DALMACIJA U MOM OKU

tekst: Sonja Breljak
foto: Ivan Salopek i Sonja Breljak… foto album

DAALMATINSKABerlin/ Iako za to, po kalendaru, nedostaje još jedan dan, po svemu ostalom, kraćim i hladnijim danima i noćima te lišću koje opada, svojim prvim koracima već je u njemačku metropolu, zakoračila jesen.

Nešto ranije nego li inače, dovoljno da se pretekne i sama jesen, u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin, održana je prva, jesenja zabava, prva nakon godišnjih i školskih odmora – Dalmatinska  večer.

Goste je pozdravila predsjednica Hrvatske zajednice, Karmen Meić, najavljujući ujedno i skore predstojeće događaje:  u listopadu, Slavonsku zabavu i putovanje članova Zajednice u Prag te tradicionalnu proslavu Martinja u studenom.

Folklor Hrvatske zajednice kojeg vodi Ankica Andrić, predstavio se plesovima koji dolaze iz Čilipa (Konavle). “Lastavice”, vokalni sastav koji djeluje u Hrvatskoj zajednici još nije u punom sastavu, pa su kao vrijedna pomoć u izvedbi dalmatinskih pjesama, priskočili članovi folklora. Zapjevali su: “Dalmacija u mom oku”, “Mama adio” i “Severina”.

Lijepo su zazvonili stihovi pjesme: “Vidim jata onih istih ptica/istu zvijezdu previsoku/ Opet živi stotinama lica/ Dalmacija u mom oku…

Da večer protekne u dalmatinskom ozračju  doprinijeli su i mirisi koji su dolazili iz kuhinje Hrvatske zajednice: riba i crni rižoto za koji se pobrinuo restoran “Spalato” i njegova vlasnica Ivana Škaro, te pršut, masline i sir kao i fritule koje su dočekale goste ne stolovima a koje su načinile vrijedne članice Zajednice.

Za glazbeni dio, radi kojeg je podij često bio pun i raspjevan, bio je zadužen Damir Kozarić.

Zabavi su, u ime Veleposlanstva Republike Hrvatske u Njemačkoj, nazočili: Ivana Karanušić i Tino Klarić. 

Ukratko: ugodna zabava u Hrvatskoj zajednici Berlin koja, nadamo se, najavljuje isto tako dobar nastavak aktivnosti ovog udruženja, u narednim mjesecima.

DAALMATINSKA

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments