PROSVJEDOM DO CILJA

Prosvjedi nisu politički folklor već ozbiljan instrument u rukama građana!

piše: Žarko Delač
Aktivisti i organizirane aktivnosti pojedinaca i grupa poželjan su i potreban dio demokratskog okruženja u kojem živimo. Moćan je to alata u rukama građana i toga su svjesni i političari koji se silno trude ugušiti referendumske inicijative nad kojima nemaju utjecaj i politički nadzor.

U tom kontekstu određeni je rezultat postigao i prosvjed na Braču kojim se nastoji regulirati besplatni prijevoz trajektom bolesne djece s otoka.

Prema tome svako okupljanje, prosvjed, blokada prometnica ili mostova do sada je redovito polučilo neki rezultat. Za razliku od mirnih, masovnih prikupljanja potpisa i predaja referendumskih inicijativa kojih se vlastodršci izgleda ne boje.

Poruka je da je efikasnije skupiti tisuću glasnih i nabrijanih prosvjednika nego poštivali postojeće pravne inicijative kojima se reguliraju promjene i izmjene zakona.

Ovaj posljednji u nizu građanski bunt potaknuo me indirektno i na razmišljanje o nabavi vojnih zrakoplova. Naime jedan je mlađi prosvjednik uspoređivao besplatni prijevoz trajektom i imovinu najspominjanijeg muškog imena posljednjih dana, Lovre, a drugi stariji se pitao kako imamo novaca za nabavu vojnih zrakoplova, a nemamo za trajektni prijevoz. Naravno isto tako je mogao usporediti i sanaciju brodogradilišta, Petrokemije, banaka ili otpise dugova najbogatijima.

Ipak pitanje vojnih zrakoplova ponovno je postalo aktualno pa mu je valjda prvo bilo na pameti iako bi nacionalna obrana i sigurnost trebale biti prioritet svakom njezinom građaninu. No doista u posljednje se vrijeme sve češće pitam je li opravdano nabavljati vojne zrakoplove i koja je njihova svrha? Ne vjerujem kako je to naša obveza članstva u Nato savezu što bi mogao biti ključni razlog.

S druge strane sigurnost zračnog prostora ostaje sve beznačajnija u usporedbi s propusnim granicama koje kontinuirano prelaze raznorazni imigranti. Veliki trud i napor hrvatskih policajaca svodi se na Sizifov posao jer se voda prelijeva iz šupljeg u prazno. Naime svi privedeni migranti vraćaju se iz Hrvatske, a oni ponovno prelaze granicu tako da su neki registrirani i više puta u ilegalnom prijelazu. Znači sve dok ne izbjegnu naše kontrole njihov se put prema zapadu nastavlja. Onako usput, oštećuju privatnu imovinu naših sugrađana i unose nemir u stanovništvu koje se nalazi na njihovim rutama.

Stoga nam vojni zrakoplovi neće nimalo pomoći u zaštiti naših granica i sigurnosti tako da je možda sudionik prosvjeda na Braču doista bio u pravu kada je usporedio besplatni trajektni prijevoz i zrakoplove.

U stvari ove je dvije stvari vrlo teško usporediti jer su razlike u iznosima toliko velike da ih je prosječnom građaninu teško i predočiti.

Jer, tko je uostalom i vidio i raspolagao ikada s milijardu kuna koji su potrebni za vojne zrakoplove i što bi se sve s njom moglo kupiti u odnosu na par tisuća kuna za besplatni trajektni prijevoz?!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
4 years ago

Obrana,zdravstvo,pravosuđe,vatrogastvo,prva pomoć,hitna.Sve su to važne institucije,koje bi trebale djelovati poput krv u žilama.Kako bi mogla funkcionirati jedna država.Dokle nam pravosuđe funkcionira,tako kako nam funkcionira.Vatrogastvo nam ipak funkcionira bolje.Poznato je da Hrvatske dosadašnje vlade,nisu imale baš za sve potrebne nabavke novaca, ponekad ni sluha.Jer kako se može dogoditi’da se ulaže više novaca u avione.Na drugo stranu nema se novaca za zdravstvo,prvu pomoć,još manje za hitno,bilo zračnu ili automobilsku pomoć.Za prjevoz bolesne djece plaća se trajekt.Osobno još do sada,nisam čuo,ni pročitao ni jednog članka.Da je ikoji,naš hrvatski političar govorio o štednji novaca,za razliku od njemačkih političara.Kako bi se novac podijelio tamo gdi… Read more »