SUVREMENA UMJETNOST IZ HRVATSKE

Promidžba nacionalne kulture u Frankfurtu

piše: Ivica Košak

FrDaghiankfurt/Main. U srijedu, 26. 06. 2019.  otvorena je izložba Suvremena umjetnost iz Hrvatske u  Europskoj središnjoj banci/Europäischen Zentralbank (ESB).

Izložbu su otvorili Mario Draghi, predsjednik Europske središnje banke i Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Tristotinjak gostiju posjetilo  je Vernissage na   kojem su bili i generalni konzul RH u Frankfurtu Vedran Konjevod te konzulica Biserka Lukan, zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke Sandra Švaljek, Viktor Piel predstavnik Njemačko-hrvatskog društava pri Gospodarskoj komori iz Mainza, kao i  istaknuti Hrvati iz Njemačke, hrvatski poduzetnici i gospodarstvenici. Hrvatsku kulturnu zajednicu – Ogranak Matice hrvatske iz Wiesbadena predstavio je Ivica Košak, urednik časopisa Riječ.

U predvorju konferencijskih dvorana Europske središnje banke  posjetitelji su se susreli s izborom Suvremene umjetnosti iz Hrvatske. To je već tradicionalna  izložba u seriji Suvremena umjetnost iz država članica Europske unije, a u kojoj izlažu afirmirani ali i mladi umjetnici. Ova,  22. izložba serijala predstavlja umjetnička djela 12 umjetnika iz Hrvatske.

Umjetničke radove predstavili su Igor Grubić, Tina Gverović, Kristian Kožul, Lonac, David Maljković, Ana Mušćet, Damir Očko, OKO, Lala Raščić, Goran Trbuljak, Nora Turato i Zlatan Vehabović.

Zwischenablage02ESB  je ostvarila ovu izložbu u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom.  Postava suvremene umjetnosti iz Hrvatske učinila je  vidljivom raznolikost umjetničkog stvaranja ističući prevladavajuća pitanja suvremene umjetnosti. Uočljivo je izvanredno  mnoštvo medija s kojima umjetnici djeluju, tako da se osim slikarstva mogu vidjeti i radovi na papiru, fotografija i video instalacije, te skulpture velikog formata.

Suvremenici hrvatske umjetnosti uobličili su vječne teme iseljavanja, povijesti i identiteta kao značajne  ideje koje govore o velikom društveno-političkom i gospodarskom preokretu u posljednja tri desetljeća u kojem je Hrvatska doživjela tranziciju u slobodno tržišno gospodarstvo i pristupanje Europskoj uniji. Nekoliko umjetnika u  izloženim radovima istražuje ideje različitosti i inkluzije, dok drugi proučavaju konstrukciju individualnih i kolektivnih sjećanja.

Među radovima, a koji  će biti otkupljeni prema tradiciji ESB, naći će se i veliko platno koje će kao trajna postava ostati u suterenu povijesne zgrade banke. Autor/autorica s pseudonimom OKO u svom radu predstavlja nadrealističku sugestija pitomog krajobraza karanfila s metaforom bespredmetnog cvrkuta ptica. Poruka koja se pamti.

U glazbenom programu nastupili su mladi solisti Akademije Kronberg. Izveli su djelo Rondo for String Trio, hrvatskog komponista Antuna Sorkočevića (1775. – 1841.).

S tradicijom svake zemlje i regije, Europska unija posjeduje bogatu i raznoliku kulturnu baštinu. Kroz razne događaje i inicijative, kao ovom primjeru suvremene umjetnosti iz Hrvatske, Europska središnja banka nastoji promicati široki spektar umjetnosti i kulture Europske unije.

Izložba će biti otvorena do 18. listopada 2019. godine.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments