POVRATAK

tekst: Vinko Pavić

Sjeo je umoran pored ulaznih vrata, pod sasušenom odrinom, na truli hrastov panj  koji je tu ostao još od pretprošlog ljeta, naslonio se na kućni zid i duboko uzdahnuo.

Pogled mu se, pun neke nepoznate slutnje, ispod sijedih obrva, gubio negdje u polju, po strništima i obraslim livadama koje su se prostirale daleko izvan vidokruga oslabljenih staračkih očiju.

Trave sagorjele i umorno klonule pod ljetnim suncem i tvorile krajobraz kakvoga je sve ove duge godine nosio sobom i kojemu se uvijek vraćao u trenucima slabosti i gradskog bezdušja.astao je na trenutak pred ulazom u prostrano zapušteno dvorište, a onda spustio pretrpane torbe i laganim, nesigurnim koracima došao pred kuću.

Vrata nitko nije otvarao. Znao je  da ih nema tko otvoriti, no, svejedno mu se na trenutak učinilo kao da čuje poznatu škripu zahrđalih šarki dok se otvaraju i zatvaraju. Bila je to još jedna njegova opsjena.

Pokušavao je kroz gusto šipražje razaznati gdje je urastao onaj mali krivudavi potočić u kojem je i usred najvećih ljetnih žega bilo manjih lokvica vode u kojima  se napajala stoka i u čijim bi se blatnim kupkama s ostalom djecom rashlađivao.

Tražio pogledom Ivanovu mlinicu, staro kameno zdanje sazidano suhozidom davno prije njegova rođenja. Bile su to dvije omanje  prostorijice koje su uvijek mamile posebnom krušnom toplinom. U većoj je bio smješten mlin, a manja je služila mlinaru kao ostava i sobica za spavanje. Osluškivao, ne bi li opet čuo tromu vrtnju mlinskog kamena i jednolično struganje drvenog čekala koje je usmjeravalo zrnje u protok pod mlinski kamen.

Podalje se uz brdo još nazirao puteljak kojim je vodio stoku na Mračaje na ispašu.  A Mračaje se uzdiglo visoko, nadmeno, još uvijek tajanstveno, mistično i neistraženo. Odvajalo  svojim okomitim liticama ovu pitomu dolinu od ostatka svijeta baš kao da ju želi sačuvati od upitnih pogleda i nepoželjnih  posjeta.

Kroz polusan je pratio korito Vrbice koja je poput bjelouške vijugala od Satulije, preko Krča, ispod Pučerepa prema Donjem Polju. Provlačila se između kamenih barijera i gdjegod  se zaustavila i ukopala u kakvu prirodnu prokopu i bila pogodna za kupanje.

Bacakala se dječica u tim jezercima, rashlađivala, vriskala, prskala zamućenom vodom. Žaba bilo u Vrbici, za obrok ih se moglo nahvatati. Pratio bi pozorno kuda se zavlače i polako da ne zamuti vodu hvatao jednu po jednu. Spremao ih u kanticu s vodom ili ih naticao kroz mesnate krake na komadić tanke  žice svinute pri kraju  u čvor.

Pučerep bio velika prostrana livada koju nikada nisu kosili nego se na njoj isključivo napasala stoka. Jedina oveća golet koju nisu presijecali zidovi ili rastočili potoci. Na Pučerepu igrala se djeca. Šutirala gumenu loptu sve dok ne bi odskočila u kakav obližnji grm s dračom.

Iznad Lažetinih kuća nadvijali se crvenkasti oblaci koji su čas sakrivali, a trenutak kasnije otkrivali rumeno sunce koje se spuštalo  prema obzoru. Zdravomarija je odzvonila.

Djeca su tjerala stoku s ispaše, zagledavala se pod odrinu gdje je sjedio, neka ga pozdravljala s; ‘valjen Isus, a neka bi šutke samo prošla ili tek iz znatiželje bacila  kratak ispitivački pogled.

Rijetkima bi otpozdravio tek laganim mahanjem rukom, samo je nijemo gledao u rumeni suton koji  je pogrbljeno tijelo, zalaskom sunca pretvarao u nevidljivu siluetu koja se u polumraku skladno stapala u ruševnu neprepoznatljivost stare obiteljske kuće. Otpio je gutljaj vode iz plastične bočice i uz tihi hropac utonuo u san.

S Mračaja je svu noć otužno pseće zavijanje remetilo skladnu melodiju noćnih zrikavaca.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments