MOJE DVORIŠTE

KRATKA PISMA IZ DOMOVINE
piše: Marija Matijašević

Stružec/Dok hladan vjetar piri s Moslavačke gore i trga cvjetove s grančica, a onda na zemlji trga listiće s cvjetova …uzmem svoju bilježnicu i odem u dvorište. Zastanem i osluškujem lavež pasa… Pored kuće lagano “tjeraju” petnaest teglina amarilisa. Otvaraju se lagano pupovi tih velikih cvjetova, u zaleđini kuće. Nasuprot je sama iznikla jedna zlatica s dva cvjetića zlatnožute boje. Loza je već obojala svoje listiće u roza i lijepo su porasli.
Nedaleko je krtica izgurala van šest krtorovaca, jedan do drugoga … k´o po špagi.

Puževi su pojeli donje listove od ljiljana. Grgini su ispupali svoje okrugle glavice, i već se vidi da će biti  crvena boja cvjeta.
Pogledam na moj brijeg …sve se ljubičasti neka trava. Vrapčići se prevrću u prašini, i jako su glasni. Orahovi listići su na rubovima postali crveni, a u unutrašnjosti su zeleni.
Onda se oglasi pijetao, ja se sjetim današnje predike u crkvi, i sjetim se Jeruzalema i “CRKVE PIJETLOVA”.
Nakon toga zagrakta vrana i uznemiri me. Njnen krik se nimalo nije uklapao u ovu “CVJETNICU”-nedjelju.
Zatim odem na livadu da pogledam moju šljivu, koja je imala tisuće bijelih cvjetova. Cvjetovi su otpali a na tim mjestima su nastale male …male bubice. To su buduće šljive. Svaka ima na sebi male “brčiće”.
Sa strane je zapušteni susjedin vrt i na njemu prekrasne koprive. Umočit ću ih u vodu i time zaliti cvjeće.
Odmah sam se sjetila četiriju malih lisica, koje sam tu lani našla same, jer su im zločesti ljudi ubili majku.
Iza šupe cvjeta grbava jabuka, rozi cvjetovi kao iz bajke. Grbava je zato, jer ju je susjeda nekoliko puta potrgala, no ona se nije dala, nego je opet uspjela narasti. Samo još kruške miruju, niti nemaju još cvjetova, niti popaju. Imaju još vremena, još je dosta hladno, ova tri dana.
Draga gospođa Sonja, puno mislim na Vas i ljepo Vas pozdravljam. Ali imam i jako puno posla. Ljetna kuhinja i kupaona su gotovi, kao i temelji za šupu. Jučer smo nosili kolače … ja, Weihnachtsstole! …za karitas, a danas se to prodavalo, poslije mise. Srijedom je radionica, stalno mame zovu da li djeca mogu doći.
Poslije Uskrsa imam u planu osnovati još i dječji zbor, već mi je župnik dozvolio.
Za Uskrsni ponedjeljak, za feštu, moram još za izložbu pripremiti stare vjenčane slike iz sela, jer su zamazane i polupana su im stakla. I djeca su naučila osam mojih pjesmica na pamet, pa moramo to još malo popraviti.
Posadila sam i puno cvjeća pa uživam …
Voli Vas Vaša Marija

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments