PAČJA ŠKOLA

piše: Martina Budimir

Nakon pola godine dio učenika po prvi puta sjeda u svoje klupe.

Vesele se druženju, a druženje im je zabranjeno. Vesele se odmorima, a pod odmorima, ako i smiju van, ne smiju se družiti s onima iz drugih razreda. Imat će konačno pravi Tjelesni, ali bez dvorana i bez kontaktnih sportova. Imat će nastavu stranih jezika ili Glazbenog, a nastavnici i većina učenika nosit će maske.

A što nakon nastave?

Nakon nastave većina će nastaviti živjeti svoj život. Zajedno će se voziti u vlaku ili busu, ići kod prijatelja na igranje i na rođendane, oni stariji u kafiće i u noćne klubove.

S jedne ćemo se strane igrati mjera, a s druge praviti ludi. U konačnici bismo se svi opet mogli igrati škole, one na daljinu.

Premda većina ne vidi svrhu takvoga oblika nastave, čak se neki učenici hvale masovnim prepisivanjem, a roditelji žele učiteljsku plaću, neminovno je da će kad tad svaka škola morati prijeći na online nastavu.

Nastava na daljinu bila je, u našim krajevima, nešto posve novo. Ipak se većina i učenika i nastavnika jako dobro snašla. Trebalo je na neko vrijeme staviti na stranu ono što smo do tada znali i činili, pomiriti se sam sa sobom i sa situacijom i u potpunosti promijeniti način rada i očekivanja.

I ne, nije kao u pačjoj školi, što god zlobni dežurni komentatori rekli! I u nastavi na daljinu može se i naučilo se puno toga. Nema tog izazova s kojim se naši učenici i nastavnici nisu u stanju suočiti. Nije problem u tome. Problem je u potrebi djece za druženjem, igrom, prvim simpatijama iz susjednog razreda…

To je ono zbog čega startna pozicija da svi fizički krenu u školu, nije loša, e da se družiti smije, da igrati se nije dozvoljeno samo virtualno i da ćeš simpatiju viđati samo ako je iz tvog razreda.

Kad  uđemo u razrede, vrlo ćemo se brzo sjetiti osnovnih postulata našega zvanja:

1. Odnosi se prema svojim učenicima s poštovanjem!

2. Pokaži razumijevanje i pokušaj pomoći ili pronaći pomoć!

3. Budi dosljedan!

Drže li se i oni koji odlučuju kakav će biti način rada, također ovih postulata, osobito onoga o dosljednosti?

Kao i učenici, većina će vjerovati onome i poštivati onoga tko je dosljedan.

Zato ne bi bilo loše pri donošenju mjera povesti malo više računa o dosljednosti ako zaista želimo zaštititi ranjive skupine.

4 4 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments