RASPISAN NOVI LIKOVNO – LITERARNI NATJEČAJ

Tema: „Jezik – riječ, maska, ljubav, štit i mač, umjetnost“

Međunarodni likovno-literarni natječaj Iserlohn – Essen – Orašje – Bjelovar – Zagreb na temu „Jezik – riječ, maska, ljubav, štit i mač, umjetnost “, kojeg su inicijatori i organizatori naši umjetnici iz Iserlohna, Ankica i Ante Karačić,  raspisuje se za djecu Hrvata u iseljeništvu i djecu iz Hrvatske u dobi od 1. do 8. razreda osnovne škole ( iz Njemačke do 12. razreda).

Izložba likovnih i literarnih radova hrvatskih učenika iz cijeloga svijeta održat će se u Njemačkoj, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika, a u suradnji internetskog portala Hrvatski Glas Berlin i Matice hrvatske za Ruhrsko područje, Osnovne škole “Orašje” i Ogranka Hrvatskog pedagoško-književnog zbora Bjelovar,

Proglašenje najboljih likovnih radova bit će u Gradskoj galeriji u Iserlohnu do kraja ožujka 2020. godine, a literarnih do kraja travnja 2020. godine. U likovnom dijelu nagrađuju se tri likovna rada od 1. do 4. razreda i od 5. do 8. razreda. U literarnom dijelu nagrađuju se tri literarna rada za svaki razred od 1. do 8. razreda ( iz Njemačke do 12. razreda).

Natječajem želimo s djecom otkriti što se sve krije u značenju jezika za čovjeka, a čega djeca najčešće nisu ni svjesna. Želimo promotriti njegovo “magično” djelovanje na druge, njegovu ljepotu, jačinu i boju koja nas prati još od djetinstva i obilježi nas već mjestom rođenja. Dugo toga nismo svjesni sve dok nam u život ne uđe još jedan drugi jezik ili treći, bilo preseljenjem, dolaskom stranaca

koji govore druge jezike ili učenjem novih jezika. U trenutku se odmah pomisli na govorne jezike, a koliko tek jezika ima koji se ne čuju. To su oni jezici u slikama, bojama, pokretima, mirisima, hrani koji se vide, mirišu i osjete. Bogatiji smo sa puno različitih jezika zato ih je potrebno njegovati, graditi, paziti i učiniti njima najbolje što se može. Jezik nam može biti i dobra riječ i maska iza koje se možemo odmoriti i ljubav koju možemo dati i primiti. Jezikom se možemo zaštiti i odbraniti, i na kraju kistom i perom, jezicima umjetnosti, sve to nacrtati i napisati. Naša tema ove godine traži odgovore na pitanja što sve možemo reći jezikom i zašto nam je bitan (u objašnjenju će biti više)?

KATEGORIJA LIKOVNIH RADOVA:

Tehnika: kombinirana tehnika, kolaž, tuš, flomaster…..

Format: A4

Rok prijave: 15. veljače 2020. godine

Svaki rad na poleđini treba sadržavati sljedeće podatke:

– ime i prezime učenika
– razred
– adresu i naziv škole
– e-adresa
– ime i prezime mentora

(Podaci na poleđini trebaju biti ispisani čitko, velikim tiskanim slovima.)

Radove poslati na adresu: Ankica i Ante Karačić, Stormstr. 3, 58640 Iserlohn, Deutschland

Za dodatne informacije možete se obratiti organizatorima: Ankica i Ante Karačić, Stormstr. 3, 58640, Iserlohn, Deutschland, a.karacic@gmx.de

Nagrađuju se tri likovna rada u kategorijama od 1. do 4. razreda i od 5. do 8. razreda.

KATEGORIJA LITERARNIH RADOVA – PJESMA / SASTAV:

Radovi trebaju biti na hrvatskom jeziku, a ako su na nekom drugom jeziku (engleski, njemački, francuski, španjolski, ruski, češki, mađarski…) moraju biti prevedeni na hrvatski jezik. To može učiniti mentor/ica. U posljednjem slučaju šalju se oba primjerka na originalnom i hrvatskom jeziku.

Dozvoljene su sve forme i dužine literarnih radova. Svi radovi trebaju biti pisani u Word doc formatu, veličine fonta 11, u pismu Times New Roman.

Rok prijave: 15. veljače 2020. godine

Svaki rad treba sadržavati sljedeće podatke:

–  ime i prezime učenika

–  država, adresu i naziv škole_

–   email adresa

– ime i prezime mentora/ice

Radove poslati na e-adresu:

gđe Jadranke Gradac – uprava@matica-hrvatska-ruhrgebiet.de; loebbert-gradac@t-online.de

Nagrađuju se tri literarna rada za svaki razred od 1. do 8.-12. razreda. Posebno se ocjenjuju pjesme, a posebno sastavi. Posebno se ocjenjuju literarni radovi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, a posebno literarni radovi iz drugih zemalja.

Medijski pokrovitelji: Hrvatski Glas Berlin – zbornica.com

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ante Karacic
Ante Karacic
4 years ago

Teme smo uvjek birali od prijedloga nasih suradnika iz cijeloga svijeta.U pocetku su to bile obicne djecije teme”andjeo cuvar”,”moja omiljena zivotinja” i slicno.Ubrzo smo primjetili da je sve to monotono pa smo poceli “zakuhavati”.Trudili smo se da od desetke prijedloga uvjek iozaberemo na ocigled naj teze da bi stvar zakomplicirali.To uopce nije bio nikakav problem za djecu i nastavnike.Dobijali su sve vecu motivaciju za ucesce.Tako da smo dosli do toga da je samo za poslijednjih 5 godina ucestvovalo 4.000 djece,oko 300 nastavnika iz 250 skola i udruga.Teme koje smo imali:Moj svijet,Sve moje,Slikam te pjesmo od slavonskoga becarca do dalmatinske klape,Glagoljica… Read more »

Sofija Štefanac Klobučar
Sofija Štefanac Klobučar
4 years ago

Poštovani,

ponovno izvrsna tema za moje učenike.

Prije nekoliko godina smo sudjelovali s temom o glagoljici (učenici moje prošle generacije).

Veselimo se i ovom natječaju!

Lijep pozdrav od učiteljice Sofije Štefanac Klobučar iz OŠ “Ivan Benković” iz Dugog Sela!