RUKE ZAJEDNO ZNAČE ŽIVOT I BUDUĆNOST

Pismo učenika i profesorice iz Područne škole Diklo kraj Zadra, sudionika likovnog natječaja kojeg organiziraju Ankica i Ante Karačić iz Iserlohna

Učenici: Nika Grancarić, Marieta Miletić, Lucija Fantov, Tomislav Trošelj, Matea Kraljev
Mentor: Maja Ležaić (prof. Njemačkog jezika)
foto: rad Mariete Miletić

Poštovani, srdačno Vas pozdravljamo i radujemo se što imamo priliku sudjelovati u Vašem natječaju.

Tema natječaja sve nas je oduševila stoga smo i mi kao grupa učenika Njemačkog jezika željeli dati svoj doprinos ovoj prekrasnoj i motivirajućoj temi.

S obzirom da su neki učenici naše škole također sudjelovali u ovom projektu sa svojom učiteljicom razredne nastave (S. Diklan), u dogovoru s njima i mi smo kao grupa učenika koja pohađa nastavu Njemačkog jezika, odlučili ponuditi svoje viđenje navedene teme.

Kao njihova profesorica mogu potvrditi da su učenici uistinu oduševljeno prihvatili obradu tematike ruku te likovne aktivnosti vezane uz ovu temu.

Prije nego su učenici pristupili likovnoj obradi teme, zajedno smo kroz nekoliko sati prodiskutirali o njoj, nekoliko puta s razumijevanjem pročitali pjesmu na hrvatskom, a potom i na njemačkom jeziku. Usporedili smo hrvatsku i njemačku verziju pjesme, proučili ključne pojmove (riječi) vezane uz temu-ruke te smo stavili naglasak na značenje, važnost i ulogu ruku u pjesmi, ali i u našem svakodnevnom životu, osobito u  ovo teško vrijeme pandemije koja nas okružuje.

Učenicima sam željela ukazati na korelaciju hrvatske i njemačke imenice – ruke, koje smo ujedno i usporedili – razlike u pismu, intonaciji, korijenu riječi i izgovoru. Zamolila sam učenike da nekoliko puta usmeno ponove riječ “ruke/Hände” na hrvatskom, a potom i na njemačkom jeziku kako bi usporedili zvučnost riječi u oba jezika.

Ono što bih istaknula kao uistinu prekrasan dio zajedničke razrade ove zanimljive teme-prepustila sam svakom učeniku da samostalno iznese komentar i dojmove pročitane pjesme te pred ostalim učenicima detaljno objasni svoj likovni uradak.

Učenici su oduševljeno reagirali svojim opisima, pokazali su suradnju ali i samostalnost viđenja teme.

Samostalno su ponudili ideju da ruke stave u kontekst današnjeg vremena, te istaknu pozitivne stvari iz svoje svakodnevnice, a pritom i otežano djetinjstvo koje se trude svakodnevno živjeti, ne misleći stalno na pandemiju koja je prisutna u njihovom okruženju.

Kako su naveli, žele staviti naglasak na Zemlju, zdrav planet, planet igre i smijeha, radosti, zelenila i zdrave prirode kojeg nose ruke svakog čovjeka, pa tako i njihove dječije ruke. Također su željeli prikazati i prisutnost sivila, borbe, tuge i zabrinutosti koja se okreće oko svih stanovnika svijeta. Ali naši učenici razmišljaju pozitivno, stoga su se složili da na crtežima trebaju prevladavati upravo ruke koje povezane s ostalim svijetom mogu donijeti sretnu budućnost i nadu, unatoč svim poteškoćama današnjice. Ako povežemo snagu ruku diljem svijeta, možemo zajedno uspjeti sačuvati ono najdragocjenije, zato, poručuju naši četvrtaši “sve ruke zajedno znače život i budućnost”.

U tom duhu, još jednom iskreno zahvaljujemo na ukazanoj prilici i mogućnosti sudjelovanja u Vašem projektu.

Primite najsrdačnije pozdrave od učenika četvrtog razreda područne škole Diklo, matične škole Šimuna Kožičića Benje u Zadru i njihove profesorice njemačkog jezika!

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments