MJERE KOJE NISU IZNENADILE

tekst: Sonja Breljak

Berlin/ Javlja mi se prijateljica i veli: –To vam Njemačka zatvara granice, sad je javilo. Pa sad, granice doslovce baš i ne, Njemačka zatvara najprije samu sebe.

Od srijede će i ovaj grad opet drukčije disati. Zaustavit će dah, usporiti hod, zadržati misao, zastati u rečenici. Vrijeme je da se zamislimo.

Reći da smo iznenađeni, bilo bi neozbiljno. I nije to zatvaranje ili kako se to moderno kaže – lockdown, najavio tek dramatični govor kancelarke Merkel u Bundestagu od prije koji dan, niti sve veće brojke novooboljelih ili preminulih. Ovo što slijedi najavljivale su već duže vrijeme gužve na ulicama, trgovima, parkovima, trgovinama, autobusima, javnom prijevozu i drugdje.

Igrom nesretnog slučaja, nalazim se na bolovanju, desna ruka, točnije prsti desne ruke (ovo tipkam s naporom samo lijevom) ne funkcioniraju pa sam prinuđena skoro svakodnevno ići na razne terapije, u kliniku, na kontrole, preglede, operacije, MRT, RNT, NMR i sve ostale zavrzlame koje mogu snaći žrtvu kakve nesreće ili bolesti.  Pri tom koristim javni prijevoz.

Autobus mi stoji skoro pred zgradom  i vozi ravno do centra za ergo-i fizikalnu terapiju a podzemna željeznica vozi direktno do klinike i strukovnog udruženja koje vodi moj slučaj pa  gledam neposredno već dva mjeseca i što bliže Božiću to i više, kako nestaje potrebni razmak u pretrpanim autobusima. S početka jeseni samo bi se popunilo po jedno sjedalo u redu a posljednjih dana smo u autobusu, kako oni koji stoje tako i oni koji sjede,  stisnuti kao sardine, brojni s vrećicama i paketima u rukama. Istina, svi s maskama, ali potrebnog razmaka niti 20 cm a kamo li propisanih 1,5 m.

Od početka listopada zatvoreni su restorani, teretane, kina, kazališta, operne kuće. Uskratili smo sebi sve vrste kulturnih događaja na kojima se broj gledatelja i sudionika još i mogao kontrolirati, recimo u kino- ili kazališnoj dvorani i poslali cijelo pučanstvo masovno u trgovine, u autobuse, na trgove i ulice. Prava promenada pod maskama. Maskenbal koji je neke koštao i života.

Zato, ne čude me nove mjere, bile su za očekivati. Mogle su i nešto ranije doći. One koje smo do sad imali nisu dale rezultate jer ih se i nismo sasvim pridržavali popuštajući pred potrošačkom euforijom i puneći svakim danom sve više i više brojne trgovačke centre i prebirući istu robu i stvari koje su možda i stotine drugih dodirivali netom prije nas.

Sad, eto nas pred novim, strožim mjerama za koje nitko ne zna hoće li dati olakšanje i koliko će dugo trajati. Vrijeme je zamisliti se  o koječemu. A najprije i sami o sebi. Što želimo sebi i što želimo drugima? Što je za nas Božić? Jesmo li mogli blagdansko vrijeme izvući iz zagrljaja trgovine i novca?

Vrijeme je uistinu zapitati se o nama samima i društvu u kojem se krećemo i živimo. Jesmo li se svi zajedno, mi koji još uvijek živimo u blagostanju i pred punim stolovima, mogli odreći potrošačke groznice i skromnim odricanjem od vlastitog materijalnog darivanja, pomoći potrebne? Nije nam ih daleko tražiti, na  svakom kutku ih je odavde do prve pučke kuhinje ili izbjegličkog centra pa do drage Hrvatske ili daleke i siromašne Bolivije ili Nigerije. Ali, kome bi takva jednostavna mjera još pala na pamet!

Što to nose nove mjere koje stupaju na snagu od srijede 16. 12.2020. a trebale bi, prema najavi,  trajati do 10.01.22021. godine.

– Restorani (osim dostave), teretane, kina, kazališta, opere, ostaju i dalje zatvoreni.

– Ograničavaju se privatni kontakti – do pet osoba iz dva kućanstva (djeca do 14 godina se ne računaju)

– Škole i vrtići se zatvaraju.

– Zatvaraju se trgovine. Iznimke su: maloprodaja namirnica, tjedne tržnice namirnica, usluge preuzimanja i dostave, trgovine pićima, trgovine zdrave hrane, ljekarne, prodavaonice medicinske opreme, ljekarne, optičari, akustičari slušnih pomagala, benzinske crpke, auto-radionice, radionice za bicikle, banke, pošte, kemijske čistionice, praonice rublja, prodaja novina, trgovine za kućne ljubimce, Tržišta stočne hrane, prodaja božićnih drvca i veleprodaja

– Frizerski saloni, kozmetički studiji, masažne ordinacije, studiji za tetoviranje i slično bit će zatvoreni.

– Nastavljaju s radom pružatelji usluga:  fizioterapija, radna terapija i logoterapija, kao i njega podijatrije / stopala.

– Uvode se besplatne medicinske zaštitne maske i brzi testovi za zaposlenike u staračkim domovima i pokretnim službama njege starih i bolesnih, obavezno testiranje nekoliko puta tjedno za osoblje a po potrebi i  obveza posjetitelja da načine test.

– Vjerska okupljanja u  crkvama, sinagogama i džamijama, kao i okupljanja drugih vjerskih zajednica, dopuštena su samo pod epidemiološkim uvjetima, održavanje  odstojanja od 1,5 metra, nošenje zaštitnih maski te uz zabranu zbornog i pučkog pjevanja kao i prethodnu registraciju sudionika okupljanja.

– Od 16.12.2020. do 1.01.2021. ne preporučuje se putovanja po Njemačkoj ili u inozemstvo koje nije neophodno. Kod neophodnih putovanja (poslovno, obiteljski) potrebna je online prijava kao i karantena od deset dana po povratku.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments