LIMFA – ČISTAČICA NAŠEGA TIJELA

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

Ljudska stanica i njezin život

Naše tijelo sa svim svojim organima sastoji se od neizmjernoga broja stanica. Sve njih oplakuje međustanična tekućina. Cirkuliranjem krvi kroz tijelo do svake stanice dolaze  hranjive tvari koje se u stanici pretvaraju u pogonsku energiju. Na taj način stanica živi.

U tijelu ima do šest litara krvi. Kad bi se prekinula cirkulacija krvi, stanice bi ostale bez goriva i u njima bi se život ugasio. Pri pretvaranju hranjivih tvari u energiju u stanici nastaju i otpadni produkti koje odlaze u međustanični prostor. Na najtanjim krvnim žilicama (kapilarama) krv se procjeđuje tj. filtrira i na taj način se čisti. Tako nepotrebne tvari iz stanice odlaze u međustanični prostor i iz njih nastaje limfa.

Limfni sustav

Limfa je prozirna tekućina, po sastavu je slična krvi, samo ne sadrži crvena krvna zrnca. Kroz cijelo tijelo postoji zasebni cirkulacijski sustav limfnih žila. U tijelu ima oko tri litre limfe. Iz cijeloga tijela ona se ulijeva u jednu veliku krvnu žilu, venu, koja se nalazi u grudnom košu. Limfni sustav obuhvaća limfne žile i limfne organe. Limfni organi su: koštana srž, timus (prsna žlijezda), limfni čvorovi, slezena i mandule. Cirkulacija limfe nema vlastite pokretačke pumpe, kao što cirkulacija krvi ima srce, koje je njezina pokretačka pumpa. Protok limfe potiče se stezanjem i otpuštanjem glatkih mišića koji se nalaze u stijenki limfne žile. Tijek limfne potiče i stezanje i opuštanje mišića u okolici limfne žile. Limfa teče samo u jednom smjeru, k centru, tj. prema prsima, jer u svojim žilama ima zaliske koji joj ne dopuštaju obrnuto kretanje.

Uloga limfe

Zadaća limfne cirkulacije je da iz krvi i iz međustaničnoga prostora odvodi višak vode, mineralnih soli, proteina, masnoća, raspadnute stanice, štetne produkte metabolizma te mikroorganizme koji su uzročnici bolesti. Kad bi se zaustavila limfna cirkulacija, u organizmu bi se nakupile štetne tvari i uzrokovale najprije oticanje pojedinih dijelova tijela, a zatim i trovanje samih stanica. Nastala bi upala, gnojenje te na kraju odumiranje pojedinoga organa i posljedično smrt bolesnika.

Obrana organizma

U tijelu postoji oko 600 limfnih čvorića. Oni su filtri koji predstavljaju barijeru za razne opasne mikroorganizme (bakterije, viruse) koji ulaze u naše tijelo. Limfni organi proizvode jednu vrstu bijelih krvnih tjelešaca (limfocite) koji se bore protiv uzročnika bolesti.

Limfni čvorići se nalaze u ždrijelu, ispod čeljusti, na vratu, na zatiljku, u pazusima, u lakatnom pregibu, u zakoljenskoj jami, u preponama i u trbušnoj šupljini.

Bolesti limfnog sustava

1. Zastoj limfe (limfedem)

Ako je radi povrede, bolesti ili operacije negdje u tijelu prekinut limfni tok, tada u toj regiji nastaje zastoj limfe i posljedični otok koji se zove limfedem. To je znak da se sva limfa više ne ulijeva u krvnu venu u grudnom košu. Prekinuta limfna cirkulacija najčešće nastaje nakon operacije tumora dojke jer se uz tumor dojke moraju odstraniti i susjedni limfni čvorovi. U tom slučaju nastaje otok ruke uz operiranu dojku. Ako bolesnik ima bolesnu venu, osobito na nogama, tada nastaje pritisak i na limfne žile, te nastaje limfedem noge.

Liječenje limfedema

Limfedem se rijetko može izliječiti, ali se može ublažiti. To se postiže ručnom masažom limfnih žila pri čemu se limfa usmjerava prema grudnom košu. Kod limfedema se preporučaju elastični zavoji ili elastične čarape. Rabi se i tzv. intermitentna pneumatska kompresija: bolesnik obuče specijalnu nepropusnu nogavicu ili rukav u koji se električnim aparatom upuhuje zrak pod određenim tlakom. U ponavljanim razmacima pritišće se natečeni ekstremitet (noga ili ruka) i limfa se usmjeruje prema grudnom košu. Kod limfedema su zabranjeni bilo kakvi topli oblozi. Poželjne su uporne gimnastičke vježbe oboljeloga ekstremiteta.

2. Upala limfne žile (limfangitis)

Natečeni dio tijela  mora se brižno nadzirati. Na takvom mjestu lako se mogu naseliti bakterije koje, preko sasvim male ogrebotine na koži ili uz nokat, mogu ući u limfne žilice i uzrokovati upalu koja se zove limfangitis. Takva upala zahtijeva liječenje antibioticima.

Bolesnici sa limfedemom i limfangitisom trebaju izbjegavati slanu i začinjenu hranu, jer ona zadržava tekućinu u tijelu. Preporuča se hrana sa dosta voća i povrća te biljni čajevi. To će smanjiti tjelesnu težinu, pospješiti mokrenje i poboljšati cirkulaciju krvi i limfe. Bolesnici koji rade sjedeći, trebaju se svakih pola sata prošetati i razgibati. Poticanju limfne cirkulacije pridonosi kretanje svake vrste, vježbanje, masaža tijela te suho četkanje tijela u smjeru srca.

3. Limfom

To je opasna, zloćudna i teška bolest limfnih čvorova.

4. Paraziti (filarije) u limfnom sustavu

Postoji jedna vrsta komaraca koji u sebi nose ličinke parazita koji se zove filarija. Prilikom uboda komarac zarazi čovjeka tom ličinkom. Ona se naseli u limfnoj žilici gdje se iz nje razvije mnogo parazita koji izgledaju poput tankih končića. Oni se brzo množe i mogu posve začepiti limfnu cirkulaciju. Tada nastaje smrtonosna bolest (filarioza) od koje boluje stotine miliona ljudi. Lijekovi protiv tih parazita vrlo su skupi, a komarce – prenosioce  nije moguće iskorijeniti.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments