POGODOVANJA U RH - Hrvatski Glas Berlin

POGODOVANJA U RH

tekst: Marko Jareb

marko jarebJedan poznati javni dužnosnik je govorio za svog jednog bliskog suradnika kako mu nije jasno da se netko tako gorljivo zalaže za privatno ozračje u RH, a sa svojom tvrtkom većinom posluje s državom.

Je li tu u pitanju bilo ikakvo pogodovanje? Ima li pogodovanja u RH u tom smislu? Koliko je to problem za pridobivanje stranih investicija u RH?

U pretvorbi i privatizaciji bilo je dužnosnika koji su povoljnim kreditima postali vlasnici određenih manjih tvrtki koje još i danas egzistiraju. O njima se ne može baš puno pročitati u novinama. No, nema samo takvih malih tvrtki, negoli ima i novoosnovanih malih tvrtki kojima su vlasnici osobe pri vlasti ili bliske vlastima. Koliko one većinom posluju s državom?

Pita jedan penzioner za svoga sina kako je to moguće da mu sin ima zarađenih svojih novaca u privatnom biznisu, a ne može doći do njega, već mora pitati u majke novaca da mu ih pošalje kako bi platio stan i režije? Eto i to je privatni biznis u RH.

Postoje problemi kako naplatiti svoja potraživanja. I onda dolazimo do poznate spoznaje kako su bolje plaćeni u svijetu oni koji mogu prodati neki proizvod negoli oni koji su ga proizveli.

Ako netko posluje s državom putem svoje privatne tvrtke i ako kasne njegove naplate, veća je vjerojatnost kako će mu država prije platiti svoja dugovanja negoli neki privatnik.

Related Post

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of