URUČENE NAGRADE “VLADIMIR NAZOR”

Zagreb/ Odbor Nagrade ‘Vladimir Nazor‘ pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 8. lipnja donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj za 2019. u području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

Nagrade ‘Vladimir Nazor’ za najbolja umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj svečano su dodijeljene u utorak navečer na ljetnoj pozornici Hrvatske radiotelevizije (HRT) u Zagrebu…

više

jEZIK JE BOGATSTVO SVIJETA

Rezultati Literarnog natječaja „Jezik-riječ, maska, ljubav, štit i mač, umjetnost

pripremila: Jadranka Gradac, Matica hrvatska za Ruhrsko područje

Napokon je (pored nedavno završenog likovnog, op. u.) završen i Literarni dio natječaja „Jezik-riječ, maska, ljubav, štit i mač, umjetnost“.

Sudjelovale su ove godine, osim Njemačke, Italije, Austrije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, po prvi put i Švedska i Sjeverna Makedonija.

Na natječaj je pristiglo 126 pjesama i sastava iz 33 škole. Ocjenjivali smo ih ove godine sve zajedno bez obzira iz koje zemlje dolaze.

Tema je bila zahtijevna. Željeli smo potaknuti djecu i mlade na razmišljanje o jeziku, a pogotovo istaknuti da su jezici intelektualno bogatstvo svijeta, raznoliko poput flore i faune. Kad jezici nestanu ili polako nestaju svi smo na gubitku jer su oni vrlo jedinstveni u svom izražaju i teško da se mogu nadoknaditi nekim drugim ili sličnim jezikom. Koliko god je jezik „mali“, bitan je, govorio je i veliki književnik i poznavatelj jezika Umberto Ecco. Dobili smo i dosta radova na našim narječjima, što me je ugodno iznenadilo i razveselilo.

više