URUČENE NAGRADE "VLADIMIR NAZOR" - Hrvatski Glas Berlin

URUČENE NAGRADE “VLADIMIR NAZOR”

Zagreb/ Odbor Nagrade ‘Vladimir Nazor‘ pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 8. lipnja donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj za 2019. u području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

Nagrade ‘Vladimir Nazor’ za najbolja umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj svečano su dodijeljene u utorak navečer na ljetnoj pozornici Hrvatske radiotelevizije (HRT) u Zagrebu

Nagrade je dobitnicima uručila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Odbora Nagrade ‘Vladimir Nazor’ akademik Zvonko Kusić, a dodjeli je nazočio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Nagrada ‘Vladimir Nazor’ za 2019. godinu za životno djelo na području književnosti dodijeljena je književnici Andriani Škunca, za glazbu maestru Valteru Dešpalju, za film glumici Veri Zima, za likovne i primijenjene umjetnosti dizajneru Mihajlu Arsovskom, za kazališne umjetnosti glumici Heleni Buljan, a arhitektu Ivanu Čižmek za arhitekturu i urbanizam. Nagradu je umjesto Valtera Dešpalja preuzela njegova nećakinja Neva Begović, a umjesto Mihajla Arsovskoga kćerka Ivana Arsovski.

Godišnja nagrada ‘Vladimir Nazor’ dodijeljena je profesorici Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Maši Kolanović za zbirku priča ‘Poštovani kukci i druge jezive priče’, a maestru Ivanu Repušiću na području glazbe za koncert ‘Fuoco di gioia’ s Orkestrom Münchenskog radija i Zborom Bavarskog radija u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u ciklusu Lisinski subotom 2. veljače 2019. godine.

Godišnja nagrada ‘Vladimir Nazor’ dodijeljena je redateljici Dani Budisavljević za režiju filma ‘Dnevnik Diane Budisavljević’, slikarici Mirjani Vodopija za samostalnu izložbu ‘Lutajući krajolik’ u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, glumici Jadranki Đokić za uloge Nastasje Filipovne u predstavi ‘Idiot’ F. M. Dostojevskog i Maše u predstavi ‘Tri sestre’ B. Jelčića u HNK-u u Zagrebu.

Na području arhitekture i urbanizma nagrada je dodijeljena Studiju 3LHD za projekt kina Urania.

‘Nagradu Vladimir Nazor’ dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Hrvatskoj. Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo. Godišnja nagrada dodjeljuje se umjetnicima za najbolja umjetnička ostvarenja koja su bila objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine, kao i skupini umjetnika za kolektivna umjetnička ostvarenja. Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

0 0 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikola Šimić Tonin
3 months ago

Izuzetno mi je drago za Andrijanu, čestitam srcem.