Stipi Puđa i njegovom timu, svi dobitnicima Večernjakove domovnice a posebno SD Croatia Berlin i našoj sopranistici Heleni Mamich!

Svima drugima koji su sudjelovali ili čak poput naše Hrvatske kulturno umjetničke i sportske zajednice Berlin, u natjecanju stigli i do samog finala, želimo u buduće, što više glasova čitatelja, više sreće i uspjeha u ovom natjecanju, da i oni jednom ponesu naslov laureata i priznanje svoga dugog, vrijednog i upornog volonterskog rada.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments