NOVI MANDAT VIJEĆA STRANIH MISIJA

tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/ U dvorani Slovenske katoličke misije održan je sastanak Vijeća katoličkih zajednica na maternjem jeziku ili kako je to uobičajeno reći Vijeća stranih misija Berlinske biskupije.

Prošlom sastavu Vijeća je istekom mandata u pastoralnim, župnim vijećima matičnih misija, prošao i mandat zastupanja u Vijeću, te je ovo bio i posljednji sastanak vodstva Vijeća iz prošlog mandata, prilika za podnošenje izvješća i pregleda rada proteklih godina, zahvala za angažman kao i izbor novog vodstva.

Članovi Vijeća su svi voditelji misija te po dva člana iz župnih vijeća  svih misija, predstavnici Biskupije, Referent za katoličke zajednice na maternjem jeziku te Referent za strance Biskupije Berlin. Iz sastava Vijeća se potom bira vodstvo te predstavnici Vijeća u drugim tijelima i gremijima Berlinske biskupije. Vodstvo Vijeća čine dva svećenika i pet laika, članova Vijeća.

Kao članovi Vijeća ispred Hrvatske katoličke misije Berlin u prošlom mandatu, sastanku su nazočIle Anica Krstanović i Suzana Smolković te voditelj Misije fra Zvonko Tolić i članovi novoizabranog Župnog vijeća i novi članovi Vijeća zajednica na maternjem jeziku, Anto Ljubas i Rozika Tustonjić.

Rad Vijeća zajednica na maternjem jeziku pratimo od samih početaka 2014. godine, od inicijativa poteklih iz Hrvatske katoličke misije Berlin, točnije od Suzane Smolković i Anice Krstanović te tadašnjem župnika fra Petra Čirka.

Inicijativa osnivanja Vijeća koje bi ujedinilo misije bio je svojvrsni odgovor na ideje i prijedloge koji su došli iz Biskupije Berlin u vrijeme dok ju je  kao nadbiskup vodio kardinal Weolki, o svojevrsnom ujedinjenu vjerskih prostora i stapanju misija s njemačkim župama.

Zabrinute za stanje i budućnost misija, brojne od njih 17 koliko ih djeluje u Berlinu, odgovorile su tada vrlo pozitivno na inicijative iz Hrvatske katoličke misije Berlin te je 2014. godine osnovana radna grupa koja je analizirala stanje i pripremala formiranje Vijeća misija na maternjem jeziku. Cilj je bio zajednička organizacija i istupanje, razmjena ideja i incijativa, rad na opstanku misija i suradnja između misija te s Biskupijom kao i jači angažman u Biskupiji.

Tako je 2016. godine, dvije godine od početne inicijative, osnovano Vijeće zajednica na maternjem jeziku. Za prvu predsjednicu Vijeća izabrana je tada Anica Krstanović koja je na ovom posljednjem sastanku Vijeća, uz Suzanu Smolković i Alisiju Rejmer de Krause iz Španjolske misije i podnijela iscrpno izviješće o radu, praćeno vizualnom prezentacijom rada i aktivnostima Vijeća.

Na radu, angažmanu i svemu učinjenom u proteklim godinama zahvalilo im je vodstvo Vijeća a cvijeće za Anicu Krstanović i dopredsjednicu u prvom mandatu, Beate Stroz iz Poljske katoličke misije, uručio je Hermann Fränkert-Fechter, referent Biskupije za zajednice na maternjem jeziku.

Na kraju sastanka novi saziv Vijeća predložio je i tajnim glasanjem, izabrao novo vodstvo.

U njemu su svećenici: pater Zea iz Španjolske misije i pater Ajunwa iz misije na engleskom jeziku. Izabrano je u vodstvo i pet laika, članova Vijeća a to su: Van Ho iz Vijetnamske misije, Beate Stroz iz Poljske misije, Alisija Rejmer de Krause iz Španjolske misije, Rozika Tustonjić iz Hrvatske katoličke misije  te R. Gaspar iz Portugalske misije.

Na prvom iduće sastanku, novoizabrano vodstvo Vijeća, izabrat će predsjednika i ostale članove i predstavnike u drugim tijelima Biskupije, potvrditi Statut rada Vijeća te utvrditi nove ciljeve i aktivnosti u predstojećem mandatu od četiri godine.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments