PROJEKT KOJI SAVJETUJE DOSELJENIKE

Projekt MB4.0 konceptualizira i provodi proaktivni savjetodavni rad za EU radnice i radnike u Njemačkoj putem društvenih mreža

Berlin/ Odete li na njihov fejs profil pročitat će te kako Projekt MB4.0 konceptualizira i provodi proaktivni savjetodavni rad za EU radnice i radnike u Njemačkoj putem društvenih mreža. Cilj je razviti metode, kako pomoću društvenih mreža, EU radnice i radnici mogu besplatno dobiti savjetovanje.

Ujedno će te otkriti brojne pisane i zvučne savjete kako ostvariti koje radno i životno pravo i snaći se u šumi propisa a i u šumi raznih obrazaca za ostvarenje pojedinih prava koja proizlaze iz boravka i rada u Njemačkoj.

Savjeti su besplatni i na raznim su jezicima (njemački, bugarski, arapski, engleski, španjolski, francuski, talijanski, hrvatski, srpski, bosanski, mađarski, rumunjski, ruski, kurdski, turski).

Ekipa koja, između ostalog, provodi i Projekt MB4.0, sufinaciran i sredstvima njemačke države, broji više od 60 stručnjaka i entuzijasta (voditelj dr. Christian Pfeffer-Hoffman) a njihov zajednički naziv je Minor – Projektkontor für Bildung und Forschung gemeinnützige GmbH.

O sebi kažu sljedeće:

“Minor – projektni biro za obrazovanje i istraživanje vodi interdisciplinarni i interkulturalni tim. Radimo na raznovrstan, predan i naučno baziran način sa i za socijalno marginalizovane grupe. Aktivni smo u Njemačkoj i transnacionalno u oblastima istraživanja, programskog i projektnog savjetovanja, daljeg usavršavanja, umrežavanja i razvoja pilot projekata.

Tematski pokrivamo širok spektar društvenih i naučnih tema koje, između ostalog, obuhvataju različite aspekte migracije, promovisanje demokratije i socijalne kohezije a uključuju i integraciju i inkluziju u oblasti obrazovanja i tržišta.

Cilj je s jedne strane osnažiti položaj migrantkinja i migranata, socijalno ugroženih, zatvorenika i osoba sa invaliditetom koji su diskriminisani ili zapostavljeni u društvu i na tržištu rada. S druge strane, naše aktivnosti su usmjerene i na promjenu društvenih procesa i struktura  kako bi se podržao tolerantan i međusobno uvažavajući suživot i spriječili sukobi u Njemačkoj i Europi. 

Težište istraživačkog rada Minora je usmjereno na razumijevanje trenutnih migracijskih procesa i doprinosi razvoju u području prevencije radikalizacije, medijskog obrazovanja, proaktivnog savjetovanja u društvenim mrežama i stručnog usavršavanja.

Fokus naših projekata u području obrazovanja je povezivanje pedagoškog, interkulturalnog i međugeneracijskog pristupa, jačanje participacije i učešće marginalizovanih ciljnih grupa.

Minor je priznati nosilac političkog obrazovanja.

Minor vidimo kao aktera u civilnom društvu čiji su ciljevi između ostalog podrška razvoju i jačanju demokratije. S jedne strane, to znači pružanje dugoročne podrške konkretnim  projektima koji se bave društvenim angažmanom, participacijom i oblikovanjem demokratske kulture. 

S druge strane, radi se i o reakciji na podrivanje demokratskih vrijednosti i stavova. Minor se u cjelokupnom spektru svoga rada jasno pozicionira protiv svih oblika diskriminacije kao što su npr. rasizam, antisemitizam i seksizam, i umjesto toga zagovara uvažavanje različitosti.”

Minor je na adresi: Alt-Reinickendorf 25, 13407 Berlin

E-Mail: minor@minor-kontor.de

Telefon: +49 30 – 45 79 89 500
Fax: +49 30 – 45 79 89 555

Konkretna pitanja o radnim i inim problemima u Njemačkoj  u inbox fejs profila Projekt MB4.0 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments