USPJEŠNA KORIZMENA AKCIJA HKM BERLIN

Uredništvo HGB

Berlin/ Prema informaciji sa online stranice Hrvatske katoličke misije Berlin, završena je dobrotvorna akcija organizirana u korizmeno vrijeme, vrijeme kršćanske solidarnosti i odricanja od onoga što opterećuje život, kako bi se bilo bliže Bogu i ljudima koji trebaju pomoć.

U ovoj korizmenoj akciji  HKM Berlin prikupljeno je ukupno 11.953,53 eura.

Pomoć je usmjerena za „Malu školu”ustanovu za prihvat i odgoj djece u Varešu te Kliniku za rehabilitaciju djece ‘’Zlatni cekin’’ u Slavonskom Brodu.

“Od srca svima hvala koji su sudjelovali u ovoj plemenitoj akciji. Neka Vas uskrsli Krist nagradi svakim dobrom duše i tijela”, stoji u zahvali HKM Berlin upućenoj dobročiniteljima.

Ustanova Mala škola je prihvatna zajednica za djecu s teškim osobnim i obiteljskim situacijama smještena u središtu Vareša, gradića 46 km sjeverno od Sarajeva. Primarni cilj je prihvatiti dijete takvo kakvo jest čineći sve što je moguće kako bi se osjećalo kao u vlastitom domu te ga putem individualnog odgojnog programa postupno voditi do njegove potpune samostalnosti.

Osnovna svrha ustanove je prihvat siromašne, odgojno zapuštene djece i djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi da bi im se pomoglo u ostvarivanju cjelovitoga rasta i razvoja te usvajanju temeljnih ljudskih i duhovnih vrednota. Ustanova ima za cilj odgovoriti na konkretne potrebe djece. Otvorena je sedam dana u tjednu tijekom cijele godine i prihvaća djecu na stalni boravak. Kapacitet ustanove je 32 djece u dobi 0-18 godina podijeljenih u četiri odgojne grupe organizirane po dobi.

Ustanovu vode časne sestre i skrbe se o zapuštenoj i napuštenoj djeci. Moto ustanove je: – Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova (Eleanor Roosevelt)

Više informacija o “Maloj školi” u Varešu –  POD OVIM LINKOM.

 

Zlatni cekin – centar za rehabilitaciju i odgoj djece s teškoćama u razvoju  je otvoren u listopadu 1993. godine u Slavonskom Brodu uz pomoć Franjevaca (OFM) iz Bologne i njihova karitativnog društva Antoniano, odnosno preko njihova dječjeg festivala Zecchino d’oro – Zlatni cekin, čije ime, u znak zahvalnosti, ovaj centar otpočetka nosi. Poslove gradnje, opremanja, organizacije i vođenja rada preuzela je Franjevačka provincija „Bosna Srebrena“ (Sarajevo), s tim da je pravni nositelj za Republiku Hrvatsku Franjevački samostan u Slavonskom Brodu. U sklopu Centra registrirane su tri djelatnosti: Zlatni cekin – poliklinika za rehabilitaciju djece (zdravstvena djelatnost!), s Pružanjem socijalne pomoći: dnevnim boravkom, tjednim smještajem i stručnom pomoći u obitelji – patronažom (socijalna djelatnost) te Cekin – Dječji vrtić (odgojno-obrazovna djelatnost).

Ovako kompleksan, multidisciplinaran pristup pruža mnogo više prednosti nego klasični bolnički uvjeti za djecu s posebnim potrebama ili vrtići za djecu tipičnog razvoja. Djeca s teškoćama u razvoju u Zlatnom cekinu imaju priliku uključiti se i u redoviti vrtićki program, a djeca tipičnog razvoja, ukoliko se ukaže potreba, mogu koristiti usluge poput logopeda, fizijatra ili sl. Djelatnosti poliklinike i vrtića ovdje su kompatibilne i neophodne kako za psihološki tako i za fizički razvoj djece. Prostori su prilagođeni potrebama i mogućnostima korisnika, a sastoje se od triju povezanih zgrada s oko 2.500 m2 površine. Prostor je dobro opremljen potrebnim rekvizitima i pomagalima kao i vanjskim bazenom. Veći dio dvorišta su površine za igru i zabavu djece, koje se redovito nadopunjuju i obnavljaju adekvatnim sadržajima, spravama i pomagalima.

Desetogodišnjim znanstvenim istraživanjem Ministarstva za znanost RH (1981-1991) otkriven je na ovom području visok postotak (3-5%) djece s razvojnim smetnjama. Nakon i tijekom zadnjeg rata pojavio se i veći broj ranjene djece i izbjeglica koji su koristili naše rehabilitacijske usluge. Otvaranjem ovoga Centra omogućena je rana i sveobuhvatna rehabilitacija što bliže mjestu boravka, a tim je roditeljima omogućen češći i lakši pristup rehabilitaciji i smanjen izdatak za duga putovanja, jer mnogi su do slične ustanove dotad morali putovati preko 200 km. Gradeći ovaj Centar franjevci su, uz pomoć svojih prijatelja, željeli pomoći roditeljima koji imaju djecu s teškoćama u razvoju. Danas je ovaj Centar prerastao u jednu priču u kojoj brojna djetinjstva pišu svoje stranice… Centar je besplatno projektirao ugledni arhitekt, prof. Zlatko Ugljen iz Sarajeva, a izgrađen je montažnim elementima koji su darovali donatori iz Italije.
Zlatni cekin u Slavonskom Brodu jedinstvena je ustanova u Hrvatskoj, a vrlo je zanimljiva i mnogim stručnjacima iz inozemstva s kojima su uspostavljeni brojni kontakti i ostvarene različiti uspješni oblici suradnje.

Ravnatelj “Zlatnog cekina” je fra Ilija Jerković. Njegova poruka je: – Zlatni cekin je neprofitna ustanova, sagrađena i opremljena od donacija. Da bi mogao i dalje dobro raditi, razvijati se i uspješno pomagati djeci s teškoćama u razvoju, s obzirom da nije na društvenom proračunu, stalno treba pomoć i podršku dobrih ljudi.

Više informacija o “Zlatnom cekinu” u Slavonskom Brodu –  POD OVIM LINKOM. 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments