ŠTO MI ZNAČI…

Hrvatska matice iseljenika je u rujnu 2020. pokrenula multimedijski projekt „Što mi znači…“. Projekt se bavi odnosom mladih prema tradicijskoj kulturi svoga naroda.

Zagreb/ Tradicijsku kulturu obično smatramo nečim preživjelim, nečim razumljivim samo još starim osobama uronjenima u svoju ruralnu prošlost.

U stvari postoje tisuće mladih ljudi, kako u domovini tako i izvan nje, koji za tradicijsku kulturu iskazuju živ interes i volju za njenim nasljedovanjem.

Što je ono što mladima tradicijsku kulturu čini privlačnom? Da li je doživljaj tradicijske kulture isti u mladih osoba kao i kod starijih naraštaja? Takvim i sličnim pitanjima bavi se projekt „Što mi znači…?“.

Mladi ljudi, pa i djeca, putem videozapisa, prezentacija, zvučnih zapisa ili pisanih radova i crteža (bilo koji multimedijski oblik je prihvatljiv) opisali bi svoj odnos prema dijelu tradicijske baštine koji im je osobito bitan. Primjerice:

1. Postoji neki predmet (dio nošnje, slika, fotografija i slično) koji mi je osobito važan i drag, a dio je baštine moje manjinske skupine. Opisati osjećaje prema predmetima i pokušati ih objasniti.

2. Pjesma, ples, običaj posebno mi je važan. Zašto?

3. Priče djedova i baka koje osobito volim. Što je u njima osobito uzbudljivo i zašto su mi ostale u sjećanju?

4. Dio baštine koju čuvam ili kojom se bavim, a zanima i moju okolinu. Što ih njoj privlači?

Ovo su tek primjeri mogućih tema.

S obzirom na raznolikost i brojnost radova postoji mogućnost njihova korištenja za znanstvena i stručna istraživanja.

Kod video i zvučnih sadržaja poželjno je da ne budu dulji od 2 min.

Slanjem radova daje se suglasnost za objavljivanje  osobnih podataka i podataka o poslanom radu.

Na kraju projekta će se od pristiglog materijala napraviti film koji ćemo predstaviti publici putem Matičinih i drugih medija.

Radove se mogu poslati na e-mail voditelja Odjela za hrvatske manjine Hrvatske matice iseljenika Marina Knezovića: marin.knezovic@matis.hr .

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments